Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Slavia ve čtvrtek ve Skotsku zaútočí na postup do čtvrtfinále Evropské ligy

Slavia ve čtvrtek ve Skotsku zaútočí na postup do čtvrtfinále Evropské ligy
Steven Gerrard | zdroj: Profimedia

Fotbalisté pražské Slavie ve čtvrteční odvetě osmifinále Evropské ligy na půdě Glasgow Rangers zaútočí na druhý postup do čtvrtfinále za poslední tři sezony.

Po remíze 1:1 z Edenu je v lepší výchozí pozici čerstvý skotský šampion, český mistr ale věří, že zopakuje povedený venkovní výkon z minulého kola, v němž vyhrál 2:0 v Leicesteru. Červenobílí potřebují k postupu zvítězit nebo uhrát remízu 2:2 a vyšší, v případě výsledku 1:1 by se prodlužovalo.

Slavia si dosud v pohárech zahrála čtvrtfinále čtyřikrát. Předloni došla mezi nejlepší osmičku v Evropské lize, v sezoně 1997/98 v Poháru vítězů pohárů a v letech 1996 a 2000 v Poháru UEFA. Dál se Pražané dostali jen v ročníku 1995/96, kdy si účastí v semifinále vytvořili pohárové maximum.

Slávisté dosud v soutěžích UEFA po úvodní domácí remíze 1:1 vypadli ve všech třech dvojzápasech, navíc v odvetě pokaždé vyšli střelecky naprázdno. Naposledy neuspěli v roce 2018 s Dynamem Kyjev po venkovní prohře 0:2.

„Prostě musíme dát gól. Věříme si, že jsme v ofenzivě silní a gól dáme. Je to furt otevřené. Všichni si myslíme, že je to 50 na 50,“ řekl v nahrávce od klubu asistent slávistického trenéra Zdeněk Houštecký.

„Je to pořád otevřené, i když inkasovaný gól nás mrzí, protože nás to dostává do lehce horší situace. Ale na druhou stranu když vyhrajeme, postupujeme. Případně i třeba po remíze 2:2. Základ bude prostě dát gól a věřím, že to zvládneme,“ dodal slávistický záložník Tomáš Holeš.

Oba soupeři suverénně vedou své domácí ligy a shodně neprohráli od prosince už 18 soutěžních zápasů za sebou. Zatímco poslední český zástupce v pohárech o víkendu zvítězil 3:0 v Mladé Boleslavi, Rangers po zisku skotského titulu z předminulé neděle tentokrát nehráli a odpočívali.

„Těžko říct, co je lepší. My jsme zvyklí hrát rychle za sebou, navíc nám pomohlo to, že jsme odehráli dobrý zápas. Myslím, že jsme se tím dobře naladili. Na druhou stranu i týden volna může pomoci, že hráči zregenerují. Uvidíme ve čtvrtek,“ přemítal Holeš.

Kvůli trvajícím omezením proti koronaviru nemohou do hlediště Ibrox Stadium pro 50 tisíc diváků fanoušci. Na slavném stadionu v Glasgowě v současnosti není příliš ideální trávník.

„Děláme sestřihy z jejich zápasů, a když jsme viděli trávník tři neděle dozadu, nebyl v dobré kondici. V posledním zápase se St. Mirrenem už to vypadalo lepší. Doufejme, že nebude tak špatný, jak na pohled vypadá. Uvidíme až na místě. Přece jen se oteplilo,“ podotkl Houštecký, asistent hlavního trenéra Jindřicha Trpišovského.

Rangers, kteří v roce 1972 vyhráli Pohár vítězů poháru a v sezoně 2007/08 došli do finále Poháru UEFA, budou v odvetě hrát o nejlepší pohárový výsledek pod vedením trenéra Stevena Gerrarda. Vloni vypadli v Evropské lize v osmifinále.

„Je to jeden z největších zápasů od chvíle, co jsem v klubu. Dvojzápas jsme si výborně rozehráli, ale musíme si uvědomit, že čelíme týmu, který poměrně pohodlně vyřadil celek z čela Premier League. Je to krásně vyrovnané. Absolutně se nedá hovořit o tom, že by byl někdo favoritem,“ uvedl Gerrard, bývalý kapitán anglické reprezentace a Liverpoolu.

Utkání začne ve čtvrtek v 21:00. Slávistům bude kvůli žlutým kartám chybět obránce David Zima a v pohárech poprvé po zimním návratu do Edenu dostane šanci stoper Simon Deli.

Podle Gerrarda musejí Rangers k postupu zahrát lépe než v Edenu

„Věděli jsme, že na Slavii je to velmi složité. Výborně jsme si dvojzápas připravili do odvety na Ibrox Stadium a máme opravdu velmi dobrou šanci, ale budeme muset podat daleko lepší výkon, abychom postoupili. Je to 50 na 50,“ řekl Gerrard při on-line tiskové konferenci.

Jeho svěřenci v úvodním duelu v Edenu většinu času tahali za kratší konec a mohli být rádi za remízu. „V téhle fázi soutěže musíte respektovat každý tým. Slavia nám ukázala, jak fantastický a výborně organizovaný tým je. Ale nebojíme se, došli jsme až sem, protože si to zasloužíme,“ uvedl Gerrard.

„Musíme ukázat, že jsme doma silní, a hrát s naší obvyklou sebedůvěrou. Před týdnem jsme nedokázali déle podržet balon, to musíme zlepšit. Chci také, abychom hráli rychleji z bloku,“ dodal bývalý kapitán anglické reprezentace a Liverpoolu, který na konci předminulého týdne dovedl Rangers k prvnímu skotskému titulu po 10 letech.

Jeho svěřenci se v pohárech pokusí zlepšit oproti loňskému roku, kdy skončili v osmifinále Evropské ligy. Dál byli Rangers naposledy v sezoně 2007/08, kdy došli do finále Poháru UEFA.

„Tohle jsou jedny z největších zápasů od chvíle, co jsme přišli do klubu. Máme šanci projít mezi nejlepších osm týmů v evropské soutěži. Pokud se do této fáze dostaneme, byl by to fantastický úspěch. Samozřejmě si chceme také zlepšit koeficient, což může pomoci do příštích kvalifikací. Ale stačí se soustředit na jednotlivé zápasy, a to nám to zajistí,“ řekl Gerrard, který převzal Rangers v létě 2018.

„Náš klub je postaven na tradici a úspěchu. Pocity po zisku titulu byly úžasné, ale jsme zpátky. Máme před sebou ještě dva měsíce a naše práce ještě neskončila. Dostat se v pohárech ještě o kolo dál by bylo skvělé,“ podotkl záložník Rangers Scott Arfield.

Věří, že „Jezdci“ podají lepší výkon než před týdnem i proto, že o víkendu ve skotské lize nehráli. „Přineslo nám to spoustu času na trénink, abychom se připravili na zápas a dali do něj vše. Neřekl bych, že jsme v úvodním zápase byli šokováni tím, jakému hernímu stylu jsme čelili. Spíše nás překvapil náš výkon v prvním poločase. Ale ve druhém už jsme předvedli naši hru. Připravili jsme si skvělou pozici do odvety,“ řekl Arfield.

Jeho tým o víkendu hraje prestižní městské derby se Celticem, ale zatím na něj nemyslí. „Veškerou pozornost soustředíme jen na čtvrtek. V druhém poločase jsme na Slavii předvedli mnohem více a přesně o totéž se musíme pokusit doma,“ dodal kanadský záložník.

- Rangers vyhráli všechna tři předchozí domácí utkání s českými soupeři, ve všech případech ale ve dvojzápase vypadli, naposledy v roce 2002 s Žižkovem
- Slavia v soutěžích UEFA hraje se skotským soupeřem potřetí, v sezoně 1985/86 vypadla se St. Mirrenem stejně jako v ročníku 1992/93 s Heart of Midlothian
- Slavia v obou venkovních zápasech se skotskými soupeři v soutěžích UEFA prohrála
- Slavia v létě 2017 remizovala v Edenu v přípravě se Celticem Glasgow 0:0
- české týmy v pohárech se skotskými soupeři 8x za sebou neprohrály (Sparta na podzim ve skupině Evropské ligy zvítězila dvakrát 4:1 nad Celticem Glasgow)
- Rangers v roce 1972 vyhráli Pohár vítězů pohárů, finále si zahráli v letech 1961 a 1967 v Poháru vítězů pohárů a v roce 2008 v Poháru UEFA
- Slavia hraje jarní část pohárů podruhé za poslední tři sezony, ale zároveň teprve podruhé od ročníku 2007/08
- Slavia si dosud zahrála v soutěžích UEFA čtvrtfinále 4x (předloni v Evropské lize, v sezoně 1997/98 v Poháru vítězů pohárů a v letech 1996 a 2000 v Poháru UEFA), jejím maximem je semifinále Poháru UEFA v roce 1996
- Rangers v předchozím kole postoupili přes Antverpy po vítězstvích 4:3 a 5:2, Slavia vyřadila Leicester po remíze 0:0 doma a výhře 2:0 venku
- Rangers v této sezoně Evropské ligy začínali už ve 2. předkole a v 12 zápasech neprohráli (z toho devět vítězství)
- Rangers 18 soutěžních zápasů za sebou neprohráli, jedinou porážku v sezoně utrpěli v prosinci v Ligovém poháru
- Rangers doma zvítězili 10x za sebou a v soutěžích UEFA tam prohráli jediný z posledních 23 zápasů
- Rangers postoupili v pěti ze šesti dvojutkání, v nichž uhráli v úvodním venkovním duelu remízu 1:1
- Slavia 18 soutěžních zápasů po sobě neprohrála
- Slavia vyhrála jen tři z posledních jedenácti venkovních zápasů v pohárech (včetně minulého vítězství 2:0 v Leicesteru)
- Slavia vypadla ve všech třech pohárových dvojzápasech, v nichž na úvod doma remizovala 1:1, naposledy v roce 2018 s Dynamem Kyjev
- Rangers o víkendu nehráli, na konci předminulého týdne získali rekordní 55. skotský titul
- Slavia v generálce vyhrála v Mladé Boleslavi 3:0 a bez porážky vede českou ligu
- Rangers vede jako trenér bývalý kapitán anglické reprezentace a Liverpoolu Gerrard
- za Rangers v sezoně 2006/07 hrál Čech Sionko
- Stewart (Rangers) dnes slaví 31. narozeniny
- Hagi (Rangers) a Stanciu (Slavia) jsou spoluhráči v rumunské reprezentaci
- Stanciu dal v posledních čtyřech zápasech, do kterých nastoupil, šest gólů
- kvůli opatřením proti koronaviru se zápas odehraje bez fanoušků

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma