Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Španělé chtějí ve čtvrtfinále zrušit francouzské prokletí

Španělé chtějí ve čtvrtfinále zrušit francouzské prokletí
zdroj: tisková zpráva

Fotbalisty Španělska čeká další překážka v cestě za obhajobou titulu mistrů Evropy. V sobotním čtvrtfinále narazí v Doněcku na Francii, se kterou v dosavadních šesti soutěžních zápasech nevyhráli a hned pětkrát s ní prohráli.

 Španělé sice tři z posledních čtyř vzájemných zápasů vyhráli, ale vždy šlo jen o přípravu. V soutěžních duelech má navrch jasně Francie, která vyhrála čtvrtfinále ME 2000 či osmifinále MS 2006, do kterého zasáhlo šest ze současných španělských reprezentantů. 

"Od té doby se toho hodně změnilo a věříme, že to potvrdíme a převáží rovnováhu sil na španělskou stranu," řekl útočník Fernando Torres. "Negativní bilance se dá vždy zlomit a tento španělský tým už několikrát přepsal historii, tak proč ne tentokráte" dodal. 

Vyfaulovaný Mexes bude chybět

Španělům nahrává i fakt, že francouzská defenziva bude postrádat klíčového stopera Philippeho Mexese, který má trest za žluté karty. Navíc se francouzští hráči údajně pohádali po závěrečném utkání skupiny se Švédskem, které prohráli 0:2. 

"Byla tam určitá výměna názorů, protože jsme nehráli dobře. Ale je normální, že po takovém utkání přijdou emoce. Naopak by bylo špatně, kdyby se mlčelo," řekl trenér Laurent Blanc. Atmosféra se však prý už uklidnila a hráči se koncentrují jen na zápas. 

Právě koncentrace bude pro utkání klíčová, jelikož Španělsko v posledních letech předvádí fotbal, při kterém drží míč a čeká na sebemenší nepozornost soupeře, aby mohlo udeřit. To jim přineslo titul mistrů Evropy i světa. 

Disciplína je klíčová

"Hodně Španělsko respektujeme, protože v posledních letech nastavili standard zbytku světa. Když proti nim hrajete, tak musíte být takticky disciplinovaní a nedat jim prostor," prohlásil francouzský záložník Florent Malouda. "Musíme bránit dobře jako tým, ale jen to stačit k výhře nebude. Když dáme gól jako první, tak bychom mohli nahlodat jejich sebevědomí," dodal. 

Španělé se podrobně připravují na útočníka Francie Karima Benzemu, který byl v dresu Realu čtvrtým nejlepším střelcem uplynulé sezony španělské ligy. "Je to jeden z nejnebezpečnějších útočníků na světě. To je také vysvětlení toho, že hraje tam, kde hraje, a umí to, co umí. Musíme si na něj dát velký pozor, ale to samé platí u Francka Ribéryho a Samira Nasriho," řekl náhradní brankář Víctor Valdés. 

Neporazitelnost 17 zápasů

Malouda zas varuje před španělským útočníkem Fernandem Torresem, se kterým hraje v Chelsea. "Na konci sezony se dostal do skvělé formy a potvrzuje to i na turnaji. Stále je to jeden z nejlepších útočníků světa, který dokáže sám pokořit obranu soupeře," musíme si na něj dát pozor," prohlásil Malouda.

Španělsko neprohrálo už 17 soutěžních zápasů, z nichž 16 vyhrálo, když na turnaji nejprve remizovalo 1:1 s Itálií a poté porazilo 4:0 Iry a 1:0 Chorvaty. Francie zas remizovala 1:1 s Anglií, následně vyhrála 2:0 nad Ukrajinou, ale skupinu uzavřela prohrou se Švédskem. 

Sobotní čtvrtfinálový duel se hraje v Doněcku od 20:45. Utkání řídí italský sudí Nicola Rizzoli. 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma