Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Aktualizováno: Sparta ve 3. předkole Ligy mistrů narazí na FC Kodań nebo Breidablik

Aktualizováno: Sparta ve 3. předkole Ligy mistrů narazí na FC Kodań nebo Breidablik
Fotbalisté Sparty v utkání 1. kola Fortuna ligy se Sigmou Olomouc | zdroj: Profimedia

Fotbalisté pražské Sparty se ve 3. předkole Ligy mistrů utkají s vítězem 2. předkola mezi islandským Breidablikem a FC Kodaň. Český šampion začne dvojutkání 8. nebo 9. srpna venku, odvetu odehraje 15. srpna doma. Rozhodl o tom dnešní los ve švýcarském sídle UEFA v Nyonu.

Sparťané by na cestě do skupiny museli přejít přes dva soupeře. Hlavní fázi Ligy mistrů si Letenští, kteří získali český titul po devíti letech, naposledy zahráli v sezoně 2005/06. Pokud by Pražané ve 3. předkole neuspěli, čekalo by je závěrečné 4. předkolo Evropské ligy. Letenští mají jako jediní ze čtyř českých zástupců v letošní kvalifikaci pohárů jistotu, že si zahrají minimálně skupiny Evropské konferenční ligy.

Sparta byla při losu mezi nenasazenými týmy a po rozdělení mužstev do dvou skupin mohla dostat tři dvojice 2. předkola. Letenští se vyhnuli papírově zřejmě nejtěžšímu soupeři Galatasarayi Istanbul a připadl na ně vítěz souboje mezi islandským a dánským šampionem. Velkým favoritem na postup je Kodaň, která na jaře o čtyři body vyhrála domácí ligu. Postup Breidabliku by byl obrovským překvapením.

Sparta se s Kodaní utkala v soutěžích UEFA dvakrát ve skupině Evropské ligy v sezoně 2009/10. Venku prohrála 0:1 a doma podlehla vysoko 0:3. Naposledy na Kodaň narazila z českých klubů Slavia, která si ve skupině Evropské ligy připsala venkovní vítězství 1:0 a domácí remízu 0:0. S Breidablikem si české týmy v pohárech ještě nezahrály.

Souboj s Kodaní by byl velmi speciální pro velkou část realizačního týmu Sparty, dánští trenéři Pražanů v čele s hlavním koučem Priskem by si zahráli proti krajanům. Priske dokonce v Kodani dělal v sezoně 2016/17 asistenta, poté se vrátil do jiného dánského klubu Midtjyllandu. 

Fotbalisté Slavie rozehrají 3. předkolo Evropské ligy doma

Fotbalisté pražské Slavie začnou 3. předkolo Evropské ligy s poraženým ze souboje 2. předkola Ligy mistrů mezi Dniprem a Panathinaikosem Atény 10. srpna doma, odveta je na programu o týden později. Rozhodl o tom dnešní los ve švýcarském Nyonu. O dvojici soupeřů měl český vicemistr jasno už dříve.

Slávisté už od losu 2. předkola pohárové kvalifikace na konci června věděli, že narazí na Dnipro nebo Panathinaikos Atény. Pražané byli v takzvané hlavní části nasazeni spolu s jiným řeckým klubem Olympiakosem Pireus, který podle regulí UEFA nemohl nastoupit proti týmu ze stejné země. Proto Pražanům připadla dvojice Dnipro - Panathinaikos.

S mužstvem z Atén mají slávisté nedávnou zkušenost. Vloni v létě hráli s Panathinaikosem v 3. předkole Evropské konferenční ligy a po domácím vítězství 2:0 a venkovní remíze 1:1 postoupili do závěrečného play off. Z něj po dvojzápase s Čenstochovou prošli do skupiny.

Na tým Dnipro-1, který vznikl před osmi lety, české kluby dosud v pohárech nenarazily. Kvůli ruské invazi na Ukrajinu hraje mužstvo vedené někdejším reprezentantem Oleksanderem Kučerem domácí zápasy na evropské scéně v azylu v Košicích. V uplynulé sezoně ukrajinské ligy skončil tým na druhém místě.

Slavia potřebuje v této sezoně k jistotě účasti ve skupině pohárů vyřadit aspoň jednoho soupeře. Pokud český vicemistr ve 3. předkole proti Dnipru nebo Panathinaikosu uspěje, zahraje si nejméně hlavní fázi Evropské konferenční ligy. Na cestě do skupiny silnější Evropské ligy musejí Pražané přejít přes dva soupeře.

„Já bych si přál, aby minimem byla skupina Evropské konferenční ligy. Jako v ráji bych si připadal, kdyby mi hráči a trenér doručili skupinu Evropské ligy. To je soutěž, kam podle mého přesvědčení Slavia patří,“ prohlásil minulý týden na tiskové konferenci předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík.

Fotbalisté Plzně v případném 3. předkole EKL narazí na Gziru, či Dudelange

Pokud fotbalisté Plzně ve 2. předkole Evropské konferenční ligy vyřadí kosovskou Dritu, utkají se ve 3. předkole s vítězem souboje mezi maltskou Gzirou a lucemburským Dudelange. Bohemians 1905 v případě postupu přes norského favorita Bodö/Glimt narazí na švédský Kalmar, nebo Pjunik Jerevan.

Úvodní zápasy jsou na programu 10. srpna, odvety pak o týden později. Podle dnešního losu ve švýcarském sídle UEFA v Nyonu by oba české týmy začaly doma. V případě Bohemians ale hrozí termínová kolize s jiným pražským celkem Slavií, která ve stejný den doma rozehraje 3. předkolo Evropské ligy s Dniprem, nebo Panathinaikosem Atény.

Plzeň i Bohemians musejí nejprve zvládnout 2. předkolo, do nějž vstoupí ve čtvrtek. Viktoria proti Dritě začne doma, „Klokani“ při návratu do pohárů po 36 letech odstartují na stadionu Bodö/Glimt. Oba čeští zástupci v soutěži potřebují na cestě do skupiny přejít přes tři soupeře. Jakékoli zaváhání by znamenalo, že si na podzim v hlavní fázi pohárů nezahrají. 

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,240
USD 23,410 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma