Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Blatterův odchod: Hra nekončí, dokud se neodpíská

Blatterův odchod: Hra nekončí, dokud se neodpíská
Blatter má dost času, aby si vybral "vhodného" nástupce | zdroj: Profimedia

Rezignace Seppa Blattera pouhé tři dny po znovuzvolení do čela FIFA otřásla fotbalovým světem. Ještě v pátek vypadal Blatter sebejistě, byť kolem něj svištělo jedno obvinění proti jeho bývalým kolegům za druhým. V pondělí nečekaně svolal tiskovou konferenci a oznámil svůj konec. Jenže ve fotbale není po všem, dokud není po všem. Otázkou je, zda se po odchodu dosavadního vládce fotbalové říše něco změní. 

Třeba kauza mistrovství v Rusku či Kataru by se přece jen přehodnotit mohla. Dokonce i Blatter prý původně hlasoval ve prospěch Spojených států, protože předpokládal, že by to bylo pro FIFA lukrativnější, a až později se rozhodl pro Katar a Rusko. Za současné křehké situace by v očích jeho nástupce mohly výhody Ameriky a Británie převážit tím spíš, pokud FIFA přijde o další sponzory.

Změnit by se mohl také dohled uvnitř samotné organizace. FIFA sice bude dál kontrolovat sebe sama, ale možná bude přísnější. Za Blatterovy éry se organizace příliš nehrnula do napravování chyb a mínusů, na které poukazovala interní šetření. Blatterův nástupce by ale mohl být ochotnější a počet kontrol by mohl stoupnout, zvlášť pokud se ukáže, že je veřejnost přijímá pozitivně jako způsob, jakým se FIFA snaží očistit.

Když je řeč o možných nástupcích – jediný Blatterův protikandidát ve volbách minulý týden, jordánský princ Alí bin Husajn to teď může mít na cestě na fotbalový trůn paradoxně mnohem těžší. Do hry se totiž mohou vrátit i zájemci, kteří odstoupili, aby mu v souboji s Blatterem dali větší šanci - třeba portugalská legenda Luís Figo.

Blatter má navíc čas, aby se případně mohl vytasit s vlastním kandidátem, což by byla pro prince obzvlášť špatná zpráva, protože ti, kteří původně hlasovali proti němu, dají jednoznačně přednost korunovanému nástupci schopnému udržet rozjetý vlak v dosavadním směru.  

V každém případě se nic z toho nedotkne událostí letošního léta, od mistrovství světa do 20 let po Zlatý pohár. Byrokratická mašinérie FIFA a její organizační systém pojede jako dosud, změny do organizace jen tak snadno nepřijdou. FIFA možná přijde o pár vysoce postavených funkcionářů, na jejich místo ale naskočí lidé, kteří vzešli ze stejného světa. Koneckonců jednou z podmínek pro uchazeče o prezidentské křeslo je tříletá fotbalová praxe. 

Sekání hlav a Blatterův odchod nestačí. Pokud se má něco změnit, měla by se především změnit pravidla, podle kterých FIFA hraje. A to jen tak brzy nepřijde. 

Zdroje:
Foreign Policy

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma