Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Dlouhé puttery: Ano, či ne? Může být kvůli nim dost horko

Dlouhé puttery: Ano, či ne? Může být kvůli nim dost horko
Ilustrační foto | zdroj: ThinkStock

Kvůli dlouhým putterům může být v golfu ještě pěkně dusno. Šéf PGA Tour Tim Finchem před pár dny potvrdil, že zámořská série nepodpoří návrh USGA a R&A o zákazu puttování s ukotvením hole o některou z částí těla. Takové rozhodnutí ale může přinést řadu komplikací, míní řada hráčů, mj. i Ian Poulter.

Návrh USGA a R&A o zákazu hry s dlouhými či tzv. belly puttery, resp. způsobem, kdy je hůl ukotvena o některou z částí těla, například o břicho, se hned poté, co spatřil světlo světa, setkal s řadou negativních reakcí hráčů, kteří dlouhé puttery používají.

Teď se na jejich stranu přidala i mocná PGA Tour. Podle Finchema není žádná dostatečná statistika ani dostatek průkazných důkazů o tom, že hra s dlouhými puttery zvýhodňuje jejich uživatele proti, těm, kteří hrají s klasickým putterem.

„Respektujeme pravidla USGA, ale vždy si ponecháváme prostor nepodřídit se, pokud jsme názoru, že to není přínosné,“ komentoval Finchem rozhodnutí, které vzešlo z jednání hráčské rady PGA Tour. Tohle rozhodnutí podpořili i zkušení hráči Steve Stricker a Jim Furyk, přestože oba používají klasický putter.

Na vlastní pěst

Pravdou je, že i dnes se v turnajích PGA Tour nehraje vždy striktně podle pravidel USGA. Existují některé „místní úpravy“. Další takovou by mohlo být povolení dlouhých putterů. To by ale mohlo přinést komplikace v případě, že European Tour je zakáže.

Může pak nastat situace, že zatímco v zámoří budou moci hráči dlouhé puttery používat, v evropské sérii nikoliv. Platilo by to i na British Open. Právě tam loni vyhrál Ernie Els, který dlouhý putter používá a je členem obou sérií - PGA i evropské. Paradoxně, na jedné by dlouhý putter používat mohl, na druhé ne. „To je problém,“ připustil i Stricker.

Před možným chaosem varuje i Ian Poulter, přidal se i skotský veterán Colin Montgomerie. „Mohlo by to přinést velké problémy, je to velice nebezpečná situace,“ varoval bývalý kapitán evropského rydercupového týmu. Bude to znamenat, že hráči budou používat jinou hůl na akcích USGA a také British Open? Chceme hrát podle stejných a jednotných pravidel,“ prohlásil Montgomerie.

„Bude to ostuda, pokud PGA Tour bude postupovat na vlastní pěst. Mohlo by to přinést odloučení turnajů,“ varoval i Poulter, který se řadí mezi zastánce zákazu dlouhých putterů. Stejně jako například Tiger Woods, či Rory McIlroy. Pravidlo o zákazu ukotvení hole by mělo začít platit od začátku roku 2016. Do té doby bude asi ještě hodně horko.

vice-golfee zdroj: tisková zpráva

Zdroje:
http://www.golfee.cz

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,510 23,690
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma