Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Sepp Blatter: Pro Evropany kriminálník, pro Afričany hrdina!

Sepp Blatter: Pro Evropany kriminálník, pro Afričany hrdina!
Sepp Blatter a členové CAF před zahájením finálového utkání afrického poháru v roce 2013 | zdroj: Profimedia

Hrdina, nebo padouch? Západní svět má na tuto otázku jasnou odpověď, nahlížeje na Seppa Blattera jako na vrchního loutkaře zkorumpovaného systému FIFA. V jiných končinách naší planety však převládá názor přesně opačný. Především v afrických zemích je švýcarský hodnostář vnímán jako fotbalový misionář, který pracuje na rozvoji a popularizaci kopané na černém kontinentu jako žádný jiný zástupce FIFA před ním.

Koncem května letošního roku zatkla švýcarská police v Curychu sedm vysoce postavených funkcionářů mezinárodní fotbalové asociace. Mezi zadrženými byl i člen výkonného výboru a viceprezident FIFA Jeffrey Webb, stejně jako jeho předchůdce Jack Warner.

Zásah iniciovaný na požádání amerického ministerstva spravedlnosti jen potvrdil dlouhodobé spekulace o tom, že FIFA je prolezlá korupcí až do morku kosti.

Navzdory policejnímu vyšetřování a mediálnímu tlaku byl Blatter o tři dny později popáté v řadě dosazen do křesla prezidenta FIFA. Období jeho vlády přitom trvá už 34 let (v roce 1981 byl jmenován do funkce generálního sekretáře, od roku 1998 se drží na samotném vrcholu).

Během kongresu fotbalové federace se Blatterovi vzepřel jediný protikandidát – princ Alí bin Husajn z Jordánska. Nicméně už po prvním kole bylo zřejmé, že Alího naděje jsou naprosto mizivé, a proto se rozhodl volby neprotahovat a z boje odstoupil.

Samotné hlasování totiž ukázalo, na jakých základech vybudoval Blatter své mocenské impérium. Zatímco zástupci evropských fotbalových svazů byli ve většině případů proti jeho znovuzvolení, členové Africké konfederace (CAF) a Asijské federace (AFC) se jako jeden muž postavili za devětasedmdesátiletého Švýcara.

Něco za něco

Není pochyb o tom, že za Blatterova panování mimořádně vzrostl vliv Afriky. Pod jeho dohledem vznikl podpůrný program, který zásobuje tamní asociace obrovskými finančními prostředky. Navíc poskytl fotbalovým svazům možnost hlasovat během sjezdu FIFA o klíčových věcech, mezi které se řadí i výběr nového prezidenta (a takto postupoval i v případě rozvojových regionů v Asii, Jižní Americe či Karibiku).

"Za přispění pana Blattera a pana Hayatoa (prezident CAF) prožívá kopaná v Africe obrovský rozkvět. Současný stav je naprosto neporovnatelný s tím, jak to tady vypadalo v 70. a 80. letech," prohlásil Manuel Lopes Nascimento, prezident fotbalové federace v Guinea-Bissau a dodal.

"Jsem správcem jednoho místního klubu, který založili Portugalci v roce 1930. Nikdy předtím se nedostal do finále, ale pod mým dohledem získal dva ligové tituly. Jsem hrdý na to, že pocházím z Afriky. Pan Blatter má moji podporu za všechno, co udělal pro fotbal na našem kontinentě," rozvedl dál. 

Nascimento navíc zdůraznil, že jeho hlasem promlouvá takřka celá Afrika: "V CAF převládá jednomyslný názor. Naše politika je jasná – jsme věrní Blatterovi."

Guinea-Bissau je možná malá země s minimálním geopolitickým vlivem, nicméně ve světě FIFA má její slovo stejnou váhu jako hlas Německa, Anglie, Francie či dalších tradičních fotbalových bašt.

"Podpora ze strany FIFA je pro nás nesmírně důležitá. Náš svaz je možná malý, ale být na postu jeho prezidenta znamená mít stejnou moc, jakou disponují špičky fotbalových federací v Německu nebo USA. Organizace spojených národů nedodržuje princip rovnosti. FIFA ano," vysvětlil Nascimento.

Otevřete brány, Afrika přichází!

Vzestup Afriky pod Blatterovým dohledem lze výborně demonstrovat i na příkladu světových šampionátů. Prvními vyslanci černého kontinentu na tomto turnaji byli v roce 1934 Egypťané, trvalo však dalších 36 let, než je napodobili reprezentanti další africké země – Maroka.

V roce 1982, několik měsíců poté, co byl Blatter jmenován do funkce generálního sekretáře FIFA, byl počet účastníků mistrovství světa rozšířen z 16 na 24 týmů (dvě místa zaručena africkým zemím).  A když byl v roce 1998 zvolen prezidentem Mezinárodní fotbalové federace, na světový šampionát už se mohlo kvalifikovat celkem 32 národních celků (pět jistých zástupců CAF).

Blatter se rovněž zasazoval o to, aby se světový šampionát přesunul do fotbalově netradičních destinací. V roce 2002 se pořádání turnaje zhostilo Japonsko společně s Jižní Koreou, v roce 2010 se tento prestižní podnik přesunul do Jihoafrické republiky. Nemluvě o kontroverzním výběru Kataru coby pořadatelské země MS v roce 2022.

"Kdo ví, jaký bude příští prezident FIFA, a jakou politiku bude prosazovat? Pro nás je nejdůležitější, aby se fotbalová federace nestala obdobou Organizace spojených národů, kde dominují Německo, Británie nebo Spojené státy, zatímco africké země jsou odsunuty na druhou kolej. Pracujeme ve prospěch kopané a jediné, o co žádáme zbytek světa, je, aby nás respektoval," dodal Nascimento. 

Zdroje:
Vlastní

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma