Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Skvělý výsledek kajakářů. Prskavec obhájil zlato, Přindiš stříbrný

Skvělý výsledek kajakářů. Prskavec obhájil zlato, Přindiš stříbrný
Prskavec obhájil zlato, Přindiš získal stříbro | zdroj: Jan Homolka

Po bronzu si dnes česká výprava vodních slalomářů připsala dva další cenné kovy. V kategorii kajakářů dokázal Jiří Prskavec obhájit titul mistra Evropy, zatímco si stříbro připsal Vít Přindiš. Vavřinec Hradilek si i přes zdravotní problémy dokázal vybojovat místo v první desítce, když skončil devátý. 

Jiří Prskavec: "Když jsem v cíli čekal na dojezd ostatních závodníků, věděl jsem, že jen pár z těch dalších sedmi mě může porazit, a Vítek byl jeden z nich. Ale užíval jsem si to. Nečekal jsem, že bych mohl dvakrát za sebou vyhrát. To, že bych mohl mít medaili, to jsem tak v koutku duše doufal, ale to, že bych mohl mít opět zlatou, to mě nenapadlo. To, že má ještě Vítek druhém místo, to je fakt super."

"Když jsem viděl svůj čas, pomyslel jsem si, že je to asi nejrychlejší čas, který byl na téhle trati zajetý, a k tomu ještě foukalo. Takže jsem věděl, že ty další časy budou spíš pomalejší a doufal jsem, že to vydrží až do konce."

"Určitě mi nevadí sbírat medaile ve dvou. Ta párty se pak líp táhne. (smích) Rozhodně je to super, že máme tak dobré kajakáře a já jsem rád, že jsme světu ukázali, že tři čeští kajakáři jsou nejlepší. Doufám, že na světě dospělých předvedu něco výjimečného."

"Po tom, co Vítek začal loni trénovat s Vávrou, se hrozně zlepšil a je vidět, že přes zimu makal a teď jsme tu tři dobří. Nechci vidět ten souboj o olympiádu… Myslím, že se vzájemně hecujeme a snažíme se vzájemně od sebe něco přiučit. Je to pro nás dobrý."

"Táta byl moc rád. První věc, kterou zmínil, že mamka nemohla brekem ani mluvit. Samozřejmě si to užívá. On je moc rád, že příští rok nebudu muset jet nominaci, on je pak vždycky hrozně nervózní."

"Myslím, že tato medaile pro mě byla asi nejtěžší, protože přece jenom vyhrát to jednou, to se může podařit, ale vyhrát dvakrát a za sebou, je něco výjimečného a já si toho opravdu vážím."

Vít Přindiš svým finálovým umístěním potvrdil nominaci a bude reprezentovat i na mistrovství světa v USA.

"Přiznám se, že jsem na medaili nemyslel. Můj hlavní cíl bylo zajet si desítku kvůli nominaci na MS, což se mi povedlo první jízdou, takže mi po semifinále spadl obrovský kámen ze srdce. Loni jsem to honil celou sezonu a pak jsem si svět stejně nevyjel. Letos to je prvním závodem, takže jsem si řekl, že finále sjedu, jak umím a dopadlo to takhle krásně. Zlato mě vůbec nemrzí, ale bylo by lepší být mistr Evropy a mít jistou nominaci i na příští rok, ale je to moje první individuální medaile, takže jsem strašně šťastný."

"Dlouho jsem byl ve stereotypu, trénoval mě táta a skupina přestávala fungovat. Protože jsem se nedostal na svět, chtěl jsem něco změnit. Přestoupil jsem a změnil přístup, je to profesionálnější. Vávra je totální profík, strašně jsem se od něj naučil, dokážeme se vyhecovat na tréninku, vzájemně se špičkujeme, občas dáme sázku o pivko, abychom třeba nešťouchali, a to člověku strašně pomůže. Absolvovali jsme spoustu kempů: Londýn, Slovinsko, Německo, hodně jsme toho objeli a bylo to super. U mě bylo důležité zvýšit objem tréninku a víc namakat."

Prskavec, Přindiš, Hradile, Hošková Prskavec, Přindiš, Hradile, Hošková | zdroj: Jan Homolka

Zdroje:
Český svaz kanoistiky na divokých vodách

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma