Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Soud zakázal páteční volbu vedení olympijského výboru

Soud zakázal páteční volbu vedení olympijského výboru
Kandidát na post předsedy ČOV Filip Neusser | zdroj: Profimedia

Předběžným opatřením zakázal soud Českému olympijskému výboru uspořádat v pátek volby vedení. Informoval o tom předseda Sdružení sportovních svazů Zdeněk Ertl.

Sdružení, které je s dvaceti členskými svazy a více než 563 000 členy druhou největší sportovní organizací v Česku, napadlo náhradní způsob volby u Městského soudu v Praze. Soud návrhu na předběžné opatření vyhověl.

Současné vedení ČOV plánovalo místo tradičního volebního pléna uspořádat jen tajnou volbu vedení kvůli pokračující epidemii koronaviru v Česku. Bylo přesvědčeno, že plánovaný způsob voleb je v souladu se zákonem i se stanovami ČOV. Zástupci řady sportovních svazů i sportovních organizací proti tomu protestovali.

Rozhodnutí soudu jako uznání svých argumentů chápe Filip Neusser, protikandidát současného předsedy Jiřího Kejvala. Ten rovněž volal po svolání plnohodnotného pléna a v dopise delegátům varoval, že by výsledky voleb mohly skončit před soudem.

Nakonec soud zasáhl dříve, než se volby uskutečnily. „Soud jednoznačně rozhodl, že ČOV nesmí uspořádat nelegitimní a nedemokratické volby. Mrzí mě, že předseda Kejval ignoroval nejen mé, ale i odborné výklady a nechal zajít situaci do tohoto smutného konce. Je bez diskuse, že musí vyvodit za své jednání odpovědnost, éra pánů Hušáků a Kejvalů končí,“ uvedl Neusser.

Vše nasvědčuje tomu, že volby vedení ČOV budou už potřetí zrušeny. Na podzim se kvůli koronaviru nepodařilo uspořádat plénum ani v jednom ze dvou plánovaných termínů.

Zdroje:
ČT sport

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,240
USD 23,410 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma