Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Woods je na vrcholu. Přesto v sobě nosí nejbolestnější prohru

Woods je na vrcholu. Přesto v sobě nosí nejbolestnější prohru
Tiger Woods | zdroj: pga.com

Tiger Woods je zpět na vrcholu. V pondělí přidal do své výjimečné sbírky úspěchů 77. vítězství na PGA Tour a vrátil se na golfový trůn. Začíná naplňovat svá slova o tom, že se chce vrátit a být ještě lepší než kdykoliv před tím. Nezapomíná ale při tom na bolestné prohry.

Tou nejbolestnější prohrou v životě je pro osmatřicetiletého Woodse Masters v roce 2006. Na úvodním majoru sezony skončil tehdy sice třetí, což by pro drtivou většinu hráčů bylo skvělým úspěchem, ale pro Woodse nikoliv. 

Důvod proč byl ale hlubší. Nesmírně toužil po vítězství, jež by věnoval svému otci Earlovi. Ten tehdy bojoval s rakovinou a kvůli špatnému zdravotnímu stavu tehdy v Augustě už ani nebyl. Tiger hrál tehdy pro něj.

„Ztratil jsem předtím dost turnajů, utrpěl jsem během své kariéry řadu těžkých porážek, ale tady to bylo něco jiného. Věděl jsem, že táta mě už nikdy nemusí vidět vyhrát další major,“ vzpomínal Woods.

V Augustě vstupoval tehdy do finálového kola na děleném čtvrtém místě a pouze dvě rány za lídrem Philem Mickelsonem. Většina expertů tehdy počítala s tím, že to bude souboj Tiger versus Phil. Jenže to se nestalo. Zelené sako si v roce oblékl Mickelson, Woods skončil tři rány za ním třetí.

Řval se jako malé dítě

„Bojoval jsem, útočil jsem a snažil se dosáhnout na první místo. Věděl jsem, že mě doma sleduje a moc jsem chtěl, aby byl součástí pro něj možná posledního vítězství na majoru. Jenže jsem to nedokázal,“ ohlédl se Woods. Jeho otec Earl pak o tři týdny později zemřel.

Měsíc poté Woods neprošel cutem na US Open ve Winged Foot, ale o dalších pár týdnů později zvítězil na British Open. „Řval jsem jako malé dítě,“ popsal své pocity ještě na 18. greenu.

Při Woodsových kvalitách se zdá jen těžko představitelné, že od roku 2005 na Masters nikdy nevyhrál. Celých osm let. „Doufám, že letos to bude úplně jiný příběh a na jeho konci mi bude Bubba (Watson) pomáhat do zeleného saka,“ přál si vítěz čtrnácti majorů.

Tiger Woods v číslech

99 - profesionálních turnajových vítězství
77 - vítězství na turnajích PGA Tour
39 - vítězství na European Tour
14 - titulů z major turnajů
4 - vítězství na Masters
2008 - rok, kdy Woods naposledy vyhrál major, US Open v Torrey Pines
624 - rekordní počet týdnů, které strávil na pozici světové jedničky
281 - týdnů, které strávil nepřetržitě na prvním místě světového žebříčku
58 - nejnižší umístění na žebříčku, kam klesl po odhalení jeho nevěry
21 - let a 167 dní bylo Woodsovi, když se stal v červnu 1997 nejmladší světovou jedničkou v historii

vice-golfee zdroj: tisková zpráva

Zdroje:
http://www.golfee.cz

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma