Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Rudí ďáblové převálcovali českou reprezentaci

Rudí ďáblové převálcovali českou reprezentaci
Řekni si, kam to chceš. Belgický útočník Romelu Lukaku, střelec první branky. | zdroj: Profimedia

Čeští fotbalisté prohráli v utkání kvalifikace mistrovství světa v Belgii 0:3 a přišli o reálnou naději na první místo ve skupině, a tedy i přímý postup na šampionát.

Belgie, lídr žebříčku reprezentací FIFA, rozhodl v Bruselu už v první půli, kdy se trefili hvězdní útočníci Romelu Lukaku a Eden Hazard. Po změně stran rudí ďáblové chodili v turistickém tempu, přesto ještě střídající Alexis Saelemaekers přidal pojistku.

Po pěti z osmi zápasů kvalifikační skupiny mají svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého sedm bodů a na vedoucí Belgičany jich ztrácejí už šest. Třetí Wales je o bod zpět, ale odehrál o dvě utkání méně. Přímo na šampionát v příštím roce do Kataru postoupí pouze vítězové skupin.

profimedia-0630543921 Chyť mě, jestli můžeš. Yannick Carrasco obchází Jakuba Peška. | zdroj: Profimedia

Týmy z druhých míst čeká play off, v němž se představí ještě dva nejlepší vítězové skupin Ligy národů, kteří v kvalifikaci neuspějí. Češi mají téměř jisté, že by případně obsadili jedno z těchto dvou míst.

„Belgie vyhrála zaslouženě. Měla mnohem větší kvalitu, což se ukázalo hlavně v prvním poločase, kdy nás přehrávala a snadno se dostávala do šancí. Kvalita se ukázala hlavně v proměňování šancí.“

Jaroslav Šilhavý, trenér české reprezentace

Samostatná reprezentace si zahrála na mistrovství světa jen jednou v roce 2006. Národní tým dohraje kvalifikační skupinu v říjnu a listopadu, zářijový program zakončí ve středu přípravným duelem s Ukrajinou v Plzni.

Trenér Šilhavý při zářijovém programu z nejrůznějších důvodů postrádá bezmála 20 hráčů včetně potrestané útočné jedničky Schicka. Po čtvrtečním vítězném domácím zápase s Běloruskem (1:0) udělal tři změny v sestavě – zraněného Jankta nahradil Pešek, na hrotu útoku tentokrát začal Vydra a premiéru v národní A-týmu si odbyl stoper Kaša.

______________________________

Belgie - Česko 3:0 (2:0)

Branky: 8. Lukaku, 41. E. Hazard, 65. Saelemaekers. Rozhodčí: Oliver - Burt, Bennett - Kavanagh (video, všichni Angl.). ŽK: Vertonghen, Witsel, Lukaku - Barák.

Sestavy:

Belgie: Courtois - Alderweireld, Denayer, Vertonghen - Castagne, Tielemans (81. Dendoncker), Witsel, Carrasco (57. Saelemaekers) - Vanaken (81. Lukebakio), Lukaku (81. Batshuayi), E. Hazard (73. Trossard). Trenér: Martínez.

Česko: Vaclík (14. Staněk) - Coufal, Kaša, Kalas, Matějů - Holeš, Souček - Pešek (66. Zmrhal), Barák (77. Král), Hložek (77. Wiesner) - Vydra (65. Tecl). Trenér: Šilhavý.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,160 23,340
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma