Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

České hokejistky mají historický bronz! Na MS porazily Švýcarky 4:2

České hokejistky mají historický bronz! Na MS porazily Švýcarky 4:2
České hokejistky slaví historický úspěch | zdroj: Profimedia

České hokejistky porazily v zápase o 3. místo na mistrovství světa Švýcarsko 4:2 a poprvé v historii získaly na vrcholné akci medaili. Dvěma góly se na dnešním bronzu v dánském Herningu podílela útočnice Natálie Mlýnková.

Dosavadním českým maximem na MS bylo šesté místo, až do letoška hokejistky nikdy nedokázaly postoupit přes čtvrtfinále. V Dánsku ale v boji o semifinále přehrály v prodloužení Finsko, následně sice utrpěly debakl s vysoce favorizovaným týmem USA, ale závěrečné utkání dokázaly svěřenkyně kanadské trenérky Carly MacLeodové vyhrát a zapsaly se do historie.

Češky byly lepším týmem od začátku. Do vedení se dostaly v 8. minutě, kdy v přesilovce Kateřina Mrázová nabila Mlýnkové, která tvrdou střelou bez přípravy otevřela skóre. Ve 12. minutě při vyloučení Michaely Pejzové soupeřky vyrovnaly. Kláru Peslarovou z pravého kruhu první střelou Švýcarek na branku v zápase překonala Alina Martiová.

Ještě v první třetině se ale Češky dostaly zpět do vedení. V 16. minutě Dominika Lásková z hloubi obranného pásma vyslala dlouhou přihrávkou, jež prošla mezi dvěma Švýcarkami, do sóla Danielu Pejšovou. Česká obránkyně forhendovou kličkou překonala Andreu Brändliovou a připsala si pátý gól na turnaji.

Další krok k zisku medaile udělaly Češky v úvodu druhé třetiny. Ve 23. minutě se Vendula Přibylová dostala po střele Noemi Neubauerové k puku, přikopla si ho mimo dosah švýcarské brankářky a uklidila k pravé tyči. Ve 30. minutě si Mlýnková najela mezi kruhy a druhým gólem v utkání a šestým na MS zvýšila na 4:1.

Jednadvacetiletá útočnice mohla v 52. minutě duel definitivně rozhodnout, v oslabení ale svůj brejk nedokázala dotáhnout do gólové koncovky. I díky tomu se podařilo Švýcarkám zápas zdramatizovat. V pokračující přesilovce snížila na 2:4 Vallariová.

Švýcarky, které získaly na MS bronz jen jednou v historii, se následně tlačily za dalším gólem. Více než dvě minuty před koncem se rozhodly k risku bez brankářky, snížit se jim ale nepodařilo, i když jejich převaha byla ještě umocněna vyloučením české kapitánky Mills.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,560 23,740
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma