Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Oblačno

Volejbalisté trápili na MS Brazilce a prohráli až 2:3 na sety

Volejbalisté trápili na MS Brazilce a prohráli až 2:3 na sety
zdroj: tisková zpráva

Vítězná série volejbalistů na mistrovství světa v Itálii skončila v prvním utkání čtvrtfinálové skupiny. Češi dnes v Římě nestačili na úřadující mistry světa Brazilce a prohrál po dvou hodinách 2:3 po setech 20:25, 25:22, 25:23, 21:25 a 8:15.

V úterý se utkají s Německem od 21:00 a při očekávané výhře Brazílie to bude zápas o druhé místo skupiny R. To by znamenalo účast v boji o konečné umístění na 5. až 8. místě turnaje. Osmí skončili na MS naposledy českoslovenští volejbalisté před čtyřiadvaceti lety.

Volejbalisté začali zápas dle svého zvyku odhodlaně a nadšeně. I po smeči Štokra z jedné nohy a blokům Veselého vedli o tři body 11:8. Jenomže pak ukázali sílu Brazilci - na jejich rychlý útok přicházely české bloky pozdě a smečaři se najednou nemohl prosadit. Definitivně zasadil Čechům v prvním setu smrtící ránu servisem Murilo.

Největší rozdíl byl v první sadě v příjmu podání, který měli čeští hráči o polovinu horší než jejich brazilští protivníci.

Od druhého setu nahradil Popelku stabilně Hudeček a hrál výborně. Druhý set se bod po bodu přeléval na obě strany do stavu 15:15. Pak Češi získali tříbodový náskok díky smeči kapitána Hudečka, doteku sítě brazilského smečaře a vytlučených bloků. Do konce sady už Češi nechybovali a při setbolu přiletělo podání soupeře do sítě.

Odhodlaný, týmový a přitom velice kvalitní výkon hráčů v červeném pokračoval. Rozčarovaní Brazilci si místy nerozuměli a nevěřícně po sobě koukali, zatímco se Češi na druhé straně sítě spontánně radovali. To bylo v momentu, kdy ve třetí sadě vedli 15:12. Brazilci srovnali na 18:18, ale šňůra čtyř bodů set rozhodla pro Čechy.

Ve čtvrté sadě Čechům utekl začátek a náskok zkušeného soupeře se nepodařilo smazat. Naopak narostl dokonce až na šest bodů a bylo jasné, že o výsledku utkání rozhodne pátý tie-breakový set.

Rozhodující dějství českému týmu nevyšlo, zatímco favorité nezkazili útok a dominovali. Od stavu 2:2 ztratili čeští volejbalisté čtyři míče v řadě a na odpor už se do konce setu nezmohli.

Češi měli blízko k další senzaci na šampionátu, ale tentokrát neuspěli. Na mistrovství překvapili výhrou nad Bulhary v základní skupině a v osmifinále smetli olympijské vítěze Američany.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,680 23,860
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma