Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Čtvrtfinále EKL: Slavia v přestřelce v Rotterdamu remizovala s Feyenoordem 3:3

Čtvrtfinále EKL: Slavia v přestřelce v Rotterdamu remizovala s Feyenoordem 3:3
Slavia remizovala v Rotterdamu s Feyenoordem 3:3 | zdroj: Profimedia

Fotbalisté Slavie remizovali v úvodním utkání čtvrtfinále Evropské konferenční ligy v Rotterdamu s Feyenoordem 3:3. V 10. minutě otevřel skóre domácí Luis Sinisterra, v 41. minutě srovnal Peter Olayinka. V polovině druhého dějství poslal Pražany do vedení Yira Sor, ale brzy odpověděl Marcos Senesi a v 86. minutě obrátil stav Orkun Kökcü. V páté minutě nastavení ale zařídil českému mistrovi příznivou výchozí pozici do odvety za týden v Edenu Ibrahim Traoré.

Pražané soupeři částečně oplatili zářijovou venkovní porážku 1:2 ze skupiny, v níž za aktuálně třetím celkem nizozemské ligy skončili druzí. Svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského usilují o vyrovnání českého maxima na evropské scéně v samostatné historii, v sezoně 1995/96 došla Slavia do semifinále Poháru UEFA. Vloni a v roce 2019 Pražané hráli čtvrtfinále Evropské ligy, postoupit ale ani v jednom případě nedokázali.

Trenér Slavie Trpišovský překvapivě nasadil od začátku stopera Kúdelu, jenž nastoupil v základní sestavě poprvé od konce srpna a po doléčení po dlouhém zranění. Do pořádku se stihli dát afričtí krajní hráči Oscar s Olayinkou, kteří ze zdravotních důvodů nedokončili nedělní ligové utkání v Plzni (1:1). Z nejrůznějších důvodů chybělo Slavii více než 10 hráčů, a na lavičku se tak dostala řada mladíků.

V zářijovém utkání v Rotterdamu inkasovali červenobílí ve 14. minutě a ani dnes neudrželi čisté konto dlouho. V 10. minutě po slávistickém rohovém kopu vyrazili domácí do brejku, Nelson přihrál Sinisterrovi, který se uvolnil na levé straně a ranou na přední tyč překonal brankáře Koláře.

Vzápětí mohl odpovědět Sor, ale obstřelem těsně minul. Po necelých 20 minutách mohl zvýšit Kökcü, po jehož střele zachránilo Pražany břevno. Malaciův pokus poté skončil těsně vedle a ve 30. minutě Kolář vyrazil střelu agilního Sinisterry ze strany.

V 41. minutě český šampion srovnal. Po akci středem hřiště přiťukl Traoré do pozice na hraně ofsajdu Olayinkovi, jenž neprotlačil na malé vápno zpětnou přihrávku, ale odražený míč už poté z úhlu procpal do sítě. Domácí marně reklamovali ofsajd, v Evropské konferenční lize není k dispozici videorozhodčí.

Dvě minuty po pauze měl velkou šanci Til, Kolář tečovanou střelu vyrazil jen s problémy. V 66. minutě postupoval ze strany sám na branku Sor, ale minul. Svého šestého gólu v jarní části evropských pohárů se dočkal až o minutu později, kdy po Schranzově přihrávce na malé vápno snadno doklepl balon do sítě.

Z vedení se aktuálně druhý tým české ligy radoval jen necelých sedm minut. Střílený centr od střídajícího Desserse trefil Senesiho a od jeho hrudě zapadl k tyči. Vzápětí ve velké šanci hlavičkoval vedle Olayinka.

V 86. minutě vítěz Poháru UEFA z roku 2002 dokonal obrat. K přímému kopu z úhlu se postavil Kökcü a střelou na přední tyč „nachytal“ Koláře. Slávisté ale ještě dokázali srovnat. Už po vypršení avizovaného čtyřminutového nastavení se po rohu a velkém závaru zblízka prosadil Traoré. Všechny tři góly Pražanů v zápase dali afričtí hráči. 

Úvodní utkání čtvrtfinále fotbalové Evropské konferenční ligy:
Feyenoord Rotterdam - Slavia Praha 3:3 (1:1)
Branky: 10. Sinisterra, 74. Senesi, 86. Kökcü - 41. Olayinka, 67. Sor, 90.+5 Traoré. Rozhodčí: Meler - Eyisoy, Uyarcan (všichni Tur.). ŽK: Trauner, Pedersen, Marciano, Senesi, Sinisterra - Olayinka, Talovjerov, Schranz.
Sestavy:
Feyenoord: Marciano - Pedersen, Trauner, Senesi, Malacia - Til (64. Toornstra), Aursnes, Kökcü (89. Hendrix) - Nelson (77. Džahánbachš), Sinisterra - Linssen (64. Dessers). Trenér: Slot.
Slavia: Kolář - Bah, Kúdela, Kačaraba, Oscar - Talovjerov (66. Lingr), Holeš (90.+1 Madsen) - Schranz, Traoré, Olayinka (83. Tecl) - Sor. Trenér: Trpišovský.

Odveta je na programu za týden v Edenu. Vítěz si v semifinále zahraje s lepším z dvojice Marseille - PAOK Soluň. Postupující mezi nejlepší čtyřku si k dosud vydělaným financím v této pohárové sezoně připíše další prémii dva miliony eur (48,7 milionu korun).

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,560 23,740
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma