Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

V semifinále MS jsou Bělorusko, Česko, USA a Španělsko

V semifinále MS jsou Bělorusko, Česko, USA a Španělsko
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Týmy Běloruska, České republiky, USA a Španělska se probojovaly do sobotního semifinále světového šampionátu basketbalistek v Karlových Varech.

Především postupy Běloruska a ČR přes Rusko a obhájce titulu Austrálii jsou velkými senzacemi, Američanky lehce přešly přes Koreu a Španělsko v závěrečném dramatu až v prodloužení udolalo Francii. Bělorusky se v sobotu od 18:30 utkají s domácí Českou republikou, tým USA vyzve Španělsko (20:45).

Basketbalistky Běloruska se na MS postaraly o první šok, když v úvodním čtvrtfinále vyřadily Rusko po vysoké výhře 70:53. Ruský tým, který na posledních třech MS získal pokaždé stříbro, je tak ze hry o medaile venku a musí se smířit jen se zápasy o umístění na pátém až osmém místě. Bělorusky v semifinále narazí na domácí Česko.

V druhém čtvrtfinále splnily roli velkých favoritek reprezentantky Spojených států, které rozdrtily Koreu 106:44. Olympijské vítězky z Pekingu v sobotu nastoupí proti Španělsku.

V prvním čtvrtfinále Bělorusky zaskočily celý basketbalový svět. "Je to výhra, která snad pomůže celému běloruskému basketu. Je to neuvěřitelný úspěch," radoval se běloruský trenér Anatolij Bujalskij. Rusky přitom základní i osmifinálovou skupinou v Brně prošly bez porážky a s šesti výhrami na kontě šly do čtvrtfinále, kde se na ně těšila početná skupina jejich krajanů v hledišti.

Bělorusky v postsovětském derby ale jejich sebevědomí srazily hned na začátku, kdy se okamžitě ujaly vedení. V poločase měly k dobru devět bodů a rozhozený ruský tým se vůbec nechytil ani v druhé polovině zápasu. "Jet domů bez medaile, to je strašné zklamání. V minulých letech jsme si zvykly na vysoké příčky," litovala kapitánka Ruska Ilona Korstinová.

Bělorusky, čtvrtý tým z loňského evropského šampionátu, odrazily nápor Rusek, které doplatily na špatnou formu tradičních opor Stěpanovové, Korstinové, Abrosimovové a Osipovové. Silný kvartet dnes nasbíral pouhých 18 bodů, naopak Bělorusky se mohly spolehnout na tahounku Leučankovou, kterou dobře doplňovala i Durejková.

"Známe se s holkama v týmu od svých patnácti let, těšíme se na každou společnou akci. Basketbal je naše vášeň a teď se nám to vrátilo," rozplývala se rozehrávačka Natalija Marčanková.

Rusky jako by se brzy smířily s tím, že na soupeře nemají; nedávaly jasné koše, ale především nebojovaly ani na vlastní polovině. Devět minut před koncem Bělorusky vedly už o 19 bodů a nedovolily velkému rivalovi, aby se vrátil do zápasu. Ruský zmar dokumentovala třeba situace z 35. minuty, kdy Bělorusky při jednom útoku čtyřikrát dokázaly doskočit míč po svém útočném pokusu.

Zatímco ruská lavička už několik minut před koncem strnule sledovala kolaps družstva, Bělorusky bouřlivě slavily jeden z největších triumfů své historie. Pro ruského trenéra Borise Sokolovského skončila premiéra u týmu fiaskem.

"Možná se nám vymstilo, že jsme Bělorusko v létě v přípravě rozdrtili o 30 bodů. Zřejmě jsme na zápas nebyli tak mentálně připravení a mysleli víc na zápas, který měl přijít v semifinále. Naopak pro hráčky soupeře to byl možná zápas jejich života," posteskl si Sokolovskij.

Američanky zápas s Koreou podle očekávání jasně ovládly. V celém utkání pravidelně točily dvě pětky, aby šetřily co nejvíc sil na sobotní semifinále, ale na jejich suverénním představení to nic nezměnilo. Šest hráček nastřílelo deset a více bodů, dvě minuty před koncem pokořil tým USA už potřetí na turnaji hranici sta nastřílených bodů.

V třetím utkání Češky vyhrály nad Austrálií 79:68 a nakonec Španělsko udolalo mistryně Evropy z Francie 74:71 po prodloužení. Španělky přitom v utkání prohrávaly až o třináct bodů, na konci se ale vzchopily a poté, co Valdemorová v poslední vteřině normální hrací doby vyrovnala, už v nastaveném čase odpor soupeře zlomily definitivně.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma