Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 1°C Polojasno

Startuje hokejová extraliga se staronovým názvem a řadou novinek

Startuje hokejová extraliga se staronovým názvem a řadou novinek
zdroj: tisková zpráva

S osvědčeným hracím systémem, staronovým názvem Tipsport extraliga a novinkami v pravidlech či omezením počtu cizinců bude v pátek zahájen nový ročník nejvyšší domácí hokejové soutěže.

Titul budou obhajovat hráči Pardubic, kteří patří mezi favority i v nadcházející sezoně, i když se budou muset obejít bez své brankářské jedničky Dominika Haška, nejlepšího střelce Petra Sýkory i trenéra Václava Sýkory

"Už nyní je zřejmé, že extraliga bude mít opět vysokou úroveň, že jsou v ní kvalitní a vyrovnané týmy. Z pohledu svazu je jasné, že podle její úrovně se odvíjí i úroveň reprezentace. Protože je to extraliga, která produkuje nejlepší hráče," uvedl prezident Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) Tomáš Král na dnešní tiskové konferenci v Praze.

Před rokem svaz slavnostně oznámil, že vítěz základní části získá Prezidentský pohár, letos Král prozradil, že mistr získá od ČSLH prémii milion korun určených na rozvoj mládežnického hokeje v klubu. "Vítěz první ligy dostane stejným způsobem půl milionu korun," řekl prezident hokejového svazu.

V extralize se představí stejných čtrnáct celků jako v minulé sezoně, neboť Mladá Boleslav uhájila účast v baráži proti prvoligovému Chomutovu. Na všechny celky čeká 52 kol základní části, po které šest týmů postoupí přímo do čtvrtfinále, čtyři do předkola play off a čtyři bude čekat skupina o 11. až 14. místo.

První část soutěže skončí 20. února, o tři dny později začne vyřazovací fáze předkolem a ve čtvrtek 3. března odstartuje čtvrtfinále. Nový mistr bude korunován nejdříve v sobotu 9. dubna a nejpozději o týden později. "Věříme, že se nám podaří navázat zejména na úspěšnou návštěvnost, která byla v minulé sezoně rekordní. Jak v základní sezoně, tak v play off," přála si Jana Obermajerová, předsedkyně představenstva a ředitelka společnosti BPA, marketingového partnera soutěže.

Jednou z hlavních novinek je skutečnost, že kluby budou moci využít v sezoně maximálně šest zahraničních posil. "Chceme, aby v soutěži hrála kvalita, aby odpadly nejrůznější zkoušky hráčů, o nichž se dopředu nic moc neví. Zahraniční hráči jsou často ekonomicky dostupnější, ale chtěli jsme, aby tato oblast měla lidově hlavu a patu," vysvětlil změnu již dříve ředitel soutěže Stanislav Šulc. Za cizince nebudou považováni hráči, kteří působí v soutěžích řízených ČSLH nepřetržitě tři sezony.

Ke změnám došlo i v pravidlech. Nově například musí zahrát trestné střílení faulovaný hráč, ne jako doposud kdokoliv z týmu. Za faul brankáře při brejkové situaci bude trestné střílení nařízeno automaticky. Hráč, kterému spadne helma, si ji nesmí na ledě nasadit, ale musí okamžitě střídat. Zóna pro střídání u hráčských lavic se zmenšila ze tří metrů na polovinu.

"Všechny změny reagují na rozhodnutí mezinárodní federace. Některé však u nás platí postaru. Například čas se bude měřit klasicky, nebude se odpočítávat k nule. Nebo samostatné nájezdy po prodloužení se u nás pojedou i nadále na jednu branku. Nově by se měly jezdit na obě strany," řekl Šulc. Novinka se dotkne i přímo práce rozhodčích, při televizních zápasech budou mít mikrofony a jejich konverzaci s hráči a trenéry uslyší diváci v televizi i na stadionu.

Stejně jako před rokem bude Česká televize přenášet z každého kola jeden zápas přímým přenosem. Začátky těchto utkání byly opět stanoveny na 18:10, ale některé duely se kvůli kolizi s jinými přenosy budou vysílat v jiných časech. Už v pátek 24. září bude například zápas 4. kola mezi Plzní a Libercem začínat ve 20:10. Čtvrtky budou patřit televizním předehrávkám na stanici Nova Sport.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma