Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Sparta podlehla ve 3. předkole Ligy mistrů Monaku 0:2, odveta se hraje za týden

Sparta podlehla ve 3. předkole Ligy mistrů Monaku 0:2, odveta se hraje za týden
Sparta podlehla v úvodním utkání 3. předkola Ligy mistrů Monaku 0:2 | zdroj: Michal Beranek / CNC / Profimedia

Fotbalisté Sparty prohráli doma v úvodním utkání 3. předkola Ligy mistrů s Monakem 0:2. Skóre otevřel v 37. minutě Aurélien Tchouaméni, který si následně stěžoval na rasistické skřeky některých fanoušků. Druhou branku hostů, kteří hráli první soutěžní duel v sezoně, přidal v 59. minutě Kevin Volland. Odveta v Monaku je na programu příští úterý.

Sparta, která ve 2. předkole vyřadila Rapid Vídeň, se naposledy v hlavní fázi milionářské soutěže představila v ročníku 2005/06. Od té doby vypadla v kvalifikaci sedmkrát za sebou. Monako si základní skupinu Ligy mistrů naposledy zahrálo v sezoně 2018/19. V následujících dvou ročnících v pohárech nestartovalo.

Vítěz dvojutkání postoupí do závěrečného play off, v němž se utká buď s Genkem, nebo Šachtarem Doněck. Poražený má jistou skupinu Evropské ligy.

Spartu hnalo vpřed 10 533 diváků, přestože Letná mohla být za určitých podmínek zaplněná.

Sparťanský trenér Pavel Vrba:
"Co se týká nasazení a snahy, hráčům nic vytýkat nebudu. Kvalita byla samozřejmě na straně soupeře. Monako bylo důslednější, důraznější, nebezpečnější. Musíme přiznat, že Monako patří k top mužstvům. Po obdrženém gólu jsme se těžko chytali a Monako zaslouženě vyhrálo 2:0," řekl domácí trenér Pavel Vrba na tiskové konferenci.

Třetí celek uplynulé sezony francouzské ligy zpočátku hrozil z rychlých protiútoků. Golovin ale vystřelil před šestnáctkou nepřesně a s Martinsovým zakončením si poradil brankář Nita.

Domácí poprvé zahrozili po 20 minutách hry, Panák však Dočkalův centr na přední tyč usměrnil mimo tři tyče. Na druhé straně Martins po Polidarově podklouznutí přestřelil. V největší sparťanské příležitosti v celém utkání se v 23. minutě ocitl Hložek, který po Wiesnerově pasu hlavičkoval zblízka těsně vedle.

V 37. minutě se po Golovinově rohovém kopu prosadil hlavou Tchouaméni, jenž se odpoutal od Hložka. Autor gólu proběhl při oslavě kolem sparťanského kotle, odkud na plochu přiletěly kelímky. Hráči Monaka včetně trenéra Kovače si stěžovali u rozhodčího Olivera na rasistické chování diváků vůči hráči tmavé pleti Tchouaménovi.

Hlasatel domácí příznivce upozornil, že v případě opakování rasistických urážek hrozí ukončení zápasu. Po zhruba tříminutové pauze se pokračovalo ve hře.

Monako se okamžitě hnalo za navýšením náskoku, jenže do Fofanovy prudké rány z hranice vápna se hlavou vložil stoper Hancko.

Druhou trefu přidalo Monako v 59. minutě. Volland nejprve Nitu nepřekonal, střídající Diop však v hlavičkovém souboji předčil Sáčka a vrátil míč německému reprezentantovi, který se napodruhé nemýlil.

O zkorigování skóre se pokusil dalekonosnou střelou Pešek, jenže gólman Nübel včas zakročil. Na opačné straně Nita zastavil Jakobsův únik. Střídající Musaba pak v nastavení překopl.

Po závěrečném hvizdu se opět z kotle ozvaly skřeky. Sparťanští hráči se rozloučili pouze s fanoušky na hlavní tribuně, ke kotli na děkovačku se nevydali. K němu po chvíli zamířil pouze kapitán Dočkal, který se snažil na diváky apelovat.

Monako, které vstoupí do Ligue 1 pátečním duelem s Nantes, zvítězilo i ve druhém pohárovém zápase proti českému soupeři. V sezoně 2005/06 v Poháru UEFA (dnešní Evropské lize) zdolalo Slavii na jejím hřišti rovněž 2:0.

Sparta neporazila francouzský tým v desátém z dvanácti pohárových duelů (bez Poháru Intertoto) a našla přemožitele po třech soutěžních výhrách za sebou.

Úvodní utkání 3. předkola fotbalové Ligy mistrů:
Sparta Praha - AS Monako 0:2 (0:1)

Branky: 37. Tchouaméni, 59. Volland. Rozhodčí: Oliver - Betts, Hatzidakis (všichni Angl.). ŽK: Polidar, Pavelka - Fofana, Badiashile, Tchouaméni. Diváci: 10 533.

Sestavy:
Sparta: Nita - Wiesner, Panák, Hancko, Polidar (77. Vindheim) - Karlsson (46. Juliš), Pavelka, Sáček, Dočkal (60. Karabec), Pešek - Hložek. Trenér: Vrba.
Monako: Nübel - Aguilar, Disasi, Badiashile, Caio Henrique - Fofana, Tchouaméni - Martins (88. Musaba), Volland (76. Fábregas), Golovin (76. Jakobs) - Ben Yedder (57. Diop). Trenér: Kovač.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma