Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Slalomová dráha se představila v novém šatu

Slalomová dráha se představila v novém šatu
Trať v Troji | zdroj: http://slalomtroja.cz/

Přípravy Mistrovství světa ve vodním slalomu, kterými oslaví Český svaz kanoistiky v termínu 11. -15. září 2013 sto let od svého založení, se rozběhly v plném proudu. Slalomová dráha v Praze Troji se po dvou letech představila v novém šatu a 9. listopadu byla po částečné rekonstrukci opět zprovozněna.

Po úspěšném seriálu ICF Světového poháru ve vodním slalomu, který se pořádal koncem srpna 2012, se realizovali nejdůležitější stavební práce na trati postavené na začátku osmdesátých let (1980-1982). Letošní práce jsou druhou etapou projektu rekonstrukce, která začala již v roce 2011. Konkrétní úprava spočívala v rekonstrukci dna ve dvou úsecích délky 18m a 12 m v objemu 1,9 mil.Kč, včetně systému drážek Unistrut a nových překážek.

„Trať bude variabilní, vzhledově a bezpečnostně výrazně lepší a také vodácky náročnější,“ popisuje šéf organizačního výboru Jiří Rohan. Hlavním důvodem stavby byla oprava dnové desky, která již v některých místech vykazovala silné známky poškození. „Druhým důvodem je možnost variability překážek včetně možností změny obtížnosti,“ dodává Rohan. „V neposlední řadě byla důvodem i bezpečnost, protože starý systém pneumatik s betonem byl uvázaný ke dnu řetězy, což není 100% bezpečné.“ Pneumatiky vyplněné betonem byly odstraněny a nahrazeny novými prvky.

Celkově se v září bude pořádat třetí světový šampionát na české půdě, protože v roce 1967 se uskutečnil šampionát na trati pod Lipenskou přehradou. Šampionát má pomoci k větší popularitě tohoto sportu a dalším dlouhodobým plánům. Celý areál (loděnice UK FTVS, umělá slalomová dráha) je velmi využívaným místem, kde probíhá výuka studentů UK, výcvik jednotného záchranného systému (policie, hasiči) a trénují zde i naši olympionici.

„V roce 2013 bychom rádi v rekonstrukci a výměně překážek pokračovali třetí a poslední etapou tak abychom většinu závodní části kanálu zrekonstruovali. Vše je ale závislé na finančních prostředcích,“ přiznává dvojnásobný olympijský medailista, dnes vedoucí přípravných aktivit k MS v Troji. Hlavním snem je však nový areál. „V současnosti se řeší možná směna pozemku mezi soukromým majitelem a hlavním městem Prahou. V roce 2013 bychom rádi projednali územní rozhodnutí.“

Zdroje:
Redakce, http://slalomtroja.cz/

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma