Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 3°C Slabý déšť

Slovácko se utká ve 3. předkole fotbalové Evropské ligy s Fenerbahce

Slovácko se utká ve 3. předkole fotbalové Evropské ligy s Fenerbahce
Fotbalisté 1. FC Slovácka | zdroj: Luděk Ovesný / MAFRA / Profimedia

Fotbalisté Slovácka ve 3. předkole Evropské ligy narazí na Fenerbahce Istanbul. Turecký vicemistr, za něhož hrál od 95. minuty střídající reprezentační obránce Filip Novák, prohrál v domácí odvetě 2. předkola Ligy mistrů 1:2 po prodloužení s Dynamem Kyjev. Slovácko začne dvojzápas 4. srpna v Istanbulu, odveta je na programu o týden později v Uherském Hradišti.

„Vnímal jsem obrovskou kvalitu obou týmů, které jsme mohli dostat. Abych řekl pravdu, nijak jsem se nezaobíral tím, kdo nám stoupne do cesty. I kdyby to bylo Fenerbahce, tak pro nás pořád platí, že se chceme co nejlépe připravit a pokusit se postoupit. To je můj cíl,“ řekl na dnešní tiskové konferenci trenér Slovácka Martin Svědík.

Úvodní duel dvojzápasu Fenerbahce - Dynamo Kyjev v polské Lodži, kde hrálo Dynamo kvůli válce na Ukrajině domácí utkání, skončil bez branek. Čekání na gól prolomil v 57. minutě odvety po zpětné přihrávce do vápna skluzující Bujalskij. To už hráli domácí tři minuty bez vyloučeného Yükseka, který dostal dvě žluté karty.

V 70. minutě navíc zneškodnil Buščan Valenciův pokutový kop, ukrajinský gólman ale nakonec kapituloval v závěru řádné hrací doby. Do prodloužení poslal duel po rohovém kopu hlavou stoper Szalai. Ve 114. minutě ale přece jen zajistil postup kyjevskému celku Karavajev. Dynamo se v další fázi utká se Štýrským Hradcem.

Fenerbahce čeká Slovácko, které bude usilovat o první postup do základní skupiny v evropských pohárech. Pokud by vítěz domácího poháru MOL Cupu a čtvrtý celek uplynulé sezony české ligy s tureckým soupeřem neuspěl, čekalo by ho závěrečné předkolo Evropské konferenční ligy.

Zvláštní příchuť bude mít souboj s Fenerbahce pro kapitána Slovácka Michala Kadlece, který za turecký klub tři roky hrál. „Přál jsem mu postup do další fáze Ligy mistrů, a tím pádem jsem očekával, že budeme hrát s Kyjevem. Fenerbahce je opravdový velkoklub, jehož finanční možnosti nejsou s naším rodinným prostředím Slovácka srovnatelné. Tím ale neříkám, že se nepokusíme favorita zaskočit a postoupit,“ uvedl Kadlec.

Istanbulský velkoklub obsadil v minulém ročníku turecké ligy druhé místo za suverénním Trabzonsporem. V létě ho převzal portugalský trenér Jorge Jesus. S českým týmem má Fenerbahce čerstvou zkušenost z února, kdy ve 2. kole Evropské konferenční ligy nestačilo po dvou porážkách 2:3 na pražskou Slavii.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma