Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Kruh se uzavřel. Renault hlásí návrat do formule 1

Kruh se uzavřel. Renault hlásí návrat do formule 1
Renault dokázal získat dvanáct Pohárů konstruktérů. Ten poslední v roce 2005 | zdroj: Profimedia

Francouzská automobilka Renault ve čtvrtek večer oznámila, že od příští sezony bude znovu působit ve formuli 1 v roli konstruktéra vozů. Podle očekávání převezme tým Lotusu, který se letos potýkal s velkými finančními problémy. 

"Existovaly pro nás pouze dvě možnosti - stoprocentní návrat nebo definitivní odchod. Po pečlivém zvážení všech okolností jsme se rozhodli, že od roku 2016 bude Renault startovat ve formuli 1," uvedl výkonný ředitel francouzské automobilky Carlos Ghosn. 

Renault se své vlastní stáje ve formuli 1 zbavil v roce 2011, kdy ji převzala lucemburská skupina Genii Capital a tým následně přejmenovala. V letošní sezoně obsadil Lotus v Poháru konstruktérů šesté místo, což lze považovat za malý zázrak, protože se tým celou sezonu potýkal s nedostatkem financí. 

"Podle mého názoru kupuje Renault mnohem lepší tým, než byl ten, který nám prodal," nechal se slyšet výkonný ředitel Lotusu Matthew Carter. "Nyní máme k dispozici lepší aerodynamický tunel a vylepšeny byly i další části továrny." 

Zatím není jisté, co bude návrat francouzské automobilky v roli konstruktéra vozů znamenat pro dodávky motorů dalším týmům formule 1, dá se však počítat s jejich omezením. V letošní sezoně poháněly motory Renault vozy týmů Red Bull Racing a Toro Rosso.

Renault působil ve formuli 1 téměř čtyřicet let. Během této doby startoval ve více než 600 Velkých cenách, z nichž dokázal vytěžit 168 vítězství, dvanáct konstruktérských a jedenáct jezdeckých titulů. Jako dodavatel motorů se mezi lety 2010 a 2013 podepsal i pod čtyřmi mistrovskými tituly Red Bullu. 

Více informací o svém návratu do královny motoristických disciplín poskytne francouzská automobilka začátkem příštího roku. 

Zdroje:
Vlastní

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma