Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Aktualizováno: Olympijská vesnice v Tokiu bude mít koronavirovou kliniku

Aktualizováno: Olympijská vesnice v Tokiu bude mít koronavirovou kliniku
Nový olympijský plavecký stadion v Tokiu | zdroj: Profimedia

V olympijské vesnici při hrách v Tokiu se plánuje zřízení samostatné koronavirové kliniky, která bude oddělená od běžného zdravotnického zařízení pro sportovce. Bude určena pro olympioniky s prokázaným onemocněním covid-19 nebo s podezřením na něj. Její pracovníci budou rovněž organizovat případné převozy nakažených do nemocnic.

Na zřízení takové zdravotnické základny se dohodli zástupci organizačního výboru, japonské vlády a vedení Tokia, kteří plánují protikoronavirová opatření umožňující uspořádání olympijských her. Ty byly kvůli pandemii odloženy o rok na přelom července a srpna 2021.

V hlavním operačním středisku by mělo vzniknout "kontrolní centrum pro infekční nemoci", jehož lékařský tým by měl mít centrální kontrolu nad protikoronavirovými opatřeními. Ve spolupráci s běžným zdravotnickým zařízením v olympijské vesnici se budou zdravotníci snažit odhalit případnou infekci v počátcích a budou shromažďovat a sdílet informace o koronaviru.

Na přelomu listopadu a prosince by měl Mezinárodní olympijský výbor představit různé varianty, v jakém režimu by se olympijské hry v Tokiu mohly uskutečnit. "Řeší se čtyři varianty od nejlepší, tedy že je virus pod kontrolou, až po nejhorší. V tuto chvíli se nejvíc pracuje s variantou číslo dva, tedy učíme se žít s covidem. Připravují se opatření postavená na šesti pilířích, mezi nimiž jsou cestování, dodržování rozestupů nebo důkladné testování a trasování. Pro každou variantu vznikne detailní manuál," přiblížil v tiskové zprávě předseda Českého olympijského výboru a člen MOV Jiří Kejval.

Zakoupené vstupenky na OH v Tokiu mohou lidé v listopadu vrátit

Zakoupené vstupenky na olympijské hry v Tokiu mohou lidé vracet od 10. listopadu do konce měsíce. Oznámil to organizační výbor her s tím, že zakoupené lístky zůstávají v platnosti. Vstupenky na paralympijské hry, jež byly rovněž odloženy, bude možné vrátit v prosinci.

Zájem Japonců o vstupenky na hry mnohonásobně překročil nabídku, ve třech kolech se jich mezi obyvatele pořadatelské země rozdělilo zhruba 4,5 milionu z celkového počtu 7,8 milionu. Pořadatelé očekávali, že z prodeje lístků utrží přibližně 800 milionů dolarů (zhruba 18,3 miliardy korun).

Pořadatelé i MOV opakovaně ujišťují, že se olympijské hry v příštím létě uskuteční. Na rozdíl od jara, kdy pandemie zasáhla svět nečekaně, se navzdory jejímu pokračování od léta konají jiné velké sportovní akce jako tenisové grandslamy, Tour de France a další velké cyklistické závody nebo profesionální zámořské soutěže.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma