Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

České hokejistky prohrály s Japonskem, ve čtvrtfinále je čekají Spojené státy

České hokejistky prohrály s Japonskem, ve čtvrtfinále je čekají Spojené státy
České hokejistky prohrály v Pekingu s Japonskem 2:3 po samostatných nájezdech | zdroj: Profimedia

České hokejistky podlehly na olympijských hrách v Pekingu Japonsku 2:3 po samostatných nájezdech a v základní skupině B skončily druhé. Ve čtvrtfinále se svěřenkyně trenéra Tomáše Paciny utkají s obhájkyněmi zlata z Pchjongčchangu Spojenými státy americkými, které obsadily ve výkonnostně lepší skupině A druhé místo za Kanadou. Japonky si zajistily prvenství a narazí na třetí tým z „áčka“, kterým bude Rusko, či Finsko.

Japonky v utkání dvakrát vedly díky přesilovkovým brankám Haruky Tokoové. Za český tým vyrovnaly nejdříve Denisa Křížová a následně Natálie Mlýnková. Český tým měl v utkání převahu, kterou však nezúročil, a v rozstřelu rozhodla Hanae Kuboová, jež byla jedinou úspěšnou exekutorkou.

Češky v pondělí krátce po porážce s Dánskem 2:3 získaly díky výhře Švédska nad Čínou 2:1 jistotu účasti v play off. K posunu na první místo skupiny potřebovaly Japonky jakkoliv porazit, aby se vyhnuly souboji s jedním z jednoznačných favoritů USA a Kanadě.

Přesně po čtyřech minutách hry ale český výběr musel dohánět ztrátu. Šestý tým loňského mistrovství světa, o jednu pozici lepší než Češky, se prosadil při vyloučení Mrázové, kdy Peslarovou opakovaným pokusem překonala Haruka Tokoová. Pacinův výběr marně dobýval branku Fudžimotové. Ve 13. minutě navíc přišel o Hymlárovou, která se nešťastně srazila s kapitánkou Mills a při pádu na záda se udeřila hlavou o led. Po ošetření se do zápasu už nevrátila.

České hokejisty se neprosadily ani ve dvou přesilových hrách na konci první a na začátku druhé třetiny. Ve 27. minutě už se ale radovaly z vyrovnání. Vanišová vyslala do brejku Křížovou, která se prosadila v souboji se Suzukiovou a bekhendovým zakončením překonala Fudžimotovou. Té propadl puk za brankou čáru přes lapačku a levý beton.

Češky nabídly Japonkám další přesilovky. Nejdříve se musely bránit po faulu Neubauerové a na přelomu druhé a třetí části i 103 sekund ve třech proti pěti po sevření puku Láskové a nedovoleném zákroku Tejralové.

Po 23 vteřinách třetí části z toho těžila opět Haruka Tokoová vteřinu po konci trestu Láskové. Trefila nejdříve pravou tyčku a z dorážky už zamířila do odkryté branky. Češky se tlačily za vyrovnáním a ve 46. minutě zapadla za Fudžimotovou tečovaná střela Mlýnkové.

Při vyloučení Ajaky Tokoové nepřekonaly japonskou gólmanku Vanišová ani Křížová. Český tým se ubránil při trestu Vanišové, která se po návratu z trestné lavice dostala do úniku, ale nezamířila přesně.

Nastavení patřilo Pacinovu týmu, nájezdy však neodvrátila dvěma střeleckými pokusy Tejralová ani závěrečnou šancí Čajanová. V rozstřelu se prosadila jen ve druhé sérii Kuboová, která poslala puk mezi betony Peslarové, a ten se došoural těsně za brankovou čáru.

„Je to pořád stejné. Trápíme se a hrajeme složitě. Koncovka neuvěřitelně vázne. Už to ani není smůla. Jako bychom ty góly ani nechtěli dávat. V zápasech jasně dominujeme, ale stojí nás strašné úsilí, abychom vyhráli. (…) Trápíme se s koncovkou, ve které nám chybí zabijácký instinkt. Nepředvádíme to, na co máme. Nasazení neschází, ale holky nejsou dost uvolněné,“ řekl po zápase trenér Tomáš Pacina.

XXIV. zimní olympijské hry v Pekingu:
Hokej – ženy, Skupina B:
ČR - Japonsko 2:3 po sam. nájezdech (0:1, 1:0, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 27. Křížová (Vanišová), 46. Mlýnková - 4. H. Tokoová (Aoi Šigaová, A. Tokoová), 41. H. Tokoová (Kuboová, A. Tokoová), rozhodující sam. nájezd Kuboová. Rozhodčí: Ambrosimovová, Jermaková (obě Rus.) - Linneková (Něm.), Sainiová (Fin.). Vyloučení: 5:3. Využití: 0:2. Diváci: 638.
Sestava ČR: Peslarová - Horálková, Tejralová, Kolowratová, Čajanová, Lásková, Pejšová, Radová - Přibylová, Mills, Hymlárová - Neubauerová, Mrázová, Mlýnková - Vanišová, Pejzlová, Křížová - Lédlová, Serdar, Bukolská - Pátková. Trenér: Tomáš Pacina.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma