Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Sáblíková dojela na SP v Berlíně třetí na 1500 metrů

Sáblíková dojela na SP v Berlíně třetí na 1500 metrů
Setkání a autogramiáda s rychlobruslařkou Martinou Sáblíkovou (na snímku) před jejím odjezdem do zahraničí se uskutečnila v sobotu 27. srpna 2011 na Palackého náměstí v Praze, před startem Večerního in-line bruslení Prahou. Samotné bruslení bylo nakonec zrušeno kvůli vydatnému dešti. MICHAL KALÁŠEK / MEDIAFAX | zdroj: tisková zpráva

Rychlobruslařka Martina Sáblíková obsadila ve finále Světového poháru v Berlíně třetí místo na patnáctistovce. Bronzová olympijská medailistka z této disciplíny ztratila na vítěznou Kanaďanku Christine Nesbittovou 59 setin sekundy, druhá byla Marrit Leenstraová z Nizozemska. V celkovém pořadí SP obsadila česká reprezentantka čtvrté místo, zvítězila Nesbittová.

V pátek Sáblíková vyhrála v německé metropoli závod na 3000 metrů a v sezoně zůstala na dlouhých tratích neporažená. Čtyřiadvacetiletá svěřenkyně trenéra Petra Nováka kralovala vytrvalkyním v SP už pošesté za sebou. Dvojnásobná olympijská vítězka si původně nebyla jistá, zda kvůli potížím s tříslem patnáctistovku v Berlíně vůbec pojede, ale páteční závod její obavy rozptýlil. Vynechá naopak nedělní tisícovku, o které uvažovala, že by ji mohla rovněž absolvovat. V hale Sportforum ji dnes opět podporovala početná výprava českých fanoušků s vlajkami a Sáblíková se před nimi vytáhla k nejlepšímu výsledku v sezoně; dosud byla na této trati nejlépe čtvrtá v Astaně. V druhé polovině jízdy dokázala razantně zrychlit a v cíli měla nejrychlejší čas, přičemž na svůj start čekaly ještě čtyři soupeřky. "Je to jeden z nejrychlejších časů sezony, navíc ten rozběh nebyl nic moc. Ale potom ta tři kola byla dobrá a to poslední kolo bylo hodně dobré, takže já jsem naprosto spokojená a jsem strašně ráda za to třetí místo," řekla po závodě Sáblíková ČTK. Slova chvály pro ni měl i trenér Novák. "Martina pořád při startu šetří to tříslo. Cítí ho, bolí ji to, takže ten rozběh nebyl optimální. Ale co potom předvedla, s tím jsem spokojený a pódium je pódium," uvedl kouč. Diane Valkenburgová ani Jekatěrina Šichovová Sáblíkovou v předposlední jízdě nepřekonaly a bylo jisté, že česká rychlobruslařka vystoupí na stupně vítězů. V závěrečné rozjížďce byly naopak Nesbittová i Leenstraová rychlejší. Karolína Erbanová dojela v závěrečném závodu na 500 metrů dvacátá, celkově v SP obsadila sedmnácté místo. "Nějak jsem se necítila. Na pětistovce je důležitý každý krok a dneska to prostě nevyšlo," komentovala svou jízdu Erbanová. Nechtěla se přitom vymlouvat na lehce natažený sval na levé noze. "Při závodě jsem to necítila, takže mě to moc nelimitovalo. Úplně nejvíc jsem to cítila, až když jsem dojela," popsala své zdravotní problémy. Věří, že nijak nepoznamenají přípravu na blížící se mistrovství světa na jednotlivých tratích v Heerenveenu.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,340 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma