Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Vstup do nové sezony EHT Čechům vyšel, porazili Finy

Vstup do nové sezony EHT Čechům vyšel, porazili Finy
zdroj: tisková zpráva

Čeští hokejisté porazili ve čtvrtek na úvod Českých hokejových her v Karlových Varech Finsko 2:0. O branky týmu trenéra Vladimíra Růžičky se postarali Roman Červenka a Jiří Hudler.

Češi jsou zatím v tabulce trunaje první. Jako jediní totiž mají plný počet bodů. Druhý duel mezi Švédy a Rusy se rozhodoval až na samostatné nájezdy. Švédové nakonec vyhráli 4:3. Český gólman Lukáš Mensator udržel poprvé v reprezentačním dresu čisté konto a zároven poprvé vyhrál. Dalším soupeřem českých hráčů budou v sobotu hokejisté Švédska. Čeští hokejisté se proti soupeři s řadou mezinárodně nezkušených hráčů snažili vynutit si převahu hned v úvodu. Již po 80 vteřinách byl ale vyloučen Hubáček a Mensator v domácí brance musel zbystřit. Žádnou ošemetnou situaci však řešit nemusel. Ve 4. minutě mu ale po finském přečíslení pomohlo, že agilní obr Anttila střílel vedle. Na druhé straně vyzkoušel Vehanenovu pozornost Hubáček, ani on ale nemířil přesně. Jedinečnou příležitost dostat se do vedení měli Češi v 8. minutě, kdy hráli 58 vteřin v pěti proti třem. Finové se však v oslabení bez větších problémů ubránili, do největší šance se dostal v pokračující klasické přesilovce Bednář. Gólman Raumy byl ale připraven. Skóre se nezměnilo ani při sérii vyloučení na přelomu první a druhé třetiny. V 24. minutě střílel nebezpečně Luttinen, Mensator se však překvapit nenechal. Do vedení se tak dostali domácí reprezentanti, když v následující minutě překonal Vehanena po sérii dorážek Červenka. Inkasovaná branka přinutila Finy zvýšit úsilí v útočném pásmu a před karlovarským gólmanem bylo často rušno. Blízko vyrovnání byl nejzkušenější hráč soupeře a kapitán Viuhkola, Mensator však jeho pokus vyrazil. Díky ofenzivnějšímu pojetí hry se pro české hráče otvírala okénka v obraně Seveřanů, Hubáček však jedno z nich v 29. minutě ke vstřelení branky nevyužil. Vyrovnat mohl Kuusela, ale neuspěl stejně jako v 45. minutě v dobré střelecké pozici Červenka. Obecně však úroveň hry v třetím dějství poklesla a více než čtyři tisíce diváků v KV Areně mnoho kloudných akcí nevidělo. Přiblížit Česko výhře mohl v 53. minutě Čutta, ani on ale nemířil přesně. Po Brendlově chybě byl blízko k vyrovnání Anttila, Mensator však zaváhání svého spoluhráče v rozehrávce napravil. Dvě minuty před koncem se hosté rozhodli odvolat brankáře a Hudler při power play upravil na konečných 2:0. Češi Finy těsně přestříleli (30:25), skandinávský celek s mnoha neznámými jmény byl však domácímu týmu vyrovnaným soupeřem. Čeští hráči dokázali téměř po dvou letech porazit Finsko v normální hrací době, naposledy se jim to podařilo v listopadu 2007.
Růžička: Po vyrovnaném utkání nás těší výsledek Spokojenost s vítězným vstupem do sezony netajil trenér Vladimír Růžička. "Jsme určitě spokojení s výsledkem. Utkání bylo poměrně vyrovnané, oba brankáři chytali výborně a já byl šťastný za to, že jsme dali gól na 1:0. Pak se nám to podařilo udržet a dát gól do prázdné brány," shrnul zápas Růžička při rozhovoru s novináři. Větší problém ve hře svých svěřenců proti nezkušenému finskému výběru neviděl. "Zápasy s Finy nejsou jednoduché, protože Finové výborně bruslí. Hodně nahazovali puky, hráli hodně jednoduše, a když jsme tam udělali nějakou chybu, tak nás dostali pod tlak. Párkrát jsme to vyřešili obětavostí a Lukáš (Mensator) to pochytal. Jsme rádi, že jsme to zvládli." I přes nulu na kontě inkasovaných gólů si Růžička všiml, že je třeba zapracovat na obranné hře. "Je to pořád dokola, obrannou hru musíme hodně pilovat, dopředu hrajeme dobře. V obranné hře středního pásma a v obranném pásmu, tam se mi zdá, že máme někdy takový bordel," připustil Růžička.
Výsledek: Česká republika - Finsko 2:0 (0:0, 1:0, 1:0) Branky: 25. Červenka, 60. Hudler. Rozhodčí: Olenin, Ravodin (oba Rus.) - Kalivoda, Pouzar (oba ČR). Vyloučení: 5:4. Bez využití. Diváci: 4533. Sestavy: ČESKO: Mensator - Rachůnek, Čáslava, Němec, Blaťák, Kutlák, Melichar, Krstev, Čutta - Brendl, Hudler, Klepiš - Bednář, Červenka, Rolinek - Kumstát, Vašíček, Hubáček - Kůrka, Novotný, Lukeš. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann. Finsko: Vehanen - Seikola, Välivaara, Latvala, Malmivaara, Hietanen, Mäntymaa, Ilvonen, Kalteva - Kuusela, Viuhkola, Kähkönen - Puustinen, Kemppainen, Kiiskinen - Antila, Paakkolanvaara, Luttinen - Jääskeläinen, Heino, Mäki. Trenéři: Jukka Jalonen, Timo Lehkonen a Risto Dufva.

Předchozí článek

Acoustic tour Miro Žbirka

Následující článek

Zdravá abeceda

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,300
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma