Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Slavii čeká v kvalifikaci LM Ferencváros či Žalgiris, Spartu případně Monako

Slavii čeká v kvalifikaci LM Ferencváros či Žalgiris, Spartu případně Monako
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Čeští zástupci v evropských fotbalových pohárech se při dnešním losování v sídle UEFA v Nyonu dozvěděli soupeře pro 3. předkolo. Zatímco Slavia v Lize mistrů a Jablonec v Evropské lize byly nasazeny přímo, Sparta v Lize mistrů a Plzeň se Slováckem v Evropské konferenční lize nejprve musí přejít přes 2. předkolo. Spartu v něm čeká Rapid Vídeň, Plzeň Dynamo Brest a Slovácko Lokomotiv Plovdiv.

Fotbalisté pražské Slavie se ve 3. předkole Ligy mistrů utkají s vítězem duelu 2. předkola mezi Ferencvárosem Budapešť a Žalgirisem Vilnius. Český šampion začne dvojzápas buď 3., nebo 4. srpna venku, odveta se hraje o týden později. Druhý český zástupce v kvalifikaci Sparta v případě postupu přes Rapid Vídeň, s nímž rozehraje dvojzápas venkovním duelem v úterý, narazí ve 3. předkole nemistrovské části na Monako. Dvojutkání by rovněž rozehrála venku.

Slavia má jako jediný z pěti českých pohárových zástupců jistotu, že si na podzim zahraje skupinu. I pokud by červenobílí v kvalifikaci nepřešli ani přes jednoho soupeře, čekala by je aspoň skupina nově vzniklé Evropské konferenční ligy.

Slávisté, kteří potřetí za sebou získali český titul, budou v kvalifikaci usilovat o třetí postup do základní skupiny Ligy mistrů v historii. Hlavní část prestižní soutěže si dosud zahráli v letech 2007 a 2019. Červenobílí musejí na cestě do skupiny zdolat dvě předkola.

Ferencváros si v minulé sezoně po 25 letech zahrál základní skupinu prestižní soutěže a obsadil poslední čtvrtou příčku. Se Slavií v pohárech ještě nehrál, proti českému soupeři nastoupil v soutěžích UEFA naposledy v roce 2004, kdy ho v kvalifikaci Ligy mistrů po prodloužení vyřadila Sparta. V sezoně 1999/00 postoupily přes Ferencváros také Teplice v Poháru UEFA. V roce 1975 došel vítěz posledních tří sezon maďarské ligy až do finále tehdejšího Poháru vítězů pohárů.

Červenobílí dosud v pohárech nenarazili ani na litevského soupeře. V dresu Žalgirisu Vilnius, který po čtyřech letech vyhrál domácí soutěž, ještě vloni působil bývalý brankář Slavie Martin Berkovec. Litevská liga se hraje systémem jaro - podzim, Žalgiris po 19 kolech vede tabulku. Liberec vloni v kvalifikaci Evropské ligy vyřadil jiný litevský klub Riteriai.

Sparta si v součtu se sezonou 1991/92 dosud zahrála skupinu Ligy mistrů osmkrát, naposledy však v ročníku 2005/06. Letenští coby úřadující český vicemistr musejí zdolat tři soupeře.

Jablonec v EL narazí na Celtic, či Midjtylland, Sparta případně na Famagustu

Fotbalisté Jablonce se ve 3. předkole Evropské ligy (EL) utkají s poraženým z dvojice 2. předkola Ligy mistrů (LM) mezi Celticem Glasgow a Midtjyllandem. Pražská Sparta v případě vyřazení od Rapidu Vídeň ve 2. předkole LM narazí ve 3. předkole EL na Anorthosis Famagusta s českým záložníkem a bývalým hráčem Letenských Josefem Hušbauerem.

První zápasy se odehrají 5. srpna, odvety jsou na programu o týden později. Jablonec začne doma, stejně tak případně Sparta.

S oběma možnými jabloneckými soupeři se utkaly české celky v minulé pohárové sezoně. Slavia v závěrečném předkole Ligy mistrů vypadla s Midtjyllandem po venkovní prohře 1:4 a soupeř poprvé prošel v prestižní soutěži do skupiny. Na Celtic v minulém ročníku dvakrát narazila ve skupině Evropské ligy Sparta a v obou zápasech zvítězila vysoko 4:1.

Sparta se s Famagustou utkala v sezoně 1964/65 v tehdejším Poháru vítězů pohárů a zvítězila drtivě 10:0 doma a 6:0 venku. Od té doby Letenští čtyřikrát hráli proti APOELu Nikósie a připsali si tři vítězství a jednu remízu.

Plzeň může v Konferenční lize dostat Žalgiris, Slovácko zase Kodaň

Fotbalisté Plzně v případě postupu přes Dynamo Brest narazí ve 3. předkole Evropské konferenční ligy (EKL) na vítěze souboje mezi litevským celkem Kauno Žalgiris a The New Saints z Walesu. Pokud Slovácko vyřadí Lokomotiv Plovdiv, utká se v další fázi kvalifikace nové soutěže s Kodaní, nebo běloruským Torpedem Žodino.

První zápasy 3. předkola jsou na programu ve čtvrtek 5. srpna, odvety se hrají o týden později. Plzeň by začala venku, Slovácko doma.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma