Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Soud ke kauze sportovních dotací: Pelta šest let, Kratochvílová o půl roku víc

Soud ke kauze sportovních dotací: Pelta šest let, Kratochvílová o půl roku víc
Miroslav Pelta | zdroj: Czech News Center / Rusinova Maria / CNC / Profimedia

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta dostal za zmanipulování sportovních dotací šest let vězení, pětiletý zákaz činnosti ve statutárních orgánech korporací a pětimilionový peněžitý trest. Někdejší náměstkyni ministerstva školství Simonu Kratochvílovou poslal soud do vězení na 6,5 roku, na šest let jí zakázal výkon funkcí ve veřejné správě a dal jí ještě dvoumilionový peněžitý trest. Dnešní rozsudek není pravomocný. Pelta, Kratochvílová i státní zastupitelství se proti němu na místě odvolali.

Další obžalované - předsedu České unie sportu (ČUS) Miroslava Janstu, sekretáře unie Jana Boháče, exředitele ministerského odboru sportu Zdeňka Břízu i ČUS a Fotbalovou asociaci ČR (FAČR) - naopak soud osvobodil. Kvůli případu dříve rezignovala ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Kauza stála místo i Kratochvílovou a Peltu, který se svého postu ve FAČR vzdal z vazby. Svou vinu odmítají.

Předsedkyně senátu pražského městského soudu Lenka Cihlářová uvedla, že Pelta využil své osobní známosti s náměstkyní pro řízení sekce sportu Kratochvílovou a ovlivňoval ji zejména při jejich schůzkách v bytě v centru Prahy tak, aby poskytla dotace konkrétním žadatelům o dotace. Mimo jiné jí předložil seznam preferovaných žádostí. Kratochvílová si pak počínala s vědomím, že nedůvodně znevýhodní ostatní žadatele.

„Obžalovaní Pelta a Kratochvílová si na základě klientelismu stanovili vlastní kritéria hodnocení žádostí,“ konstatovala soudkyně. Řekla, že takto zvýhodnili 18 žadatelů, a chtěli tím způsobit škodu nejméně 175,8 milionu korun. Kratochvílová se tak podle soudu pokusila o zneužití pravomoci, o porušení povinnosti při správě cizího majetku a o zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Pelta ji pak k těmto činům navedl.

Byt, kde se milenci Pelta s Kratochvílovou scházeli, odposlouchávala policie. Soud ale zdůraznil, že nevycházel pouze z pořízených odposlechů, ale také z dalších provázaných důkazů, například listinných. Skutky - a podle soudu i škoda - zůstaly ve stadiu pokusu, protože dotace nakonec poskytnuty nebyly. Ministerstvo totiž po zatčení Kratochvílové v květnu 2017 vyplácení pozastavilo, příslušné dotační programy zrušilo a následně je vyhlásilo znovu.

K uloženým trestům Cihlářová poznamenala, že soud přihlédl k vysoké výši možné škody i k tomu, že Kratochvílová zastávala v době spáchání trestné činnosti vedoucí post na ministerstvu. Přesto soud zvolil tresty v dolní čtvrtině zákonné sazby, která činí pět až 12 let.

Obžaloba dále tvrdila, že Kratochvílová ovlivnila v roce 2017 výši dotací ve prospěch Peltovy FAČR a Janstovy ČUS a že mužům vynášela informace. Fotbalové asociaci takto žena podle státního zastupitelství zajistila na úkor ostatních žadatelů navýšení státní podpory o 19,8 milionu korun, unii sportu o 11,5 milionu korun.

Soud ale v této části zprostil viny všechny obžalované, tedy včetně Pelty i Kratochvílové. Popsané skutky podle něj nebyly trestným činem. Cihlářová k tomu řekla, že se nepodařilo vyvrátit obhajobu obžalovaných. Pelta v této souvislosti například uváděl, že zmíněné informace znal z Národní rady pro sport, jejímž byl členem.

Obžaloba Peltu vinila také z podplacení a Kratochvílovou z přijetí úplatku. To, že Pelta poskytl Kratochvílové byt a voucher na dovolenou, ale podle soudkyně nelze vzhledem k charakteru jejich vztahu vnímat jako úplatek.

Státní zastupitelství žádalo pro ženu desetileté vězení. Peltu chtělo poslat za mříže na devět let, navrhovalo pro něj také peněžitý trest 25 milionů korun. Odvolalo se i v neprospěch všech osvobozených obžalovaných. Případem se tedy bude zabývat ještě pražský vrchní soud.

profimedia-0554980672 Simona Kratochvílová | zdroj: Michal Beranek / CNC / Profimedia

„Je to poločas, takže uvidíme, co dál. Každý nepodmíněný trest je překvapení pro každého, který si myslí, že je nevinen,“ řekl Pelta novinářům. Kratochvílová verdikt komentovat nechtěla. Jansta Peltu litoval. Zdůraznil, že chyba byla na straně ministerstva, a zkritizoval exministryni Valachovou. Její úřad podle něj nestanovil transparentní podmínky pro rozdělování peněz pro sport.

Ministerstvo se po obžalovaných domáhá náhrady škody 1,116 miliardy korun. Soudkyně úřad odkázala do civilního řízení.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,240
USD 23,410 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma