Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Čeští hokejisté deklasovali na juniorském MS Rakousko 9:0, Kulich si připsal hattrick

Čeští hokejisté deklasovali na juniorském MS Rakousko 9:0, Kulich si připsal hattrick
Čeští hokejisté porazili na juniorském MS Rakousko 9:0 | zdroj: Profimedia

Čeští hokejisté deklasovali na mistrovství světa hráčů do 20 let v kanadském Halifaxu Rakousko 9:0 a vyhráli i druhý zápas ve skupině A. Hattrickem se na tom podílel útočník Jiří Kulich, čtyři asistence nasbíral Matyáš Šapovaliv. Čisté konto udržel brankář Tomáš Suchánek, kterému k tomu stačilo osm zákroků. Vedle toho si Suchánek připsal i dvě asistence.

Český tým ovládl zápas od samotného začátku. O první gól se postaral ve 4. minutě po samostatné akci v přesilové hře Brabenec. Rakušané opticky srovnali krok s favoritem zásluhou dvou přesilových her, ve kterých si brankář Suchánek připsal první zákroky.

Ještě v první třetině ale Češi přidali další dvě branky. Nejprve prostřelil Sichera v rakouské brance Kulich a poté dokončil brejk Šapovaliva pohotově dorážející Hauser.

Hned na začátku druhé části mohl přidat čtvrtý gól sedmnáctiletý Šalé, prosadil se ale až o pár sekund později přesně střílející Szturc. Gól pohotově dorážejícího Marcela následně rozhodčí po kontrole u videa odvolali kvůli Hauserově kontaktu se Sicherem, o 29 sekund později se ale přesto skóre opět měnilo. První branku na turnaji si připsal od modré čáry střílející Čech.

Český tým pokračoval v pohodové hře. Ticháček trefil tyč, mezi střelce se zapsal až ve 29. minutě Kulich, jenž zamířil přesně v přesilové hře. Rakušané měli problém s rychlostí a pohybem Čechů, což dokumentovali Chmelař se Szturcem, kteří ukázkově zakončili přečíslení dva na jednoho.

Hned po osmi sekundách třetí třetiny zkompletoval hattrick úspěšně zakončeným nájezdem Kulich a ani to nebylo z české strany vše. V 55. minutě se povedenou střelou z první prezentoval obránce Špaček, na jehož pokus Sicher nestihl zareagovat. Při hře čtyři na čtyři ale rakouský gólman ustál hned tři velké šance, své nájezdy neproměnili Chmelař, Sztrurc a Ryšavý.

Další utkání čeká svěřence trenéra Radima Rulíka ve čtvrtek, kdy se od 19:30 SEČ utkají také s doposud neporaženým Švédskem.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Kanadě; Skupina A (Halifax):
Česko - Rakousko 9:0 (3:0, 4:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 4. Brabenec (Svozil, Suchánek), 17. Kulich (Svozil, Špaček), 19. Hauser (Šapovaliv, Měchura), 22. Szturc, 23. Čech (Šalé, Šapovaliv), 29. Kulich (Šalé, Marcel), 31. Szturc (Chmelař, Suchánek), 41. Kulich (Šapovaliv, Jiříček), 55. Špaček (Svozil, Šapovaliv). Rozhodčí: Harnebring (Švéd.), Yerkovich - Waleski (oba USA), Knox (Kan.). Vyloučení: 5:6. Využití: 2:0. Diváci: 7105.
Sestavy:
Česko: Suchánek - Ticháček, Jiříček, Svozil, Špaček, Hamara, Moravec, Čech - Šalé, Šapovaliv, Kulich - Chmelař, Brabenec, Szturc - Ryšavý, Menšík, Kos - Hauser, Marcel, Měchura. Trenér: Radim Rulík.
Rakousko: Sicher - Reinbacher, Sablattnig, Tialler, Söllinger, Hörl, Summer, Lindner - Tschurnig, Rohrer, Scherzer - Klassek, Van Ee, Dobnig - Erne, Auer, Engelhart - Stiegler, Geifes, Cernik - Linton. Trenér: Kirk Furey.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma