Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Sáblíková počtvrté ovládla ME ve víceboji

Sáblíková počtvrté ovládla ME ve víceboji
Martina Sablikova of the Czech Republic competes in the women's 3,000-meter event of the 2012 European Speed Skating Championships at the City Park Ice Rink of Budapest on January 6, 2012. AFP PHOTO/ ATTILA KISBENEDEK (Photo credit should read ATTILA KISBENEDEK/AFP/Getty Images) | zdroj: tisková zpráva

Rychlobruslařka Martina Sáblíková na vícebojařském mistrovství Evropy v Budapešti suverénně obhájila tituly z předchozích dvou let. Dvojnásobná olympijská vítězka z Vancouveru se stala kontinentální šampionkou již počtvrté v kariéře. Druhá skončila Němka Claudia Pechsteinová, bronz získala Ireen Wüstová z Nizozemska.

"Stálo to ale hodně sil, protože tahle otevřená dráha je namáhavější než všechny ostatní," řekla Sáblíková novinářům po triumfu. Členka Nowis týmu od roku 2007 nechyběla na ME mezi trojicí nejlepších, poslední tři ročníky ovládla. "Tituly se ale nedají srovnat. Žádné dva velké závody nejsou stejné. Dnešní pětka byla obrovsky těžká pro všechny a osobně gratuluji všem, kteří dojeli," podotkla. České rychlobruslařky závod žen v maďarské metropoli zcela ovládly. Čtyřiadvacetiletá Sáblíková zvítězila na tratích 1500 a 3000 metrů i v závěrečném závodu na 5000 metrů, na pětistovce byla v pátek nejrychlejší Karolína Erbanová. "Myslím si, že jsme dobře vykročili do roku 2012. Pětkrát první, když k tomu připočteme i čtyřboj, tak je to něco, co jsem si před deseti lety ani nedovedl představit," řekl trenér Petr Novák. Mladší bratr české rychlobruslařské hvězdy Milan Sáblík obsadil 23. místo. Ani tentokrát se mu nepodařilo prosadit se do elitní dvacítky a zajistit Česku dvě místa v kategorii mužů pro příští ME. "I přesto u mě převažuje spíše dobrý pocit. I trenér říkal, že nečekal, že pětku pojedu na mě v této sezoně tak dobře. Při tomto počasí," řekl Sáblík, který na ME startoval i díky tomu, že jeho týmový kolega Zdeněk Haselberger měl těsně před šampionátem zdravotní problémy. ME v rychlobruslařském víceboji v Budapešti - ženy: Konečné pořadí: 1. Sáblíková 169,922, 2. Pechsteinová 172,312, 3. Wüstová 172,454, ...15. Erbanová (ČR).

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma