Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Slavia zostudila Spartu, uštědřila jí historický debakl

Slavia zostudila Spartu, uštědřila jí historický debakl
Slávistická euforie. | zdroj: Profimedia

Fotbalisté Slavie v neděli ve šlágru 13. kola první ligy v přímém souboji o druhé místo v tabulce rozdrtili Spartu 4:0 a zaznamenali nejvyšší výhru v pražském derby v historii samostatné české ligy.

Letenští prožili svůj nejhorší poločas v samostatné historii nejvyšší soutěže a všechny čtyři branky inkasovali už do přestávky.

Postupně se trefili Václav Jurečka, Jakub Hromada, Lukáš Masopust a Peter Olayinka.

Slavia oplatila rivalovi porážku ze závěru nadstavby minulé ligové sezony. Červenobílí vyhráli i sedmý domácí zápas tohoto ročníku nejvyšší soutěže a zaznamenali při tom 32 branek.

profimedia-0732753994 Atmosféra v hledišti. | zdroj: Profimedia

Slávisté dál ztrácejí z druhého místa tabulky čtyři body na obhájce titulu z Plzně, který má utkání k dobru. Sparta vyrovnala svou nejvyšší porážku v samostatné ligové historii, po 11 kolech prohrála a na třetí příčce má pětibodové manko na celek z Edenu.

Magnet ve sparťanské svatyni

Slávisté v zaplněném Edenu začali aktivně a hned v páté minutě po obrovské chybě hostující defenzivy otevřeli skóre. Vitík chtěl poslat malou domů brankáři Kovářovi, jeho pomalou hlavičku ale vystihl Jurečka a sám před sparťanským gólmanem nezaváhal. Slávistický útočník navázal na trefu z minulého kola.

Domácí ve 12. minutě zvýšili. Odražený míč propadl k Hromadovi a ten zpoza vápna přízemní střelou k bližší tyči prostřelil Kováře. Slávistický záložník skóroval v lize poprvé od února. V 18. minutě po centru a nejistém zákroku Kováře skončil míč ve sparťanské síti znovu, ale sudí Zelinka odpískal domácím útočný faul na gólmana.

profimedia-0732751296 Zlomení sparťané. | zdroj: Profimedia

Ve 23. minutě Jurečka tečoval střílený centr vedle, ale za dalších sedm minut už špatně bránící Sparta inkasovala potřetí. Kovář po rohovém kopu vyboxoval vysoký zblokovaný míč jen před sebe a nepokrytý Masopust s pomocí břevna zvýšil na 3:0.

Sparťanský trenér Priske už v první půli dvakrát vystřídal a místo Daňka s Wiesnerem nasadil Karabce s Minčevem. Hostům to ale nepomohlo a ve třetí minutě nastavení první půle dostali další gól. Jurečka z pravé strany přihrál do vápna a Olayinka z první prostřelil Kováře.

Slavia prožila nejlepší úvodní dějství v derby v samostatné historii, naopak Sparta odehrála v nejvyšší soutěži nejhorší poločas od rozdělení federace.

O vítězi bylo už do přestávky rozhodnuto a po změně stran tempo výrazně opadlo.

„Červenobílí“ překonali dvě nejvyšší vítězství 4:1 z let 2005 a 2008.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma