Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Brazílie se loučí s Pelém

Brazílie se loučí s Pelém
Rakev s Pelém je vystavena na stadionu jeho bývalého klubu FC Santos | zdroj: Profimedia

V Brazílii začalo velkolepé loučení s legendárním fotbalistou Pelém, jenž ve čtvrtek zemřel v 82 letech. Rakev s tělem jediného trojnásobného mistra světa byla vystavena na stadionu jeho bývalého klubu FC Santos. Fanoušci mohou Pelému vzdát hold během následujících 24 hodin.

Pohřební vůz v doprovodu policejních a hasičských aut brzy ráno převezl Pelého tělo do Santosu z nemocnice Alberta Einsteina v Sao Paulu, kde brazilská ikona zemřela na selhání orgánů po boji s rakovinou. Konvoj provázely ohňostroje.

Rakev byla umístěna pod altán ve středovém kruhu stadionu Estádio Urbano Caldeira ve čtvrti Vila Belmiro. Lidé od 10:00 místního času mohou projít na improvizovaném chodníku okolo pozůstatků slavného útočníka. Už od rána se zde tvořily dlouhé fronty.

V altánu je připraveno 80 židlí pro rodinné příslušníky a nejbližší přátele. Rakev pomohli umístit Pelého syn Edinho či bývalý brazilský reprezentant Zé Roberto. Věnce poslali mimo jiné současní hráči národního týmu Neymar a Vinícius Júnior.

Do Santosu má dorazit i nový brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva, kondolovat už přijel předseda Mezinárodní fotbalové federace FIFA Gianni Infantino. Na akci bylo akreditováno přes 5000 novinářů z celého světa.

„Požádáme všech 211 členských asociací, aby ve svých zemích pojmenovaly stadion po Pelém,“ řekl Infantino v televizním rozhovoru. „Příští generace na celém světě potřebují vědět a pamatovat si, kdo to byl Pelé,“ přidal švýcarský funkcionář.

Pelé oblékal dres Santosu v letech 1956 až 1974, tedy téměř celou kariéru, a nastřílel za něj přes 1000 gólů. Fanoušci se s legendou loučili i transparenty „Ať žije král“, „Jediný muž, který zastavil válku“ nebo „Jsi věčný“.

Smuteční slavnost na stadionu potrvá do úterní 10. hodiny. Poté se procesí s rakví vydá na cestu městem na unikátní vertikální hřbitov Memorial Necrópole Ecumenica, kde bude Pelé v rodinném kruhu pohřben. Státní policie k zajištění pořádku zahájila speciální operaci „Král Pelé“.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma