Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Projekt fotbalové superligy opět ožil, mělo by ji hrát až 80 klubů

Projekt fotbalové superligy opět ožil, mělo by ji hrát až 80 klubů
Bernd Reichart | zdroj: Profimedia

Zástupci fotbalové superligy představili nový formát elitní nezávislé soutěže. Účastnit by se jí mělo 60 až 80 klubů ze všech evropských států a hrát by se mělo v několika ligách. Na webu o tom informovala společnost A22 Sports, která má za úkol soutěž vytvořit.

Uzavřenou superligu už se v květnu 2021 pokusilo založit dvanáct velkoklubů, ale po obrovské vlně odporu fanoušků, hráčů, trenérů i ze strany FIFA a UEFA z projektu během pouhých 48 hodin sešlo.

Ruce pryč od superligy dali zástupci Manchesteru United, Liverpoolu, Manchesteru City, Chelsea, Tottenhamu, Arsenalu, AC Milán, Interu Milán a Atlética Madrid. Z původních zakladatelů ji podporují už jen Real Madrid, Barcelona a Juventus.

Nyní přišli s novou formou superligy, kterou podle šéfa A22 Sports Bernda Reicharta probírali s představiteli více než padesáti evropských klubů. „A většina z nich je přesvědčena, že základy fotbalu jsou v ohrožení a je potřeba změna,“ uvedl.

„Z diskusí vyplynulo, že ideální by byla liga, které je otevřená a založená výhradně na sportovních zásluhách, má několik úrovní a hraje ji 60 až 80 klubů,“ přidal s tím, že každý tým by odehrál 14 utkání.

Reichart také zdůraznil, že žádný z klubů by nebyl chráněn před sestupem. Původní projekt počítal se soutěží pro 20 klubů, z nichž 15 včetně zakládajících týmů by za všech okolností hrálo v nejvyšší soutěži.

Nový formát okamžitě zkritizoval předseda španělské ligy Javier Tebas, podle kterého stále zvýhodňuje velké kluby. „Superliga je vlk, který se dnes převlékl za babičku, aby ošálil evropský fotbal. Ale jeho nos i zuby jsou velké,“ napsal na twitteru.

„Chtějí mít čtyři evropské ligy? Jistě, ale první pro ně stejně jako v minulosti. Ligu budou řídit kluby? Jistě, ale jen ty velké,“ dodal Tebas, který je už od původního pokusu založit superligu před dvěma lety jejím velkým odpůrcem.

Asociace evropských fotbalových klubů (ECA) připomněla, že o podobném formátu se diskutovalo už v roce 2019. „Byl navržen, probrán a jednohlasně zamítnut,“ uvedla v prohlášení.

„Jako jediná organizace uznávaná FIFA i UEFA, přes kterou mají kluby jedinou možnost ovlivnit změny ve fotbale, znovu zdůrazňujeme, že jsme zásadně proti založení superligy nebo jiné podobné soutěže,“ dodala.

ECA také připomněla, že od ročníku 2024/25 dojde k rozšíření počtu účastníků Ligy mistrů z 32 na 36 týmů. „V evropských pohárech se tak představí víc klubů z většího počtu zemí,“ uvedla.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma