Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

V nominaci fotbalistů na závěr kvalifikace ME jsou i nováčci Chorý a Kušej

V nominaci fotbalistů na závěr kvalifikace ME jsou i nováčci Chorý a Kušej
Jaroslav Šilhavý | zdroj: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia

Trenér české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý povolal na listopadové poslední dva zápasy kvalifikace mistrovství Evropy v Polsku a doma s Moldavskem i dva nováčky útočníky Tomáše Chorého a Vasila Kušeje. V nominaci naopak tentokrát schází Tomáš Čvančara a nadále také Antonín Barák. Zranění nepustí do hry brankářskou jedničku Jiřího Pavlenku a stále také nejlepšího střelce Patrika Schicka. Šilhavý oznámil nominaci na dnešní tiskové konferenci v Praze.

Český tým nejprve 17. listopadu nastoupí ve Varšavě proti domácímu Polsku a o tři dny později přivítá v Olomouci Moldavsko. Šilhavého svěřenci figurují ve své kvalifikační skupině na postupovém druhém místě a k účasti na šampionátu v příštím roce v Německu jim stačí porazit Moldavsko. Velmi pravděpodobně by je na závěrečný turnaj poslaly i dvě remízy. Český tým už má jistotu minimálně startu v play off o Euro, v němž se podle pořadí v Lize národů o zbylá tři místa utká 12 zemí, které neuspějí v klasické kvalifikaci.

Mužstvo i v listopadových zápasech povede Šilhavý, jehož pozice byla po říjnové porážce 0:3 v Albánii v ohrožení. Výkonný výbor jej podržel ve funkci, mírně však upravil kontrakt s koučem a jeho realizačním týmem, smlouva nově vyprší 30. listopadu s možností oboustranné opce.

Mladoboleslavský Kušej i plzeňský Chorý si vysloužili nominaci díky posledním povedeným výkonům v lize. Na první reprezentační sraz z aktuální nominace čekají i brankář Matěj Kovář a obránce Martin Vitík, kteří už ale s národním týmem v minulosti byli.

„Trápí nás koncovka. Tomáš Chorý ve vápně je typologicky velký hráč. (…) Umí dát gól, je to bojovník. Vasil Kušej je taky nepříjemný, protivný útočník, který umí dát gól. Proto jedou,“ uvedl Šilhavý.

Vedle brankáře Pavlenky a Schicka, který znovu nehraje kvůli zranění, bude český kouč ze zdravotních důvodů postrádat i obránce Ladislava Krejčího mladšího. „Patrika Schicka znovu trápí zranění, není to nic vážného, ale potřebuje 14 dní uvolnit z tréninku. Věřím, že po krátké rekonvalescenci bude znovu na hřišti. Bohužel se to přihodilo, je to smůla a do tohoto srazu zasáhnout nemůže,“ řekl Šilhavý.

Z útoku tentokrát překvapivě vynechal Čvančaru z bundesligového Mönchengladbachu. „Poslední zápasy to nebylo od Tomáše úplně ono. V Německu sbírá starty jen po minutách, proto jsme se rozhodli útok obměnit,“ vysvětlil Šilhavý. 

Nominace české fotbalové reprezentace na utkání kvalifikace mistrovství Evropy v Polsku (17. listopadu ve Varšavě) a s Moldavskem (20. listopadu v Olomouci):

Pozice Jméno a příjmení Klub Počet startů Branky
Brankáři Matěj Kovář Leverkusen 0 0
  Aleš Mandous Slavia Praha 4 0
  Jindřich Staněk Plzeň 6 0
Obránci Jakub Brabec Aris Soluň 40 2
  Vladimír Coufal West Ham 39 1
  David Douděra Slavia Praha 4 0
  Tomáš Holeš Slavia Praha 24 2
  David Jurásek Benfica Lisabon 5 0
  Patrizio Stronati Puskás Akadémia 4 1
  Martin Vitík Sparta Praha 0 0
Záložníci Václav Černý Wolfsburg 15 5
  Alex Král Union Berlín 37 2
  Ondřej Lingr Feyenoord Rotterdam 9 0
  Lukáš Masopust Slavia Praha 33 2
  Lukáš Provod Slavia Praha 14 2
  Lukáš Sadílek Sparta Praha 3 0
  Michal Sadílek Twente Enschede 19 1
  Tomáš Souček West Ham 64 10
Útočníci Adam Hložek Leverkusen 27 2
  Tomáš Chorý Plzeň 0 0
  Mojmír Chytil Slavia Praha 9 4
  Jan Kuchta Sparta Praha 19 3
  Vasil Kušej Mladá Boleslav 0 0
Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,240
USD 23,410 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma