Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Další olympijská medaile: Martina Sáblíková má bronz ze závodu na 5000 metrů

Další olympijská medaile: Martina Sáblíková má bronz ze závodu na 5000 metrů
Rychlobruslařka Martina Sáblíková získala v olympijském závodu na pět kilometrů bronzovou medaili | zdroj: Profimedia

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková získala na čtvrtých olympijských hrách v řadě v závodě na 5000 metrů medaili. Zajela čas 6:50,09, obsadila třetí místo a pro české barvy vybojovala v Pekingu po triumfu Ester Ledecké druhý cenný kov. Závod vyhrála Nizozemka Irene Schoutenová, stejně jako předtím závod na 3000 metrů, kde Sáblíková skončila čtvrtá.

Sáblíková se na nejdelší ženské trati dostala na stupně vítězů na čtvrtých olympijských hrách za sebou. Po zlatých medailích z Vancouveru a Soči brala před čtyřmi lety v Pchjongčchangu stříbro. Nyní sbírku ze své nejoblíbenější distance, na níž byla deset sezon prakticky neporazitelná, doplnila bronzem a v Pekingu navázala na čtvrté místo z trojky. Celkově získala na olympijských hrách už sedmý cenný kov.

V počtu medailí ze ZOH se Sáblíková stala nejúspěšnější českou olympioničkou. Dosud se s šesti cennými kovy dělila o první místo s běžkyní na lyžích Kateřinou Neumannovou.

Devětadvacetiletá Schoutenová v poslední rozjížďce udržela vysoké tempo a časem 6:43,51 minuty překonala olympijský rekord. Ten dosud držela Němka Claudia Pechsteinová ze Salt Lake City. Druhé místo obsadila Kanaďanka Isabelle Weidemannová.

Čtyřiatřicetiletá Sáblíková startovala ve třetí dvojici před koncem s Japonkou Misaki Ošigiriovou, které česká reprezentantka brzy odjela, a na trati se tak při sólové jízdě neměla s kým vyvážet. Po projetí cílem ale na znamení spokojenosti zaťala pěst a čekala, jak si povedou zbývající čtyři závodnice.

Zdroje:
ČT sport

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma