Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Zataženo

V reprezentační nominaci chybějí fotbalisté Plzně, Slavie a Sparty

V reprezentační nominaci chybějí fotbalisté Plzně, Slavie a Sparty
Jaroslav Šilhavý | zdroj: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

V nominaci české fotbalové reprezentace na listopadová přípravná utkání doma s Faerskými ostrovy a v Turecku podle očekávání chybějí hráči Plzně, Slavie a Sparty. Trenér Jaroslav Šilhavý povolal šest nováčků. V jednadvacetičlenném výběru naopak jsou i opory, kapitán a záložník Tomáš Souček, útočník Patrik Schick či obránce Vladimír Coufal.

Poprvé byli nominováni brankář Matouš Trmal, obránci Matěj Chaluš, Dominik Plechatý a Ondřej Zmrzlý, záložník Petr Schwarz a útočník Mojmír Chytil. Ani stoper Patrizio Stronati za národní tým ještě nenastoupil, byť už v minulosti v nominaci byl. Reprezentanti se utkají s Faerskými ostrovy příští středu v Olomouci, o tři dny později nastoupí v Gaziantepu proti Turecku.

Sparta a Slavia hráče neuvolnily kvůli termínové kolizi s osmifinále domácího poháru. Plzeň sice v MOL Cupu už vypadla ve 3. kole s třetiligovým Hlučínem, ale obhájci titulu a lídři tabulky své fotbalisty nepustili kvůli enormnímu vytížení a aktuálnímu zdravotnímu stavu. Olomoučtí Chytil se Zmrzlým se do nominace dostali, protože Sigma sehraje osmifinále poháru v Liberci až 26. listopadu.

„Skutečnosti rozhodly, že jsme museli nominaci trošku upravit. Není to úplně komfortní, to je jasné, ale věřím, že lidi přijdou, předvedeme kvalitní fotbal a budou nám fandit,“ řekl Šilhavý na tiskové konferenci v Olomouci. „Musíme kluby respektovat, že se takhle rozhodly. Mohly, a tak to využily. S tím jsme nemohli nic dělat,“ doplnil jednašedesátiletý kouč.

Povolal i dva hráče z polské ligy, nováčka Schwarze z Vratislavi a Martina Doležala ze Zaglebie Lubin. „Petr Schwarz dlouhodobě v polské lize hraje stabilně. Je to pracovitý ofenzivní hráč, už ho nějakou dobu sledujeme. Martina Doležala známe dobře, už tu s námi byl a já se s ním potkal v Jablonci. Je to silný útočník, který dokáže podržet balon a vstřelit branku. Víme, co od něj čekat,“ uvedl Šilhavý.

Zatímco Schick kvůli svalovému zranění vynechal dvě z posledních tří bundesligových utkání, jeho ofenzivní spoluhráč z Leverkusenu Adam Hložek pomohl gólem a asistencí k nedělnímu vítězství 5:0 nad Unionem Berlín. „Jsme rádi, že jsou v takové kvalitní soutěži. Hložanovi (Hložkovi) se podařilo teď dát gól, dělá si nějakou pozici. Páťu (Schicka) na poslední zápasy šetřili, ale teď by měl odehrát aspoň jeden zápas před začátkem srazu,“ řekl reprezentační trenér.

Kvůli zranění mu chybí brankářská jednička Tomáš Vaclík z Olympiakosu Pireus, Jindřicha Staňka zase nepustila Plzeň. Gólmany z německé ligy Jiřího Pavlenku a Tomáše Koubka v nominaci doplnil bývalý reprezentant do 21 let Trmal z portugalského Marítima. „Vzhledem k souběhu událostí to byla jasná volba. Matouš je brankář ze zahraničí, teď začal chytat v Marítimu. Na základě toho je tady,“ vysvětlil Šilhavý.

Nominace české fotbalové reprezentace na listopadová přípravná utkání
Nominace české fotbalové reprezentace na listopadová přípravná utkání s Faerskými ostrovy (16. listopadu v Olomouci) a Tureckem (19. listopadu v Gaziantepu):

Pozice

Jméno a příjmení

Klub

Počet startů

Branky

Brankáři

Tomáš Koubek

Augsburg

11

0

 

Jiří Pavlenka

Brémy

14

0

 

Matouš Trmal

Marítimo

0

0

Obránci

Jakub Brabec

Aris Soluň

31

2

 

Vladimír Coufal

West Ham

32

1

 

Matěj Chaluš

Malmö

0

0

 

Aleš Matějů

Palermo

14

0

 

Dominik Plechatý

Liberec

0

0

 

Patrizio Stronati

Puskás Akademia

0

0

 

David Zima

FC Turín

13

0

 

Ondřej Zmrzlý

Olomouc

0

0

Záložníci

Antonín Barák

Fiorentina

33

8

 

Václav Černý

Twente Enschede

6

0

 

Alex Král

Schalke

32

2

 

Petr Schwarz

Vratislav

0

0

 

Tomáš Souček

West Ham

54

9

 

Jaromír Zmrhal

Slovan Bratislava

20

1

Útočníci

Martin Doležal

Zaglebie Lubin

6

0

 

Adam Hložek

Leverkusen

19

1

 

Mojmír Chytil

Olomouc

0

0

 

Patrik Schick

Leverkusen

35

18

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,670 23,850
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma