Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Sparta hostí v EL Lausanne, zápas může být klíčem k postupu

Sparta hostí v EL Lausanne, zápas může být klíčem k postupu
zdroj: tisková zpráva

Fotbalisté pražské Sparty mají v Evropské lize před sebou první ze dvou zápasů se švýcarským druholigovým klubem z Lausanne, které pro českého mistra představují klíč k postupu.

Před čtvrtečním duelem mají Letenští na kontě po dvou kolech tři body a případné dvě výhry by je přiblížily ve skupině F k postupovému cíli. Soupeř ještě nemá ani bod a dokonce ani neskóroval, ale rád by situaci ještě zamotal, a nejlépe už ve čtvrtek večer na Letné.

Spartě se nepovedly poslední zápasy v domácích soutěžích, kde vypadla v poháru s druholigovým Sokolovem a v lize prohrála doma s Teplicemi, ale v Evropské lize se drží ve hře. Po výhře 3:2 nad Palermem byli Letenští blízko překvapivému bodovému zisku také na hřišti CSKA Moskva, ale kolaps v závěrečné čtvrthodině nakonec znamenal vysokou porážku 0:3.

"Pokud chceme myslet na postup, musíme myslet v obou zápasech proti Lausanne na výhru, stejně jako třeba Palermo," uvedl trenér Jozef Chovanec na dnešní tiskové konferenci.

Prohru z Moskvy by sparťané rádi napravili už tentokrát, protože jako adepti na postup si nemohou s největším outsiderem skupiny dovolit ztrácet. A to i přesto, že Lausanne není typickým druholigovým klubem; slavný klub se před několika lety propadl do nižších soutěží kvůli finančním problémům, ale už nyní bojuje o návrat mezi elitu. "Také složení mužstva odpovídá spíše středu nejvyšší soutěže," poznamenal český fotbalista Pavel Pergl, který se s Lausanne utkal v dresu Bellinzony v sobotu ve Švýcarském poháru.

Pro Chovance je dobrou zprávou návrat Ondřeje Kušníra, který se uzdravil po letní zlomenině a nastoupí podle všeho v základní sestavě. "Už v závěru ligového utkání s Teplicemi jen pár jeho kontaktů s míčem naznačilo, že dokáže hru zrychlit," řekl trenér na adresu reprezentačního beka, s jehož návratem by Sparta měla získat sílu v krajních prostorech. Potvrdil, že s Kušnírovým startem počítá.

Letenský kouč může vybírat až na rekonvalescenta Luboše Huška z kompletního kádru, ovšem Tomáš Řepka si bude muset dát pozor na třetí žlutou kartu, která by znamenal zákaz startu v dalším zápase se stejným soupeřem ve Švýcarsku.

Jak sestaví zálohu, Chovanec ještě netuší, ale připustil, že v poslední době měl vůči výkonům některých hráčů výhrady. "Kucka se vrátil tradičně rozhozený z reprezentace, trochu se v poslední době i kvůli zdravotním potížím trápil Sionko, na operaci se chystá Matějovský. S Teplicemi se to ukázalo - nevymysleli jsme žádnou akci, která by soupeře překvapila," prohlásil Chovanec.

Hosté nemají v soutěži ještě ani bod, ale poslední zápas v Palermu (0:1) i duel s Bellinzonou (0:2) naznačil kvalitu týmu, který disponuje kreativními hráči v ofenzivě, ale v obraně dělá nezvyklé chyby. Naposledy právě v Bellinzoně, kde se navíc pod obě inkasované branky podepsal hrubkami gólman Anthony Favre. "Ale mají poměrně dobře poskládaný tým, který by v české lize skončil v horní polovině tabulky," řekl na adresu soupeře Chovanec.

Mužstvo z lavičky řídí trenér Martin Rueda. Bývalý švýcarský reprezentant si zahrál v roce 1994 i proti českému výběru, stejně jako o pět let později jeho nynější svěřenec Fabio Celestini, který je nejslavnějším hráčem na soupisce sedminásobného švýcarského mistra.

Obě největší osobnosti táhnou tým i navenek. "Účast v soutěži si skutečně užíváme, přestože jsme dosud nezískali ani bod. To však neznamená, že nehrajeme dobře, v Palermu jsme byli blízko bodovému zisku. Třeba se nám náš cíl podaří splnit už v Praze," uvedl švýcarský kouč na tiskové konferenci.

Prý ho neuráží, že všichni soupeři ve skupině F mluví o utkáních s jeho týmem jako o nutnosti šestibodového zisku. "Nám je skutečně zcela jedno, kdo si co říká. Nikomu nedáme svoji kůži zadarmo, pokaždé chceme hrát rovnocennou partii," zdůraznil Rueda. O sebevědomí hostů svědčí jeho tvrzení, že tým se nebude řídit hrou Sparty. "Pro nás je rozhodující naše hra, nechceme se přizpůsobit," dodal trenér.

Zápas začne ve 21:05 v Generali Areně v přímém přenosu ČT4, řídit ho bude finský sudí Tony Asumaa.

Předpokládané sestavy:

Sparta: Blažek - Kušnír, Brabec, Řepka, Pamič - Sionko, Vacek (Kucka), Kladrubský, Podaný - Wilfried, Kadlec.

Lausanne: Favre - Rochat, Katz, Meoli, Sonnerat - Rodrigo, Celestini, Marazzi, Avanzini - Roux, Silvio.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma