Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Dva měsíce ostudy nahradila euforie: Motor rozdrtil soupeře 7:0

Dva měsíce ostudy nahradila euforie: Motor rozdrtil soupeře 7:0
České Budějovice impozantně ukončily čekání na první výhru | zdroj: Profimedia

Deset zápasů, deset proher. Českobudějovický tým se do hokejové extraligy vrátil po sedmi letech, chlebem a solí ho však nikdo nevítal. Noví soupeři okamžitě postoupivšímu týmu ukázali, jaký je rozdíl mezi Chance ligou a nejvyšší soutěží.

Spravedlivě je ale třeba říct, že Motor si ve většině zápasů nevedl vůbec mizerně. Nejednalo se o hru kočky s myší, jihočeský celek se dokázal zkušenějším soupeřům vyrovnat. Když ale došlo na lámání chleba, nováček odcházel s prázdnou.

"Opět jsme našli způsob, jak prohrát zápas," rozčiloval se kouč Václav Prospal po zápase s Karlovými Vary. Jeho svěřenci ještě šest minut před koncem vedli, pak ale dvěma chybami umožnili soupeři duel zvrátit.

A nebylo to poprvé. Pěkně rozehrané měli Budějovičtí i utkání v Plzni, s Vítkovicemi nebo proti Kometě Brno. Pak ale o body přišli. V klíčových fázích zápasu zkrátka kvalita a zkušenosti hrály ve prospěch protivníka. Fráze o nováčkovské dani sice zní jako klišé, v případě Motoru je ale tento popis zcela namístě.

"Platíme krutou daň za nezkušenost," shrnul celou věc lakonicky Prospal po jednom z duelů. V pátek večer se ale Motor konečně dočkal. V jedenáctém střetnutí sezony přišla první výhra – a ne ledajaká. Jihočeši se vydali na dlouhou štreku, aby vyzvali Vítkovice. A domácí tým rozdrtili 7:0.

Jako by se hokejový osud rozhodl všechny ty ztracené zápasy týmu vykompenzovat. Tentokrát už vyšlo všechno. Skvělý výkon brankáře Patery, proměněné šance, v klidu kontrolované vedení. Výsledkem bylo premiérové vítězství v probíhajícím ročníku – a o to velkolepější.

"Hodnotí se mi to daleko lépe než minulé zápasy," usmíval se spokojený Prospal. Výhra navíc přišla symbolicky v zápase s týmem, proti kterému Motor uspěl v extraligovém duelu i naposledy. V sezoně 2012/13, jen tři měsíce před šokujícím přesunem licence do Hradce Králové.

Pak nastala doba temna a dlouhých sedm let v druhé nejvyšší soutěži. Teď jsou Budějovice zpátky a konečně už i vítězně. Jestli se jedná o ojedinělý jev, nebo tahle paráda Prospalovy hochy nakopne k dalším zdařilým představením, ukážou už následující zápasy.

Zdroje:
Vlastní

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma