Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Čtyři majory, to je golfový "svatý grál". Možná jich ale v budoucnu bude pět

Čtyři majory, to je golfový "svatý grál". Možná jich ale v budoucnu bude pět
Evian Championship | zdroj: Profimedia

Golfistky už ho mají. Stejně jako senioři v zámořské Champions Tour. Řeč je o pátém majoru. V ženském turnajovém kalendáři je od letoška pátým majorem Evian Championship. A co mužský golf? Přibude k tradičním turnajům velké čtyřky ještě pátý?

Vyhrát některý ze čtveřice majorů je pro každého golfistu velkým snem, jednoznačně vrcholem kariéry. Šanci, aby se stal hráč nesmrtelným, má na Masters, US Open, British Open a PGA Championship. Je vůbec prostor pro přidání dalšího majoru?

Čas od času se jako „o pátém majoru“ mluví o turnaji The Players Championship, který je nejštědřejším podnikem PGA Tour - na slavném hřišti TPC Sawgrass se hraje o 9,5 milionu dolarů. Majorem ale není, byť vítězství na Players přináší hráčům řadu atraktivních benefitů.

Spíš než o posunutí The Players o „patro výš“ se mluví, diskutuje, či spekuluje o turnaji v nové destinaci. I proto, že tři majory se hrají v USA a ten třetí ve Velké Británii. I vzhledem k rozvrstvení golfistů by se mohl pátý major hrát v Jižní Africe, Austrálii, ale také třeba v Jižní Americe, či v některé z asijských zemí.

Bude se hrát jamkovka?

Důvodů, proč je víc než dost. Zatímco v minulosti američtí golfisté měli na majorech i na turnajích PGA Tour zřetelnou převahu, v posledních letech se rozložení sil dost výrazně změnilo.

Od roku 2007 vyhrálo některý z majorů jen devět Američanů, zbývajících šestnáct titulů putovalo prakticky do celého světa - do Evropy, Austrálie, Jihoafrické republiky, Jižní Ameriky i Asie. V první padesátce aktuálního světového žebříčku je 22 Američanů proti 28 hráčů ze „zbytku světa“, v Top 10 dokonce pouze čtyři.

Do úvahy připadá možnost, že by pátý major neměl stálé dějiště, ale rotoval už po zmíněných regionech. Není třeba pochybovat o popularitě golfu v JAR a Austrálii a o obrovském zájmu diváků, ani o zajímavém finančním zázemí v asijských zemích, ať už v Koreji, Číně, či zemích Blízkého východu.

Pátý major by mohl být vítanou finanční vzpruhou i pro golf v Evropě. Nejspíš největším kandidátem by se stal turnaj BMW PGA Championship ve Wentworthu, který je dnes vlajkovou lodí v posledních letech tak trochu strádající European Tour.

Debatuje se ale také o formátu případného pátého majoru. Místo klasického turnaje na rány by se mohla hrát jamkovka. Až taková novinka by to ale nebyla. Jamkovka se totiž hrála na majorech skoro čtyřicet let - od roku 1919 až do 1958 to byl formát PGA Championship.

vice-golfee zdroj: tisková zpráva

Zdroje:
http://www.golfee.cz

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma