Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Skoro zataženo

Evropské poháry: Slavia porazila Panathinaikos, Slovácko prohrálo s Fenerbahce

Evropské poháry: Slavia porazila Panathinaikos, Slovácko prohrálo s Fenerbahce
Moses Usor slaví druhý gól Slavie | zdroj: Profimedia

Fotbalisté Slavie se přiblížili postupu z 3. předkola Evropské konferenční ligy, když doma v úvodním utkání porazili Panathinaikos Atény 2:0. Šance fotbalistů Slovácka na postup do play-off Evropské ligy se naopak výrazně snížily poté, co v úvodním utkání 3. předkola nestačili na Fenerbahce Istanbul, jemuž na jeho hřišti podlehli 0:3.

Fotbalisté Slavie na úvod 3. předkola Konferenční ligy zdolali Panathinaikos 2:0

Fotbalisté Slavie zvítězili v úvodním utkání 3. předkola Evropské konferenční ligy nad Panathinaikosem Atény 2:0 a přiblížili se k postupu do play off o účast ve skupině. Pražany poslal v druhé minutě nastavení první půle v krátké přesilovce po vyloučení Sebastiana Palaciose do vedení Ivan Schranz a pojistku přidal v 56. minutě střídající Moses Usor. Chvíli předtím dostal červenou kartu i domácí Eduardo Santos. Odveta se hraje za týden na půdě vítěze Řeckého poháru.

Slavia na cestě do skupiny musí zdolat tři soupeře, přes jednoho již přešla, když ve 2. předkole s celkovým skóre 11:0 vyřadila gibraltarského outsidera St Joseph’s. V případě postupu přes aténský celek by český vicemistr v závěrečném play off narazil na lepšího z dvojice Trnava - Čenstochová.

Vršovičtí si nemohou dovolit zaváhání a vypadnutí, jinak by poprvé od ročníku 2016/17 nehráli v pohárech na podzim skupinu. V premiérovém ročníku Evropské konferenční ligy došli svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského letos na jaře až do čtvrtfinále. Finále druhého ročníku bude v příštím roce hostit Eden.

Slavia na poslední chvíli udělala změnu na soupisce pro 3. předkolo a místo Davida Juráska zapsala Schranze. Kouč Trpišovský slovenského reprezentanta nasadil rovnou do základní sestavy na pravé křídlo, na hrotu útoku pak nastoupil při absenci zraněného Sora Lingr.

Panathinaikos, který zápasem na Slavii vstoupil do sezony, v úvodu potvrzoval, že se mu těžko dávají góly. Bývalý slavný klub a finalista Poháru mistrů evropských zemí z roku 1971 měl v uplynulé sezoně řecké ligy nejlepší obranu spolu s mistrovským Olympiakosem Pireus a včetně přípravy ve 12 z 15 předchozích utkání neinkasoval.

Pražané se dlouho nemohli dostat do šance a jako první zahrozil ve 28. minutě hostující Palacios, jehož ránu vyrazil brankář Mandous. Na opačné straně v 39. minutě Schranz z úhlu vypálil těsně nad. O minutu později Ousou ve vápně čistě vypíchl míč Palaciosovi, argentinský ofenzivní hráč přes něj přepadl a francouzský rozhodčí Buquet mu za simulování udělil druhou žlutou kartu.

Čtvrtý tým uplynulého ročníku řecké ligy nesl vyloučení svého nejlepšího střelce z minulé sezony velmi nelibě a červenou kartu dostal za protesty i jeden z asistentů trenéra. Slavia přesilovku ještě do pauzy využila. Lingra vychytal gólman Brignoli, po následném rohu ale italský brankář chyboval a Schranz po velkém závaru na druhý pokus doklepl míč do sítě.

Krátce po změně stran museli do deseti i Pražané. Santos v 51. minutě na polovině hřiště zatáhl unikajícího Šporara, čerstvou posilu Panathinaikosu, a nejistý sudí ho po téměř minutové prodlevě vyloučil. Předtím přitom udělil žlutou kartu hostujícímu útočníkovi.

Červenobílí krátce poté, co se síly na trávníky srovnaly, zvýšili. Ewerton nejprve po vysunutí od Traorého trefil tyč, ale balon se odrazil ke střídajícímu Usorovi a ten jej s přehledem umístil k tyči. Dvacetiletý nigerijský mladík zaznamenal premiérový soutěžní gól za slávistické „áčko“.

Chvíli nato mohl snížit střídající Vagiannidis, ale po úniku mířil vedle. Jinak už Pražané soupeře do větší šance nepustili a závěr si poměrně s přehledem pohlídali. Panathinaikosu, který se vrátil do pohárů po odpykání trestu za porušení finančního fair play a po pěti letech, připravili v součtu s přípravou teprve druhou porážku z posledních 21 zápasů.

Český klub vyhrál nad řeckým soupeřem v soutěžích UEFA teprve pošesté z 29 duelů. V sezoně 2001/02 Slavia vypadla s Panathinaikosem v kvalifikaci Ligy mistrů.

Úvodní utkání 3. předkola fotbalové Evropské konferenční ligy:
Slavia Praha - Panathinaikos Atény 2:0 (1:0)
Branky: 45.+2 Schranz, 56. Usor. Rozhodčí: Buquet - Drouet, Debart (všichni Fr.). ŽK: Douděra - Palacios, Pérez, Cantalapiedra, Šporar. ČK: 52. Santos - 40. Palacios, 41. Erak (asistent trenéra). Diváci: 17 314.
Sestavy:
Slavia: Mandous - Douděra (46. Usor), Ousou, Santos, Oscar - Holeš, Tiéhi (46. Ewerton) - Schranz (71. Masopust), Traoré (88. Provod), Olayinka - Lingr (57. Ševčík). Trenér: Trpišovský.
Panathinaikos: Brignoli - Kotsiras, Šarlija (88. Punguras), Magnússon, Ganea - Pérez, Kurbelis (71. Kampetsis) - Palacios, Čerin, Cantalapiedra (46. Vagiannidis) - Ioannidis (46. Šporar). Trenér: Jovanovič. 

Fotbalisté Slovácka prohráli v Evropské lize v Istanbulu s Fenerbahce 0:3

Fotbalisté Slovácka prohráli v úvodním utkání 3. předkola Evropské ligy v Istanbulu s Fenerbahce 0:3 a při premiéře v této klubové soutěži se jim vzdálil postup do play off. Skóre zápasu otevřel v 17. minutě ofenzivní záložník Emre Mor střelou z 12 metrů, v nastavení prvního poločasu se z přímého kopu trefil Brazilec Lincoln. Krátce po přestávce byl po druhé žluté kartě vyloučen Stanislav Hofmann a moravský tým už nestačil čelit ofenzivě tureckého vicemistra. Třetí gól přidal opět Lincoln, a přiblížil tak svůj klub k postupu.

Odveta se hraje za týden v Uherském Hradišti. Postupující z této dvojice se v závěrečném předkole utká s Austrií Vídeň, poražený ve 4. předkole Evropské konferenční ligy narazí na vítěze z dvojice AIK Stockholm - Škendija Tetovo. První zápas dnes skončil 1:1.

Slovácko nastoupilo v očekávané sestavě s Kalabiškou na hrotu, ale přece jen v defenzivnější variantě se čtyřmi obránci. V domácím základu nečekaně chyběl střelec King, český reprezentant Filip Novák zůstal na lavičce a zahrál si až poslední čtvrthodinu.

profimedia-0711992298 Fenerbahce porazil Slovácko 3:0 | zdroj: Profimedia

V bouřlivé atmosféře téměř zaplněného stadionu začali hosté odvážně a už ve 2. minutě trefil Duskí z hranice šestnáctky tyč. Na dlouhou dobu to ale byla poslední nebezpečná akce týmu z Uherského Hradiště.

V 7. minutě zahrozil střelou Zajc, který dostal v pokutovém území spoustu prostoru. Defenziva Slovácka ale chybovala znovu a v 17. minutě měl Lincoln dostatek času, aby našel volného Mora, jehož technická střela z 12 metrů zaplula k tyči.

Slovácko se z tureckých kleští vymanilo, nicméně k ohrožení Cetinovy branky mělo daleko. V 29. minutě se za záda domácí obrany prodral po levé straně Holzer, místo střely ale zvolil neadresný centr a z akce nic nebylo, stejně jako z mírné převahy moravského týmu v závěru první půle. V poslední minutě byl těsně před hranicí pokutového území faulován Mor, kopu se ujal Brazilec Lincoln a zakroutil střelu přes zeď za záda bezmocného Nguyena.

Plánovanou snahu hostů o ofenzivu zhatila v 48. minutě žlutá karta pro Hofmanna za ruku. Jelikož byla druhá, stoper Slovácka musel ze hřiště. V oslabení tak byla role moravského celku velmi ztížená, před Cetinovu branku se hosté dostávali sporadicky a museli především čelit narůstajícímu tlaku Fenerbahce.

Do šance se postupně dostali Lincoln a Bruma, jejich akce slovácká obrana stihla zlikvidovat. V 81. minutě se po akci střídajícího Brumy střelou k tyči opět prosadil Lincoln a uzavřel skóre zápasu.

Domácí tým tak přerušil sérii šesti pohárových utkání, v nichž nevyhrál. Slovácko po loňské porážce v Plovdivu a následném vyřazení v předkole Evropské konferenční ligy nebodovalo ani ve druhém zápase své krátké pohárové historie na soupeřově hřišti.

Úvodní utkání 3. předkola Evropské fotbalové ligy:
Fenerbahce Istanbul - 1. FC Slovácko 3:0 (2:0)
Branky: 45.+1 a 81. Lincoln, 17. Mor. Rozhodčí: Pinheiro - Jesus, Maia (všichni Portug.). ŽK: Mor - Hofmann, Trávník, Sinjavskij. ČK: 48. Hofmann (Slovácko).
Sestavy:
Fenerbahce: Cetin - Osayi-Samuel, Gustavo Henrique, Szalai, Kadioglu (77. Novák) - Arao - Mor (60. Bruma), Zajc (60. Crespo), Lincoln - Valencia (77. Güler), Rossi (60. Dursun). Trenér: Jesus.
Slovácko: Ngyuen - Reinberk (69. Vecheta), Kadlec, Hofmann, Duskí - Daníček - Petržela (63. Tomič), Havlík (46. Ljovin), Trávník (86. Kohút), Holzer (63. Sinjavskij) - Kalabiška. Trenér: Svědík. 

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,370
USD 23,670 23,850
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma