Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Djokovičův pozitivní test na covid byl platný, tenistovi to ale už nic platné není

Djokovičův pozitivní test na covid byl platný, tenistovi to ale už nic platné není
Novak Djoković byl 28. ledna jmenován čestným občanem Budvy | zdroj: Profimedia

Srbské státní zastupitelství odmítlo podezření, že se tenista Novak Djoković pokoušel dostat do Austrálie pomocí falešného potvrzení o pozitivním výsledku testu na koronavirus. Světová jednička byla v lednu po dlouhých tahanicích ze země vyhoštěna a nemohla startovat na grandslamovém Australian Open.

Státní zastupitelství dnes uvedlo, že obdrželo žádost o zahájení trestního řízení proti nejmenovaným lidem, kteří údajně zfalšovali dva PCR certifikáty, jež následně použil Djoković pro udělení výjimky z povinného očkování pro cestu do Austrálie.

„Státní zastupitelství jednalo podle předpisů. Na základě kontroly se zjistilo, že Novak Djoković byl testován několikrát a že potvrzení výsledků jeho testů z 16. prosince a 22. prosince jsou platná,“ uvedl úřad.

Některá zahraniční média, například Der Spiegel či BBC, informovala o nesrovnalostech v sériových číslech Djokovičových testů provedených v Srbsku před cestou do Austrálie.

Djoković byl krátce před startem Australian Open vyhoštěn ze země po jedenáctidenní tahanici o víza, protože coby odpůrce povinného očkování nevyhověl požadavkům Austrálie o plnou vakcinaci při vstupu do země. Djoković do Austrálie přicestoval s pozitivním výsledkem testu na koronavirus ze 16. prosince, který chtěl využít pro výjimku coby čerstvě vyléčený z covidu-19.

Australská vláda nakonec rozhodla o zrušení jeho víz s vysvětlením, že by jeho přítomnost mohla podpořit protiočkovací nálady v zemi. Australian Open vyhrál Djokovičův rival Rafael Nadal a získal rekordní 21. grandslamový titul.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma