Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Uruguay zdolala na penalty Ghanu a postoupila do semifinále MS

Uruguay zdolala na penalty Ghanu a postoupila do semifinále MS
zdroj: tisková zpráva

Fotbalisté Uruguaye po 40 letech postoupili do semifinále mistrovství světa. Ve čtvrtfinále turnaje v Jižní Africe porazili Ghanu 4:2 po penaltovém rozstřelu a o finále se v úterý utkají s Nizozemci.

Fotbalisté Uruguaye po 40 letech postoupili do semifinále mistrovství světa. Ve čtvrtfinále turnaje v Jižní Africe porazili Ghanu 4:2 po penaltovém rozstřelu a o finále se v úterý utkají s Nizozemci. V normální hrací době skončil dnešní duel po trefách Muntariho a uruguayského kanonýra Forlána nerozhodně 1:1.

Ghaňané nevyužili možnost stát se prvním africkým týmem, který by se probojoval do semifinále MS. Mrzet je musí hlavně situace ze závěru prodloužení, kdy Gyan neproměnil penaltu poté, co Suárez zahrál na čáře rukou a dostal červenou kartu.

Ghaňanům jako jedinému zbylému africkému zástupci v turnaji držel se zatajeným dechem palce celý "černý kontinent" a také drtivá většina z 84 tisíc fanoušků na stadionu v Johannesburgu. Ti zpočátku spíše trnuli, aby Rajevacovi svěřenci neinkasovali. Uruguay si vytvořila mírnou převahu, z níž po čtvrthodině vyplynuly také šance.

V 18. minutě nechtěně usměrnil míč po centru z rohového kopu na vlastní branku ghanský kapitán John Mensah a "černé hvězdy" děkovaly reflexivnímu zákroku gólmana Kingsona, že neprohrávaly. Africký celek zlobilo hlavně uruguayské ofenzivní duo Forlán se Suárezem. Druhý jmenovaný se v 26. minutě procpal do vápna, ale Ghanu opět podržel výborným zákrokem Kingson.

Africký tým během necelé minuty znenadání dvakrát zahrozil po křídelních akcích. Nejprve v 30. minutě hlavičkoval kousek vedle nabíhající Vorsah a vzápětí po Boatengově akci pálil po zemi těsně mimo Gyan, spolu s Argentincem Messim nejčastěji střílející hráč turnaje.

Uruguaycům vzalo na čas vítr z plachet nucené vystřídání zraněného kapitána Lugana. Jihoameričané ztratili jistotu v přihrávkách a v druhé minutě nastaveného času jim bylo ještě mnohem hůř. Muntari zůstal ve středu hřiště na chvíli nehlídaný, otočil se s míčem a střelou přibližně z 30 metrů nachytal nepozorného Musleru.

Uruguay však prohrávala jen deset minut a opět ji spasil kanonýr Forlán, který převzal po Luganovi kapitánskou pásku. Útočník Atlétika Madrid napálil nevyzpytatelný míč Jabulani z přímého kopu ze strany rovnou na branku a chybují Kingson promáchl. Forlán dal na šampionátu třetí gól a vyrovnal bilanci svého parťáka z útoku Suáreze.

Oba nebezpeční útočníci i po vyrovnání dál zatápěli ghanské obraně. Zaplněný stadion ztichl, když Suárez v 63. minutě po Forlánově přihrávce napříč šestnáctkou trefil boční síť a po chvíli ze strany vyprášil Kingsonovy rukavice.

Ghaně se postupně povedlo uruguayský nápor otupit a dovést duel stejně jako v osmifinále proti USA do prodloužení. V něm už oběma týmům znatelně ubývaly síly, a tak souboj navzdory několika ghanským náznakům šancí zvolna plynul k penaltovému rozstřelu.

Už v nastaveném čase prodloužení však Afričané dostali jedinečnou šanci strhnout výhru na svou stranu. Suárez zastavil míč po obrovském závaru na brankové čáře rukou, po červené musel ze hřiště a Ghana měla výhodu pokutového kopu. Gyan však rozhodnutí odmítl a napálil balon jen do břevna.

To poznamenalo i následný penaltový rozstřel, v němž selhali John Mensah a Adiyiah. Za Uruguay neuspěl jen Pereira, závěrečný kop proměnil Abreu dloubákem po vzoru Antonína Panenky.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,110 23,290
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma