Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 8°C Skoro zataženo

Štěstí přeje připraveným: České fotbalisty ve středu čeká přípravný zápas s Ukrajinou

Štěstí přeje připraveným: České fotbalisty ve středu čeká přípravný zápas s Ukrajinou
Aleš Matějů po prohraném kvalifikačním utkání Česka s Belgií | zdroj: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Čeští fotbalisté ve středu zakončí zářijový program domácím přípravným zápasem s Ukrajinou v Plzni. Reprezentanti chtějí v souboji čtvrtfinalistů nedávného mistrovství Evropy podat lepší výkon než v neděli ve světové kvalifikaci v Belgii, kde prohráli 0:3. Zápas začne ve středu ve 20:45; Česko v samostatné historii vyhrálo v Plzni všech sedm zápasů.

Trenér Jaroslav Šilhavý z nejrůznějších důvodů postrádá zhruba 20 hráčů a plánuje částečně obměnit sestavu. Kompletní nebudou ani Ukrajinci, jimž bude oproti víkendové remíze s Francií scházet osm hráčů.

Český celek zatím v září odehrál dvě utkání světové kvalifikace. Ve čtvrtek doma porazil Bělorusko 1:0 a v neděli hladce prohrál v Belgii. Šilhavého svěřenci tím ztratili reálnou šanci na první místo ve skupině, které jako jediné znamená přímý postup na šampionát v příštím roce.

„V Belgii se nám nepovedlo naplnit záměr, s kterým jsme do utkání šli. Před Ukrajinou moc času na to něco vypilovat není, ale chceme zůstat u principů, díky kterým byl tým úspěšný v Lize národů nebo na Euru. Akorát bychom je chtěli uplatnit v mnohem větší kvalitě, než se nám to podařilo v Belgii,“ řekl v on-line rozhovoru asistent trenéra Jiří Chytrý.

Ukrajinci stejně jako český celek došli do čtvrtfinále mistrovství Evropy a v žebříčku reprezentací figurují na 25. místě, o šest příček výše než soupeř. Po šampionátu tým změnil trenéra, Andreje Ševčenka vystřídal Oleksandr Petrakov. V zářijovém termínu Ukrajinci remizovali v Kazachstánu i s Francií a nerozhodně hráli ve všech pěti dosavadních duelech světové kvalifikace.

„Ukrajina patří mezi absolutní špičku, což dokázala na Euru. Čekáme náročné utkání. Stejně jako to s Belgií. To jsou přesně ta utkání, která nastavují zrcadlo. Posouvají nás a ukazují nám cestu,“ uvedl Chytrý. Český celek prohrál s Ukrajinou před třemi lety oba zápasy v Lize národů a zvítězil jen v prvním ze čtyř vzájemných duelů.

Ani jeden z týmů zdaleka není kompletní. Z českého celku naposledy vypadl brankář Tomáš Vaclík, který se zranil v utkání v Belgii. Už předtím reprezentace přišla o šest hráčů z původní nominace a postrádá i další opory.

Čeští trenéři plánují částečně pozměnit sestavu. „V našem zájmu je, abychom nechali hrát nějaké kluky, které můžeme vidět v utkání. K nějakým změnám asi dojde, ale pořád to musí být smysluplné utkání z hlediska reprezentace. V tom duchu to chceme odehrát,“ řekl Chytrý.

Ukrajinský trenér dal po remíze s Francií volno sedmi hráčům a trojici naopak dodatečně povolal. Vitalij Mykolenko vypadl kvůli zdravotním potížím. Šanci v základní sestavě by mohl dostat i slávistický obránce Taras Kačaraba. V Edenu a poté v Jablonci v minulosti působil další ukrajinský zadák Eduard Sobol.

„Před měsícem jsem ještě na zápas chtěl jít jako fanoušek. V Česku už hraji dlouho, zápas mezi Ukrajinou a Českem by pro mě byl hodně zajímavé srovnání. Teď jsem nominovaný, takže to pro mě bude hezké a budu to hodně prožívat,“ citoval slávistický web Kačarabu.

Statistické údaje před přípravným fotbalovým utkáním:
ČR - Ukrajina
Výkop: středa 8. září, 20:45 (Plzeň).
Rozhodčí: Glova - Bednár, Weiss (všichni SR).
Umístění v žebříčku FIFA: 31. - 25.
Bilance:
ČR - Ukrajina 4 1-1-2 5:3.
ČR bilance celkem: 309 167-57-85 548:309.
ČR pod trenérem Jaroslavem Šilhavým: 32 18-2-12 47:39.
Poslední vzájemné utkání (Liga národů, 16. října 2018, Charkov):
Ukrajina - ČR 1:0 (1:0)
Předpokládané sestavy:
ČR: Nguyen - Coufal, Kaša, Jemelka, Havel - Sadílek, Souček - Wiesner, Král, Zmrhal - Doležal.
Ukrajina: Bojko - Karavajev, Kryvcov, Kačaraba, Sobol - Jarmolenko, Makarenko, Šaparenko, Zinčenko, Zubkov - Jaremčuk.
Absence: Bořil, Čelůstka, Černý, Hovorka, Jankto, Kadeřábek, Kalvach, Kolář, Kúdela, Masopust, Novák, Pavlenka, Petrášek, Provod, Ševčík, Vaclík (všichni zranění), Brabec, Zima (oba osobní důvody), Kalas (nejistý start) - Mykolenko (zranění), Cygankov, Pjatov, Malinovskij, Matvijenko, Stěpaněnko, Sydorčuk, Zabarnyj (všichni dostali volno).
Nejlepší střelci z aktuální nominace: Barák, Souček (oba 7) - Jarmolenko (42).
Zajímavosti:
- Česko zvítězilo jen v prvním ze 4 vzájemných zápasů a před 3 lety prohrálo oba soutěžní duely s Ukrajinou v Lize národů
- ve 3 ze 4 vzájemných zápasů skóroval jen jeden tým
- Česko v zářijovém termínu nejprve ve čtvrtek porazilo Bělorusko 1:0 a v neděli prohrálo v Belgii 0:3
- Ukrajina ve středu remizovala v Kazachstánu 2:2 a v sobotu hrála 1:1 s Francií
- oba týmy došly na nedávném mistrovství Evropy do čtvrtfinále
- Česko v posledních 5 zápasech pravidelně střídá porážku a vítězství
- Česko doma 5x za sebou neprohrálo
- Česko v samostatné historii vyhrálo všech 7 zápasů v Plzni
- Ukrajina vyhrála jediný z posledních 5 zápasů a v základní hrací době pak jediné z posledních 7 utkání
- Ukrajina venku 8x za sebou nezvítězila
- Ukrajina ve všech 5 zápasech kvalifikace mistrovství světa remizovala
- Ukrajina v roce 2006 došla do čtvrtfinále mistrovství světa
- Havel, Nguyen a Sáček (všichni ČR) si mohou připsat premiérový start za reprezentační A-tým
- Kačaraba působí ve Slavii, Sobol (oba Ukrajina) hrával za tým v Edenu a Jablonec v minulosti 

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,290
USD 23,540 23,720
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma