Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

V olympijské vesnici se objevil první případ nákazy koronavirem

V olympijské vesnici se objevil první případ nákazy koronavirem
Tisková konference organizačního výboru olympijských her v Tokiu. Vlevo ředitel Toširó Muto, uprostřed předsedkyně Seiko Hašimotová | zdroj: Profimedia

V olympijské vesnici v Tokiu byl odhalen první případ nákazy koronavirem. Jak upřesnil ředitel organizačního výboru Toširó Muto, jde o osobu ze zahraničí, která je zapojená do organizace her. Národnost ani jiné další osobní údaje kvůli ochraně soukromí sdělit nechtěl. Olympijské hry začnou v pátek 23. července a potrvají do 8. srpna.

Kvůli koronaviru provázejí hry přísná opatření, která začínají už po příletu a mají minimalizovat rozšíření nákazy mezi olympioniky i běžnou japonskou populaci. Sportovci se budou testovat denně a musejí se pohybovat jen v olympijské vesnici, kam nemá přístup nikdo zvenčí, a na svých sportovištích. Časté testování čeká také další akreditované osoby, které budou bydlet převážně ve vyhrazených olympijských hotelech. Bez ohledu na případné očkování jsou povinné roušky a odstupy.

Předseda MOV Thomas Bach označil rychlé rozeznání případu za známku toho, že opatření jsou účinná. „Od 1. do 16. července přicestovalo zhruba 15 tisíc sportovců, funkcionářů a dalších akreditovaných lidí. Všichni byli po příletu testováni. Z toho 15 bylo pozitivních. To je velmi nízká míra, 0,1 procenta. Každý byl hned izolován a nepředstavuje žádné nebezpečí pro ostatní účastníky nebo japonské obyvatele. Je to důkaz, že opatření fungují,“ řekl Bach na tiskové konferenci.

Kvůli dalšímu nárůstu nákazy v Japonsku byl v Tokiu na dobu olympijských her vyhlášen nouzový stav. Hry se tak nakonec uskuteční i bez domácích diváků, o zákazu těch zahraničních bylo jasno už dlouho. Většina japonské veřejnosti v průzkumech vystupuje proti olympiádě. Již dříve po Bachově příletu vyjadřovali lidé nespokojenost na sociálních sítích i při demonstracích v ulicích.

Bach uvedl, že Mezinárodní olympijský výbor si je dobře vědom skepse, která v Japonsku ohledně her v době pandemie panuje, ale doufá, že úspěch může náladu změnit. „Pokorně vyzýváme japonský národ, aby vítal a podporoval sportovce z celého světa. Oni mají stejný zájem, aby hry byly bezpečné,“ řekl.

„A věříme, že jakmile Japonci uvidí, jak jsou jejich sportovci úspěšní, tak bude jejich přístup méně emotivní,“ dodal Bach. Již dříve připomněl, že pětaosmdesát procent sportovců a funkcionářů v olympijské vesnici bude naočkovaných proti koronaviru nebo budou mít protilátky po prodělaném onemocnění.

profimedia-0621969333 Předseda MOV Thomas Bach | zdroj: Profimedia

Člen české výpravy měl po příletu do Tokia pozitivní test na koronavirus

Nejmenovaný člen realizačního týmu české výpravy měl po příletu do dějiště olympijských her v Tokiu pozitivní test na covid-19. Český olympijský výbor to oznámil v tiskové zprávě. Pozitivní test měl jeden z pasažérů pátečního charterového letu z Prahy. Nyní je v izolaci, stejně jako několik dalších cestujících z letadla, kteří s ním mohli přijít do blízkého kontaktu.

Výsledek antigenního kontrolního testu na letišti potvrdila i následná analýza PCR. „Bohužel se nám ani přes veškerá opatření, která k současné době patří, tato situace nevyhnula. Každopádně všichni ostatní členové týmu měli negativní testy a všichni sportovci jsou v pořádku v olympijské vesnici,“ řekl šéf výpravy a sportovní ředitel ČOV Martin Doktor.

.Šéflékař týmu Jiří Neumann doplnil, že nakažený Čech nemá žádné příznaky nemoci. „Před cestou absolvoval dva povinné PCR testy v rozmezí 96 hodin před odletem s negativním výsledkem, které jsou podmínkou vstupu do Japonska, a to dokonce ve dvou různých laboratořích. Bezpříznakovému onemocnění odpovídají také hodnoty provedeného PCR testu,“ uvedl Neumann.

Hned při podezření začal štáb výpravy připravovat preventivní opatření. Podle Doktora nejsou tréninkové aktivity ani plány sportovců nijak omezené.

Praha nenainstaluje obrazovky pro sledování olympijských her

Magistrát nebude v Praze instalovat velkoplošné obrazovky pro sledování olympijských her v Tokiu. Město naopak podpořilo sedmi miliony korun olympijský festival, který se bude konat v areálu Olympu ve Stromovce. Magistrát kvůli pandemii covidu-19 nenechal instalovat obrazovky ani při nedávném mistrovství Evropy ve fotbale.

„Velkoplošnou obrazovku pro sledování olympijských her na žádné pražské náměstí umístit neplánujeme. Finančně jsme ale podpořili konání olympijského festivalu, ve kterém budou moci návštěvníci mimo jiné sledovat přímé přenosy z olympijských her. Cílem festivalu je přenést atmosféru olympijských her prostřednictvím vybudovaného sportovního parku, kde bude možné si i sporty vyzkoušet,“ uvedl na dotaz ČTK mluvčí magistrátu Vít Hofman..

Park vznikne v areálu Olympu ve Stromovce. V červenci bude mít kapacitu 2500 lidí, v srpnu o 500 více. Přesně podle současných platných pravidel ministerstva zdravotnictví. Každý návštěvník se bude muset prokázat buď covid pasem, nebo negativním testem, který si může udělat i v odborném zařízení před vchodem do areálu. Vstupenky bude možné rezervovat nebo zakoupit v předprodeji.

V hlavním městě bude park po sedmi letech, kdy se poprvé konal na Letné v roce 2014 při zimní olympiádě v Soči. „Od té doby získal mezinárodní přesah, převzal ho Mezinárodní olympijský výbor a v létě 2021 se uskuteční již ve zhruba dvaceti zemích po celém světě,“ dodal Hofman. 

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma