Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -1°C Slabý déšť

Sáblíková pošesté za sebou vyhrála SP na dlouhých tratích

Sáblíková pošesté za sebou vyhrála SP na dlouhých tratích
Martina Sablikova of the Czech Republic competes in the women's 3,000-meter event of the 2012 European Speed Skating Championships at the City Park Ice Rink of Budapest on January 6, 2012. AFP PHOTO/ ATTILA KISBENEDEK (Photo credit should read ATTILA KISBENEDEK/AFP/Getty Images) | zdroj: tisková zpráva

Rychlobruslařka Martina Sáblíková vyhrála pošesté za sebou Světový pohár na dlouhých tratích. Celkový triumf si dvojnásobná olympijská šampionka zajistila pátečním vítězstvím v závodu na 5000 metrů v Heerenveenu, druhou Stephanii Beckertovou z Německa porazila o 86 setin sekundy.

"Je to paráda! Vyhrát pošesté v řadě seriál Světového poháru, to už je fakt mazec. Přitom cesta nebyla nijak lehká. I když to tak na první pohled vypadá, protože jsem v téhle sezoně vyhrála všechny závody na tři a pět kilometrů. Rozdíly v některých závodech svěťáku byly minimální, což svědčí o tom, že špička je hodně vyrovnaná," citoval vítězku sport.cz. Čtyřiadvacetiletá Sáblíková získala trofej s předstihem, rychlobruslařky totiž ještě za týden čeká finále SP v Berlíně. Už před ním má ale česká reprezentantka v čele průběžného pořadí nedostižný náskok 200 bodů před další Němkou Claudií Pechsteinovou. V této sezoně vyhrála Sáblíková všechny čtyři dosavadní závody SP na vytrvaleckých tratích, třikrát trojku a jednou pětku. V Nizozemsku pak přidala další prvenství ve své nejsilnější a nejoblíbenější disciplíně. Přitom ji stále ještě lehce limitovaly problémy s třísly, které ji provázejí od únorového mistrovství světa ve víceboji v Moskvě. V Heerenveenu se Sáblíková představila v poslední rozjížďce s Pechsteinovou, bojovat ale musela především na dálku s výkonem Beckertové, která se dostala do čela rychlým časem 6:53,36. Od poloviny závodu už měla svěřenkyně trenéra Nováka před Beckertovou mírný náskok dvou až tří desetin a v závěru ho zvýraznila na bezmála vteřinu. Její vítězná série, která začala v SP 2006/07, tak stále trvá. "Musela jsem si při rozjezdu hlídat poraněná třísla, takže byl pomalejší. Claudia mi ale v tu chvíli pomohla, protože jsem ji měla před sebou a dotahovala se na ni. Když jsem ji ale předjela, byl z toho sólozávod mezi mnou a Stephanií, protože ta také ve svojí rozjížďce jela dlouho sama. Hlídala jsem si čas Beckertové a musela makat až do konce, abych vyhrála," uvedla Sáblíková, která možná kvůli bolavým tříslům vynechá sobotní patnáctistovku.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma