Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Čeští hokejisté porazili v EHCh Slovensko po nájezdech

Čeští hokejisté porazili v EHCh Slovensko po nájezdech
Vítězný gól Patrika Zdráhala | zdroj: TASR / Profimedia

Čeští hokejisté zdolali v duelu Euro Hockey Challenge v Trenčíně domácí Slovensko 4:3 po samostatných nájezdech. V přípravě na mistrovství světa v Tampere po dvou prohrách za sebou uspěli a připsali si čtvrté vítězství. Svěřenci trenéra Kariho Jalonena smazali ztrátu 0:2 i 2:3 a v rozstřelu vstřelil vítězný gól Patrik Zdráhal.

Češi tak dokázali oplatit soupeři čtvrteční porážku ze Spišské Nové Vsi 1:3 a vyhráli osmý z posledních devíti vzájemných soubojů.

Český tým se sejde opět v úterý v Ostravě a od čtvrtka do neděle jej tam čekají duely Českých her s Finskem, Švédskem a Rakouskem. O týden později pak budou generálkou na šampionát Švédské hry ve Stockholmu, kde budou soupeřem českého výběru vedle Švédů a Finů ještě Švýcaři.

V brance českého týmu po dvouzápasovém vytížení Petra Kváči dostal příležitost Štěpán Lukeš. Debut si odbyl obránce Richard Nedomlel, jenž nahradil v sestavě oproti čtvrtečnímu duelu Libora Zábranského mladšího. Do útoku se zařadil Adam Klapka místo Petra Fridricha.

Ve slovenské brance se dočkal premiéry Dominik Riečický z Košic, do sestavy se zařadili nově povolaní útočníci Mário Lunter z Mladé Boleslavi a Oliver Okuliar z celku SaiPa Lappeenranta. Ze hry o mistrovství světa naopak vypadl Matúš Sukeľ z Litvínova po dřívějším předčasném konci přípravy pro klubového spoluhráče gólmana Denise Goldu a beků Christiána Jaroše a Michala Čajkovského.

Domácí začali aktivně a Lukeš musel už po 15 sekundách krýt Liškovu šanci, vzápětí zamířil Čerešňák do boční tyče. Ve 3. minutě po Liškově střele z levého kruhu pomohla českému týmu protější tyč. Jalonenův výběr mohl odpovědět při Kochově čtyřminutovém vyloučení, kdy Černoch trefil z levého kruhu bližší tyč.

Potom měl další možnost aktivní Liška a v čase 14:46 už Slovensko otevřelo skóre. Lunter vyřešil přečíslení individuálně přesnou střelou z pozice mezi kruhy. Češi se potom ubránili při Skleničkově vyloučení a sami nezužitkovali další Kochův pobyt na trestné lavici.

Po půlminutě druhé části se Slováci radovali podruhé. Po rychlém protiútoku našel Liška Lantošiho, který bekhendovým blafákem vyzrál na Lukeše. Češi odpověděli za 45 sekund, kdy se dostal Zdráhal před Riečického a také s bekhendovým zakončením uspěl. Před polovinou utkání měli možnost vyrovnat Beránek a následně střelou z otočky Klapka.

Při Lantošiho vyloučení se tým Craiga Ramsayho tlaku soupeře ubránil. V 37. minutě se dostal do úniku Flek, bekhendovou střelou ale minul. Před Riečického se potom natlačil Blümel, ale slovenský náskok trval. Češi se dočkali vyrovnání osm sekund před druhou pauzou, kdy střelu kapitána Ščotky od modré čáry tečoval Černoch.

Po 121 vteřinách třetí třetiny se vrátili domácí hráči do vedení. Kochovo nahození od modré čáry zapadlo k levé tyči Lukešovy branky. Při Nedomlelově vyloučení se hosté ubránili a v 48. minutě nedotlačil puk za Lukeše v další šanci Faško-Rudáš. Osm minut před koncem třetiny měl možnost vyrovnat Cienciala, který Riečického nepřekonal, a navíc o chvíli později odkulhal se zraněním do šatny.

V čase 54:44 už Češi ztrátu dohnali. Po Flekově akci Faško-Rudáš odvrátil puk jen ke Kousalovi, který se trefil z pozice mezi kruhy a v osmém reprezentačním utkání oslavil premiérovou branku.

V prodloužení zlikvidoval Lukeš šanci Tamášiho. V čase 63:26 byl v šanci faulován Blümel, ale z nařízeného trestného střílení minul. V nájezdech se prosadili na české straně Zdráhal a Černoch, neuspěl jen Blümel. Na Lukeše nevyzráli Kollár, Lantoši, Krištof ani Okuliar. 

Utkání Euro Hockey Challenge v Trenčíně:
Slovensko - ČR 3:4 po sam. nájezdech (1:0, 1:2, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 15. Lunter (Faško-Rudáš, Bučko), 21. Lantoši (Liška, Rosandič), 43. Koch (Minárik, Valach) - 22. P. Zdráhal (J. Jeřábek), 40. Černoch (Ščotka, J. Jeřábek), 55. P. Kousal (Flek, Kodýtek), rozhodující sam. nájezd P. Zdráhal. Rozhodčí: Stano, Konc - Synek, Kacej (všichni SR). Vyloučení: 5:3. Bez využití. Diváci: 5974.
Sestavy:
Slovensko: Riečický - Čerešnák, Rosandič, Bučko, Jánošík, Koch, M. Ivan, Mudrák - Lantoši, Krištof, Liška - Faško-Rudáš, Tamáši, Lunter - Valach, Kollár, Minárik - Okuliar, T. Mikúš, Honzek. Trenér: Craig Ramsay.
ČR: Š. Lukeš - Nedomlel, Ščotka, J. Jeřábek, Krejčík, D. Jiříček, D. Sklenička, Budík, L. Kaňák - Blümel, P. Holík, Smejkal - Cienciala, Černoch, P. Zdráhal - P. Kousal, Kodýtek, Flek - Klapka, Hladonik, M. Beránek. Trenér: Kari Jalonen.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma