Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Budoucnost Monzy ve formuli 1 je stále nejistá. Nahradit by ji mohla Imola

Budoucnost Monzy ve formuli 1 je stále nejistá. Nahradit by ji mohla Imola
Monza je pověstná také skvělou diváckou kulisou | zdroj: Profimedia

Nad budoucností Velké ceny Itálie na legendární Monze se stahují mračna. Okruhu totiž v letošním roce vyprší smlouva s Berniem Ecclestonem a podpis další je zatím v nedohlednu. 

Historický okruh ležící v blízkosti Milána, na němž se psaly dějiny motorsportu, je součástí kalendáře formule 1 od roku 1950 a to s jedinou výjimkou – v roce 1980 se Velká cena Itálie odjela v Imole.

Ačkoliv podpis smlouvy s Ecclestonem, jež by okruhu zajistil budoucnost na dalších pět let, měl být podle prezidenta italského automobilového klubu Angela Damianiho pouhou formalitou, nyní se objevil nečekaný zádrhel. Šéf formule 1 totiž požaduje finanční záruky týkající se modernizace okruhu.

„Nevím, co bude dál. Momentálně se to řeší tak trochu po italsku. Mnoho řečí, žádné činy. Tenhle problém za ně ale nemůže vyřešit nikdo jiný,“ řekl Ecclestone agentuře Reuters. „Nebyl stanoven žádný termín, takže mají tolik času, kolik potřebují,“ dodal Ecclestone.

Zcela vyloučena není ani varianta, že by Velká cena Itálie sice zůstala v kalendáři formuli 1 zachována, uspořádal by ji však jiný okruh. Zájem o převzetí závodu projevila Imola, jež mezi lety 1981 a 2006 pravidelně hostila Velkou cenu San Marina, relativně schůdnou možností by mohlo být i přestěhování Velké ceny Itálie do Mugella, jehož vlastníkem je Ferrari. 

Zdroje:
Vlastní, ESPN

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma