Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Čeští hokejisté zdolali díky gólu Kloka Švédsko 2:1 v prodloužení

Čeští hokejisté zdolali díky gólu Kloka Švédsko 2:1 v prodloužení
Čeští hokejisté na Švédských hrách porazili Švédsko 2:1 v prodloužení | zdroj: Profimedia

Čeští hokejisté porazili v úvodním zápase na Švédských hrách v Malmö domácí Švédy 2:1 v prodloužení. Seveřany porazili na třetí pokus poprvé v této sezoně a v průběžné tabulce seriálu Euro Hockey Tour se za ně na druhém místě dotáhli na jediný bod. V dalším utkání nastoupí svěřenci kouče Kariho Jalonena v sobotu v poledne proti Finsku.

Skóre otevřel během přesilovky v končící 18. minutě při svém 148. reprezentačním startu - ale prvním od loňské olympiády v Pekingu - kapitán Jan Kovář. V úvodu třetí třetiny vyrovnal útočník Lucas Wallmark. Po 35 sekundách z nastavení rozhodl po Kovářově nahrávce obránce Lukáš Klok. Vítěznou premiéru má za sebou další zadák Ondřej Vála.

V úvodu se hrálo dlouho bez přerušení, ale také bez střel a zajímavých situací. Až v šesté minutě musel Stezka zasahovat po pokusu Larssona, za český tým kontroval Kovář, Johanssona však nenachytal. O chvilku později pálil z mezikruží nebezpečně Smejkal, puk proletěl těsně kolem lapačky švédského gólmana, ale i jeho levé tyčky. Lindbergův pokus kryl Stezka lapačkou.

Na konci 11. minuty měl Johansson štěstí, když skryté nahození obránce Zábranského, které strážce domácí branky přes hráče před sebou neviděl, zastavila až levá tyčka. V 17. minutě zakončil rychlý kontr bombou z kruhu z plné jízdy Kempný, kotouč proletěl kolem horního růžku. Vzápětí fauloval De la Rose a Češi trestali. Do Zámorského nahrávky se opřel Lakatoš, Johansson puk sice zastavil betonem, jenže přímo před Kováře a ten snadno otevřel skóre.

Hned v nástupu do druhého dějství fauloval Kovář, Švédové se při své první početní výhodě usadili v útočném pásmu a dvakrát v krátkém sledu zakončoval nebezpečně Petersson. Stezka byl pozorný a také dostatečně rychlý. Ve 24. minutě hráli domácí další přesilovku po Jaškově prohřešku, český výběr se však znovu ubránil. Stejně dobře si vedli i Švédové při Pudasově trestu.

Krátce po polovině zápasu hledal Kovář chytrou přihrávkou před brankovištěm číhajícího Zohornu, ten však Johanssona nepřekonal. Poté byl v ideální pozici Lindholm, z prostoru mezi kruhy však trefil připraveného Stezku. Ve 37. minutě zavřeli Seveřané hosty před Stezkou, přes dva velké závary se však vyrovnání ani tentokrát nedočkali. Johansson na druhé straně vytěsnil ramenem dobře mířenou Sobotkovu ránu.

Švédové vedli po dvou třetinách na střely na branku 20:10, gólově se však prosadili až ve 43. minutě. Při jejich velkém tlaku si krátkými přihrávkami rychle vyměnili kotouč, do dobré pozice pro střelu se dostal Wallmark a propálil Stezku ranou pod horní tyčku. Na začátku 47. minuty to byl opět Wallmark, kdo mohl dokonat obrat, tentokrát měl Stezka navrch. Johansson krátce nato kryl Kovářovo zakončení zblízka.

Domácího gólmana pak po Zámorského pokusu zachránila podruhé tyčka. Minutu a půl před koncem základní hrací doby se natlačil před Stezku Dahlén, ale neuspěl. Švédové se dál snažili o vítěznou trefu a blízko k ní měl v závěru Wallmark, ani on však prodloužení neodvrátil. Nastavovalo se však jen krátce: Kovář v přečíslení tří na jednoho krásně vybídl Kloka a ten zblízka do odkryté branky nezaváhal.

Švédské hokejové hry v Malmö, součást Euro Hockey Tour:
Švédsko - Česko 1:2 v prodloužení (0:1, 0:0, 1:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 43. Wallmark (Dahlén, E. Larsson) - 18. Jan Kovář (Lakatoš, Zámorský), 61. Klok (Jan Kovář, Chlapík). Rozhodčí: Heikkinen, Brander (oba Fin.) - Lundgren, Yletyinen (oba Švéd.). Vyloučení: 2:3. Využití: 0:1. Diváci: 5132.
Sestavy:
Švédsko: Lars Johansson - L. Bengtsson, Lennström, Pudas, Djuse, Granberg, Alsing, Häman Aktell - C. Klingberg, Lander, Nordström - Petersson, P. Lindholm, Brännström - E. Larsson, Wallmark, Dahlén - Sörensen, J. de La Rose, Lindberg - A. Bengtsson. Trenér: Sam Hallam.
ČR: Stezka - Zámorský, Jordán, J. Jeřábek, Kempný, L. Zábranský ml., Klok, Pýcha, Vála - Chlapík, Jan Kovář, H. Zohorna - Lakatoš, Sobotka, Smejkal - M. Kovařčík, Jašek, Hrabík - O. Beránek, Černoch, Flek. Trenér: Kari Jalonen.

Tabulka EHT:

1.

Švédsko

7

2

3

1

1

20:14

13

2.

Česko

7

3

1

1

2

15:17

12

3.

Finsko

6

2

0

2

2

17:17

8

4.

Švýcarsko

6

0

2

2

2

12:16

6

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma