Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Tenistka Kvitová na Australian Open porazila Suárezovou

Tenistka Kvitová na Australian Open porazila Suárezovou
V pražské Stromovce se konal 15. května 2011 tenisový turnaj Sparta Prague Open. Na snímku Petra Kvitová. MILAN KAMMERMAYER / MEDIAFAX | zdroj: tisková zpráva

Tenistka Petra Kvitová postoupila na grandslamovém Australian Open s problémy do třetího kola. Wimbledonská vítězka hodně chybovala, ale Španělku Carlu Suárezovou nakonec porazila 6:2, 2:6 a 6:4.

Se soutěží v Melbourne se rozloučily dvě české hráčky. Lucie Hradecká prohrála s Ruskou Věrou Zvonarevovou 1:6 a 6:7 a Barbora Záhlavová-Strýcová podlehla favorizované americké tenistce Sereně Williamsové 0:6 a 4:6. "Začátek byl v pohodě, ale pak jsem udělala, mnoho, mnoho a mnoho chyb. Chyby jsou součástí mé hry, ale tohle bylo moc. Jsem ráda, že jsem to ve třetím setu zvládla a otočila, protože to nebylo vůbec lehké," oddechla si Kvitová na kurtu. Češka udělala v utkání vysoký počet 48 chyb a nastřílela 31 vítězných míčů. Wimbledonská vítězka Kvitová v prvním setu využívala slabšího druhého servisu Španělky. Returny ji tlačila do obrany a dva brejky k zisku sady stačily. Ve výměnách ale byla nepřesná, nepohybovala se nejlépe, což se projevilo ve druhém setu. Dvakrát přišla o podání, podruhé dokonce čistou hrou a set ztratila 2:6. Suárezová se rozehrála a byla nebezpečná jednoručným bekhendem. "Hrála dobře, skoro nekazila a měnila rytmus. Musela jsem být soustředěná," řekla Kvitová. Na začátku rozhodující sady měla Kvitová na kontě už 35 chyb. Netypicky se dostávala do obrany a tempo výměn diktovala Španělka. Po třetí ztrátě podání prohrávala 0:2, ale trpělivostí i větším důrazem překvapení nepřipustila. Získala čtyři hry v řadě a zápas uzavřela po hodině a 50 minutách při prvním mečbolu. O osmifinále bude Kvitová, která se může po turnaji stát světovou jedničkou, hrát s Ruskou Marií Kirilenkovou, nebo s Kanaďankou Aleksandrou Wozniakovou. Šestadvacetiletá Hradecká na turnajovou i světovou sedmičku Zvonarevovou nestačila ani ve druhém vzájemném utkání a neúspěšně se snažila o premiérový postup do třetího kola grandslamu. "Určitě umím hrát lépe, nestála jsem za míčem, nešel mi servis," řekla Hradecká. "Chybí mi trocha zkušeností, přece jenom s hráčkami z desítky jsem tak často nehrála. Ale určitě je to zkušenost, která mi pomůže," dodala. Už postup do druhého kola znamenal pro Hradeckou, 51. hráčku světového žebříčku, osobní maximum na úvodním turnaji velké čtyřky. Do stejné fáze se dosud dostala jen dvakrát v Paříži na Roland Garros. Záhlavová-Strýcová s favorizovanou Serenou Williamsovou prohrála 0:6, 4:6. V utkání na centrálním melbournském kurtu Roda Lavera bývalá světová jednička Williamsová nedopustila překvapení a zůstala ve hře o svůj šestý titul na Australian Open. "V prvním setu jsem byla zbytečně moc nervózní, měla jsem ze soupeřky příliš velký respekt a zbytečně," zlobila se na sebe Záhlavová-Strýcová. "Měla jsem se držet plánu, čopovat a chodit na síť, ale místo toho jsem se s ní mlátila odzadu." Bez problémů postoupil obhájce titulu Srb Novak Djokovič, který porazil 6:3, 6:2 a 6:1 Kolumbijce Santiaga Giralda. Naopak pět setů potřeboval pátý nasazený David Ferrer ze Španělska k tomu, aby zdolal Ryana Sweetinga z USA 6:7, 6:2, 3:6, 6:2 a 6:3.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma