Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

V Detroitu řeší dilema: Podepsat Mrázka, nebo ho pustit k vodě?

V Detroitu řeší dilema: Podepsat Mrázka, nebo ho pustit k vodě?
V posledním zápase proti Philadelphii se Mrázek musel smířit s porážkou svého týmu 3:4, navzdory 42 úspěšným zákrokům | zdroj: Profimedia

Generální manažer Detroitu Ken Holland může být v letošní sezoně spokojený. V poměru cena/výkon se českému brankáři Petru Mrázkovi nemůže žádný jiný maskovaný muž v NHL rovnat. Jenže to se už za pár měsíců změní, jelikož čtyřiadvacetiletému gólmanovi vyprší v létě stávající jednoroční smlouva a nová bude muset zohlednit jeho vynikající výkony, což ale může Hollandovi udělat čáru přes rozpočet.

Mrázek se poprvé výrazněji předvedl koncem minulé sezony, když v závěru základní části vytlačil z brány Red Wings tehdejší jedničku Jimmyho Howarda a svého amerického kolegu následně nepustil mezi tři tyče ani během play off.

Před následujícím ročníkem tak nový trenér Jeff Blashill učinil šalamounské rozhodnutí – oba brankáři se budou pravidelně střídat a až čas ukáže, kdo je na tom lépe.

Stačily dva měsíce a bylo zřejmé, že český mladík má nad svým zkušenějším kolegou výrazně navrch. Od začátku letošního roku pustil Howarda do svatyně Detroitu pouze devětkrát a ve většině statistik patří k nejlepším gólmanům ligy.

Mrázkovy statistiky a jeho umístění v každé kategorii (mezi gólmany, kteří odchytali alespoň polovinu zápasů svého týmu):

3. v úspěšnosti zákroků (92,4 procenta)

4. v průměru obdržených branek na utkání (2,21)

5. v počtu čistých kont (čtyři)

"Mrázek se stal jedničkou našeho týmu. Ale Howie ho dokáže nahradit, kdykoliv je potřeba. Akceptoval fakt, že tady máme výborného mladého gólmana, a že ve sportu vždy rozhoduje momentální výkonnost, a nikoliv zkušenosti nebo výše smlouvy. A Petr je v poslední době prostě lepší," zhodnotil Holland.

Lepší a výrazně levnější. V rámci současné smlouvy, jejíž finanční ohodnocení vzhledem k době podpisu (léto 2015) nezohledňuje Mrázkovu formu z posledních měsíců, dostává český gólman sedminásobně nižší plat než jeho kolega.

A v tom tkví kámen úrazu. Howard před třemi lety kývl na nabídku lukrativní smlouvy, kterou si Detroit pojistil jeho služby až do roku 2019. S podobnými požadavky může po letošní sezoně přispěchat i Mrázek, a pokud by Holland souhlasil, rázem by měl nejlépe placený brankářský tandem v celé NHL.

A to je v době platového stropu pořádná rána přes rozpočet. Hollandovi tak zbývají dvě možnosti. Buď se rozloučí s českým mladíkem, za kterého získá zajímavou protihodnotu, ale zároveň přijde o talentovaného gólmana, který může v jeho organizaci působit ještě řadu let.

Nebo pošle k vodě o devět let staršího Howarda, jehož přestupová cena je však momentálně velmi nízká, nemluvě o tom, že druhá strana může po Detroitu požadovat, aby platil americkému gólmanovi část mzdy až do konce jeho stávajícího kontraktu.

Definitivní verdikt padne v létě

Manažer Red Wings má ovšem v současné době jiné starosti. Jeho tým bojuje s Philadelphií o poslední postupové místo ve Východní konferenci, a pokud Red Wings ve svém tažení selžou, poprvé za posledních 25 let si nezahrají v play off.

Hollanda čeká hra čísel až po skončení aktuální sezony a právě příštích pár týdnů může ještě výrazně zamíchat kartami v brankářském mariáši. Budoucnost Mrázka, který se pravděpodobně postaví do branky národního týmu na podzimním Světovém poháru, tak zůstane ještě nějaký čas nejasná.

Zdroje:
Vlastní, Sportsnet

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma