Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Čeští hokejisté podlehli na MS Lotyšsku 3:4 v prodloužení

Čeští hokejisté podlehli na MS Lotyšsku 3:4 v prodloužení
Češi podlehli na MS Lotyšsku 3:4 v prodloužení | zdroj: Profimedia

Čeští hokejisté prohráli na mistrovství světa v Rize s domácím Lotyšskem 3:4 v prodloužení a ve třetím utkání na turnaji utrpěli první ztrátu. Soupeř naopak po úvodních dvou porážkách poprvé bodoval díky historickému vítězství. V předchozích 18 vzájemných utkáních za dobu samostatné české reprezentace uhráli Lotyši jen jednu remízu, kterou vybojovali na MS v roce 2006 také v Riga Aréně po výsledku 1:1.

Český tým se ujal vedení v 9. minutě díky gólu obránce Davida Němečka, ale v úvodu druhé třetiny otočili stav během 62 sekund Rihards Bukarts s Martinšem Dzierkalsem. V polovině utkání sice vyrovnal Dominik Kubalík, ale ve 36. minutě vrátil Lotyšsku vedení kladenský obránce Oskars Cibulskis. V čase 56:58 poslal Michal Kempný zápas do prodloužení, které rozhodl 44 sekund před koncem Oskars Batna.

Další zápas v základní skupině B sehraje český tým ve čtvrtek od 15:20 SELČ proti Slovinsku.

Do první šance se dostal ve 4. minutě lotyšský kapitán Daugavinš, který se ocitl sám před Hrubcem, ale ztroskotal na pravém betonu českého gólmana. Další pokus vyslal Dzierkals. Šilovse prověřil z ojedinělého pokusu Košťálek. Na druhé straně se dostali ke střelám Abols a opět Daugavinš, ale v čase 8:25 se radovali Češi. Z pravého kruhu se trefil k bližší tyči přes Voženílkovu clonu Němeček a oslavil premiérovou branku na velké mezinárodní akci, na které debutuje.

Lotyši se ubránili při Dzierkalsově vyloučení nejdříve při hře ve čtyřech proti třem a pak v pěti proti čtyřem. Dziekals po návratu z trestné lavici mohl jít do úniku, ale přihrávka na něj byla nepřesná a skončila u Hrubce. V závěru první části, kterou Lotyši ovládli v poměru střel na branku 13:4, trefil Tomášek z levého kruhu boční konstrukci branky.

Ve 23. minutě vytěsnil Hrubec ramenem Freibergsovu střelu. Vzápětí už se ale Lotyši dočkali vyrovnání. Rihards Bukarts se od modré čáry od pravého mantinelu trefil přesně k protější tyči. Za 62 sekund tým kouče Harijse Vitolinše vedl. Freibergs při střídání českého mužstva vyslal do protiútoku Dzierkalse a útočník Českých Budějovic vypálil z pravého kruhu do bližšího horního rohu.

Při Kundrátkově vyloučení mohl zvýšit Indrašis, který zamířil z pravého kruhu do boční sítě. V polovině druhé třetiny zužitkovala elitní česká řada svůj nápor a po Červenkově přihrávce prostřelil zblízka Šilovse mezi betony Kubalík a dal třetí branku na turnaji. Při Zbořilově trestu nepřekonal Hrubce z levé strany z úhlu Rihards Bukarts, který trefil spojnici branky. Potom právě on sledoval z trestné lavici, jak Šilovs zlikvidoval Černochovu bekhendovou dorážku.

V úvodu třetí třetiny zahrozil Sedlák tečí Červenkovy přihrávku. Hrubce ohrozil Roberts Bukarts a ve 46. minutě se opět radovali Lotyši. Po vyhraném vhazování vystřelil od modré čáry Cibulskis a Jordán bruslí poslal puk mimo dosah českého gólmana.

Při Abolsově trestu vytěsnil Šilovs vyrážečkou Červenkovu střelu. Potom zahrozil Flek. V 57. minutě se Jalonenův dočkal vyrovnání. Červenka uvolnil na levém kruhu Kempného, který zamířil do odkryté části branky. Lotyši pak ještě ustáli závar po Kundrátkově střele.

V nastavení měli možnosti Černoch a po Sobotkově akci Tomášek. Na druhé straně neuspěl Indrašis. Radovali se nakonec Lotyši a po Jaksově střele v pádu dorazil puk Batna.

Mistrovství světa v hokeji - skupina B (Riga):
Lotyšsko - Česko 4:3 v prodl. (0:1, 2:1, 1:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 23. Rihards Bukarts (Cibulskis, Džerinš), 24. Dzierkals (Freibergs, Balcers), 46. Cibulskis (Andersons, Smirnovs), 65. Batna (Jaks) - 9. Němeček (O. Beránek, Černoch), 30. D. Kubalík (Červenka, T. Dvořák), 57. Kempný (Červenka, D. Kubalík). Rozhodčí: Heikkinen (Fin.), Hürlimann (Švýc.) - Nothegger (Rak.), Yletyinen (Švéd.). Vyloučení: 4:3. Bez využití. Diváci: 7780.
Sestavy:
Lotyšsko: Šilovs - Balinskis, Zile, Mamčics, Jaks, Čukste, Freibergs, Cibulskis - Daugavinš, Abols, Balcers - Dzierkals, Batna, Roberts Bukarts - Keninš, Smirnovs, Andersons - Indrašis, , Džerinš, Rihards Bukarts. Trenér: Vitolinš.
Česko: Hrubec - Kundrátek, Kempný, Košťálek, T. Dvořák, J. Zbořil, Jordán, Knot, Němeček - D. Kubalík, L. Sedlák, Červenka - M. Kaut, M. Špaček, Smejkal - Tomášek, Sobotka, Flek - O. Beránek, Černoch, D. Voženílek. Trenér: K. Jalonen.

profimedia-0776071727 Češi podlehli na MS Lotyšsku 3:4 v prodloužení | zdroj: Profimedia

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma