Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Zemřel legendární jezdec rallye Karel Loprais

Zemřel legendární jezdec rallye Karel Loprais
Karel Loprais | zdroj: Alexandr Satinský / MAFRA / Profimedia

Krátce před startem dalšího ročníku Rallye Dakar přišla zpráva o úmrtí jedené z legend tohoto závodu. Ve věku 72 let zemřel šestinásobný vítěz kategorie kamionů Karel Loprais, který měl přezdívku Monsieur Dakar.

Karel Loprais se na dakarské rallye představil poprvé v roce 1986 a o dva roky později si připsal premiérové vítězství. Všechny triumfy, poslední v roce 2001, vybojoval za volantem kamionu Tatra, s jinou značkou v legendárním závodě nestartoval. Kromě šesti vítězství ještě skončil čtyřikrát druhý a jednou třetí. Naposledy se na Dakaru představil v roce 2006, kdy rallye nedokončil.

Přezdívku Monsieur Dakar si vysloužil v roce 1994, kdy podruhé vyhrál a zároveň skončil šestý ve společné kategorii auto-kamion. Před čtyřmi lety dostal od prezidenta Miloše Zemana medaili Za zásluhy. V roce 2000 jej Autoklub České republiky vyhlásil spolu s motocyklovou legendou Františkem Šťastným závodníkem století, několikrát také získal Zlatý volant a v roce 2007 obdržel stejné ocenění za celoživotní přínos motoristickému sportu.

Loprais má na kontě celkem jedenáct medailových umístění z devatenácti startů na Dakaru, v rodinné tradici nyní pokračuje synovec Aleš, jenž byl členem jeho posádky při posledním startu v roce 2006. Lepší bilancí na Rallye Dakar se mohou pochlubit pouze čtrnáctinásobný vítěz Stéphane Peterhansel z Francie a Rus Vladimir Čagin, který kategorii kamionů ovládl sedmkrát.

„Opustil nás muž, který obecně šetřil slovy a ještě méně mluvil sám o sobě. Přesto si svými činy, úspěchy, chováním, jednáním, vystupováním, přístupem k životu, ale i typickým plaše vypadajícím úsměvem získal úctu, respekt a srdce několika generací svých kolegů, soupeřů, fanoušků motoristického sportu i široké veřejnosti,“ uvedli zástupci rodiny na facebooku. „Jméno Karla Lopraise bude vždy spjato s našimi vozidly a legendárním závodem Rallye Dakar. Čest vaší památce, pane Lopraisi,“ píše na facebooku automobilka Tatra.

Poslední rozloučení s Karlem Lopraisem se uskuteční 22. ledna ve Frenštátě pod Radhoštěm.

Zdroje:
ČT sport

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma