Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

EKL: Slavia prohrála s Feyenoordem 1:3 a do semifinále nepostoupila

EKL: Slavia prohrála s Feyenoordem 1:3 a do semifinále nepostoupila
Slavia prohrála doma s Feyenoordem 1:3 a v EKL končí | zdroj: Profimedia

Fotbalisté Slavie do semifinále Evropské konferenční ligy nepostoupili a klubové a české pohárové maximum nevyrovnali. Pražané v domácí odvetě čtvrtfinále prohráli s Feyenoordem Rotterdam 1:3 a po venkovní remíze 3:3 ze soutěže vypadli.

Dva góly hostů vstřelil stejně jako v listopadovém vzájemném utkání ve skupině v Edenu Cyriel Dessers, kterému v 59. minutě k vítězné trefě pomohla chyba brankáře Aleše Mandouse. V 78. minutě přidal pojistku Luis Sinisterra. Za českého šampiona se prosadil Ibrahim Traoré, jenž ve 14. minutě vyrovnal na průběžných 1:1.

Slavia si na evropské scéně zahrála čtvrtfinále pošesté a popáté neuspěla. Do semifinále prošla jen v roce 1996, kdy účastí mezi nejlepší čtveřicí týmů v Poháru UEFA stanovila nejlepší pohárový výsledek českých klubů v samostatné historii. Pod současným trenérem Jindřichem Trpišovským červenobílí vypadli ve čtvrtfinále potřetí za poslední čtyři sezony, vloni a v roce 2019 neuspěli mezi nejlepší osmičkou v Evropské lize.

Pražané nevyhráli ani čtvrtý zápas s Feyenoordem v sezoně. Na podzim v základní skupině v Rotterdamu podlehli 1:2 a v domácí odvetě remizovali. Jejich dnešní vyřazení znamená, že český fotbal bude mít v přespříští sezoně 2023/24 jen čtyři zástupce v pohárech. Feyenoord si v semifinále zahraje s Marseille.

Slavia se musela obejít bez klíčového záložníka Holeše, kterého nepustilo do hry svalové zranění z prvního duelu. Na rozdíl od utkání v Rotterdamu dostal mezi tyčemi před Kolářem přednost Mandous, do obrany se po trestu za vyloučení vrátil Ousou.

Pražané začali náporem a hned v první minutě měli velkou šanci. Sor ve vápně vystřelil k tyči, ale gólmana Marciana nepřekonal a svůj sedmý gól v jarní části Evropské konferenční ligy nepřidal.

Vzápětí udeřil Feyenoord. Po autovém vhazování hostů Ousou nechtěně prodloužil míč do běhu Dessersovi, a ten zakončil brejk přesnou střelou k zadní tyči. Sedmadvacetiletý nigerijský útočník potvrdil, že se mu v Edenu daří, v listopadovém vzájemném utkání ve skupině zajistil Feyenoordu dvěma góly remízu 2:2.

I vyrovnávací trefě předcházela velká chyba defenzivy. Kökcü poslal nedůraznou malou domů, před gólmanem uzmul míč Traoré, oklamal Marciana a pohodlně skóroval do opuštěné branky. Středopolař z Pobřeží slonoviny navázal na gól z minulého týdne, kdy v závěru nastavení srovnal v Rotterdamu na 3:3.

Hra se po divokém úvodu uklidnila. V 25. minutě se hnal do úniku Olayinka, po zakončení vedle upadl, ale rozhodčí penaltu nenařídil. Těsně před pauzou dvakrát zahrozili hosté. Nejprve se protáhl do šance Dessers, ale Mandous proti němu dobře vyběhl a zasáhl. Po rohu pak v dobré pozici špatně trefil míč Nelson.

V 59. minutě se aktuálně třetí tým nizozemské ligy znovu dostal do vedení a pomohla mu k tomu obrovská chyba domácího brankáře. Mandous se po malé domů od Kačaraby ukopl, míče se lacino zmocnil Dessers, položil si slávistického gólmana a s přehledem skóroval. Nešťastného domácího brankáře utěšoval i sudí Aytekin.

Pražané se pak tlačili za vyrovnáním, ale velké šance si vytvořit nedokázali. Naopak v 78. minutě po chybě ve středu pole zakončil po Hendrixově přihrávce brejk přesnou střelou k bližší tyči Sinisterra a definitivně rozhodl. Mandous pak ještě při sólu vychytal Desserse a zkazil mu radost z případného hattricku. V závěru nastavení zastavil Kačaraba unikajícího soupeře a byl vyloučen.

Slavii unikla prémie dva miliony eur (48,8 milionu korun) za postup do semifinále. Za předešlé účinkování v této pohárové sezoně si Pražané výsledky vydělali asi 6,5 milionu eur (zhruba 158,7 milionu korun), další finance UEFA rozděluje za desetiletý koeficient a podíl z marketingových práv.

Odvetné utkání čtvrtfinále fotbalové Evropské konferenční ligy:
Slavia Praha - Feyenoord Rotterdam 1:3 (1:1)
Branky: 14. Traoré - 2. a 59. Dessers, 78. Sinisterra. Rozhodčí: Aytekin - Dietz, Schaal (všichni Něm.). ŽK: Köstl (asistent trenéra), Traoré - Kökcü. ČK: 90.+4 Kačaraba (Slavia). Diváci: 19 370 (vyprodáno). První zápas: 3:3, postoupil Feyenoord.
Sestavy:
Slavia: Mandous - Bah, Ousou (77. Ševčík), Kačaraba, Oscar - Traoré (89. Tecl), Talovjerov - Schranz (77. Plavšič), Lingr (82. Samek), Olayinka - Sor. Trenér: Trpišovský.
Feyenoord: Marciano - Geertruida (83. Pedersen), Trauner, Senesi, Malacia - Kökcü, Aursnes - Nelson (67. Hendrix), Toornstra (55. Walemark), Sinisterra (83. Linssen) - Dessers. Trenér: Slot.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma